Na rynku jest obecnie bardzo bogata gama produktów spożywczych, nawet produkty z najdalszych zakątków świata są łatwo dostępne na sklepowych pólkach. W takim razie jak w tym gąszczu wybierać żywność, żeby była dla nas jak najzdrowsza.

Od największej do najmniejszej

Kolejność składników w produkcie nie jest przypadkowa. Wymieniane są w kolejności malejącej, co oznacza, że składnik wymieniony jako pierwszy jest w produkcie w największej ilości. Jeżeli zatem np. w jogurcie na jednym z pierwszych miejsc znajduje się cukier, jest to dla Ciebie sygnał, że do produktu dodano znaczne jego ilości.

Pogrubione, podkreślone…

Chodzi oczywiście o alergeny, które mogą znaleźć się w produkcie i być niebezpieczne dla osób z alergią. Czytaj więcej [strzałka]

Eee…

Wykaz składników przedstawia informacje o wszystkich składnikach zawartych w produkcie, w tym o substancjach, które dodaje się do żywności w celach technologicznych, np. do konserwowania, czyli tzw. E dodatki. Nie zawsze w składzie znajdziesz numer „E”, więc jak sprawdzić, czy do produktu dodano substancje dodatkowe? To proste, szukaj funkcji technologicznej (Patrz słowniczek substancji dodatkowych), zawsze po niej będzie podana nazwa substancji dodatkowej lub numer E, np. przeciwutleniacz kwas askorbinowy lub zapis: przeciwutleniacz E 300.

Ile cukru jest w cukrze?

W składzie produktu, w którego nazwie został wymieniony konkretny składnik, załóżmy: ananas w batonie ananasowym, musi być podana informacja, ile procentowo ananasa jest w tym batonie. Dzięki tej informacji dowiesz się, m.in. ile procent truskawek zawiera jogurt truskawkowy, a może zdrowiej kupić jogurt naturalny i zmiksować ze świeżymi bądź mrożonymi owocami?

Produkt w produkcie

Czasem, patrząc na wykaz składników produktu, pojawia się pytanie: o co chodzi? Tutaj cukier, potem znowu cukier – dlaczego? Spokojnie, wyjaśnimy Ci to.

Najłatwiej zrobić to na przykładzie. Wyobraź sobie, że masz przed sobą etykietę batonika kokosowego w czekoladzie mlecznej. Producent musi podać skład batonika i czekolady (czekolada to oddzielny produkt), którą oblał batonik. Jak to robi? Wymienia w kolejności malejącej składniki batonika, a jak dochodzi do czekolady, rozpisuje ją na czynniki pierwsze. Dlatego też cukier czy inny składnik może pojawić się w wykazie kilkakrotnie.

O smaku…

Aromaty są dodawane do niektórych produktów, stąd ich obecność w wykazie. Czy wiesz, że użycie samego słowa „aromat”, nie wyklucza, że jest on naturalny. Aromaty są także w produktach „o smaku…”. Zwracaj uwagę na te produkty, bo w nich może w ogóle nie być danego składnika np. poziomki, a jedynie jej aromat. Zdrowiej jest wybierać produkty z poziomkami, niż o smaku poziomkowym.

Producenci mają obowiązek umieszczania informacji o wszystkich składnikach występujących w produkcie, więc dotarcie do nich nie sprawi kłopotu. Skorzystaj z tej informacji i wybieraj te produkty, które będą najlepiej służyć Tobie i Twojej rodzinie.