
Olej rzepakowy - zbiór artykułów eksperckich
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej
Zapraszamy do zapoznania się z broszurą o oleju rzepakowym, przygotowaną w ramach Funduszu Promocji Roślin Oleistych.

Izomery trans – warto wiedzieć
dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ
dr n. roln. Ewa Rychlik
Czym są izomery trans? Izomery trans kwasów tłuszczowych (TFA – ang. Trans Fatty Acids, tłuszcze trans) są to wszystkie izomery geometryczne jednonienasyconych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, mające niesprzężone ...

Świadomość konsumenta w świetle raportu EFSA
mgr inż. Magdalena Siuba-Strzelińska
Dobór i zakup odpowiednich produktów w diecie jest jednym z ważnych elementów zdrowego stylu życia. Konsument, dzięki informacjom zawartych na etykiecie, może w sposób świadomy i odpowiedzialny komponować swoją dietę. Musi ...

Mity na temat izomerów trans kwasów tłuszczowych
dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ
mgr inż. Edyta Jasińska-Melon

Izomery trans pod lupą nauki - wywiad z prof. Hanną Mojską
dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ
- Jakie jest przeznaczenie funkcjonalne, a jaki sens naukowy przygotowywanej bazy? - W Instytucie Żywności i Żywienia (IŻŻ) została opracowana, po raz pierwszy w Polsce, elektroniczna baza zawartości izomerów trans kwasów ...

Żywność dla sportowców w świetle bieżących przepisów
mgr Izabela Ziółkowska
Regularna aktywność fizyczna jest jednym z najważniejszych czynników zapobiegających wielu chorobom, dlatego powinna stać się stałym elementem zdrowego stylu życia. Dla niektórych osób aktywność fizyczna jest życiową pasją, ...

Innowacyjny sposób etykietowania produktów
mgr inż. Ewa Matczuk
mgr inż. Edyta Pietraś
Etykiety są ważną pomocą dla konsumentów, ponieważ pomagają w szybki sposób uzyskać informacje o produkcie lub procesie produkcyjnym. Ponadto odgrywają istotną rolę w wyborze produktu przez konsumenta. Konsument mając ...

Żywność ekologiczna
mgr inż. Edyta Pietraś
Żywność ekologiczna to określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego. W takim rolnictwie nie używa się nawozów sztucznych i pestycydów. Ekologiczna produkcja żywności gwarantuje ochronę zdrowia ludzi i ...

Izomery TRANS – jak dokonywać wyborów zakupowych
dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ
Trans kwasy tłuszczowe (TFA) zostały naukowo uznane za czynnik ryzyka chorób sercowo-naczyniowych oraz wielu innych chorób i zaburzeń stanu zdrowia. Dlatego Instytut Żywności i Żywienia udostępnił internetową bazę danych o ...

Żywność w świetle etykiet okiem konsumenta
dr hab. n. o zdrowiu Regina Wierzejska
Każdy jednostkowy produkt spożywczy staje się składową całościowej diety, dlatego zmiana sposobu żywienia powinna zaczynać się od jego świadomego wyboru. Aby umożliwić konsumentowi charakterystykę produktu pod względem ...
