Co kryje etykieta

Izomery trans pod lupą nauki - wywiad z prof. Hanną Mojską

Izomery trans pod lupą nauki - wywiad z prof. Hanną Mojską

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ
- Jakie jest przeznaczenie funkcjonalne, a jaki sens naukowy przygotowywanej bazy? - W Instytucie Żywności i Żywienia (IŻŻ) została opracowana, po raz pierwszy w Polsce, elektroniczna baza zawartości izomerów trans kwasów ...
Żywność dla sportowców w świetle bieżących przepisów

Żywność dla sportowców w świetle bieżących przepisów

mgr Izabela Ziółkowska
Regularna aktywność fizyczna jest jednym z najważniejszych czynników zapobiegających wielu chorobom, dlatego powinna stać się stałym elementem zdrowego stylu życia. Dla niektórych osób aktywność fizyczna jest życiową pasją, ...
Halibut biały – korzyści i zagrożenia dla kobiet w ciąży

Halibut biały – korzyści i zagrożenia dla kobiet w ciąży

mgr inż. Klara Zglińska (Piotrowska)
Halibut biały, znany również jako halibut atlantycki lub kulbak to ryba z rodziny flądrowatych. Każdy, kto choć raz jadł flądrę nad polskim morzem, kojarzy zapewne tę rodzinę ryb z trudnymi do oddzielenia ościami. Halibut jest ...
Żywność ekologiczna

Żywność ekologiczna

mgr inż. Edyta Pietraś
Żywność ekologiczna to określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego. W takim rolnictwie nie używa się nawozów sztucznych i pestycydów. Ekologiczna produkcja żywności gwarantuje ochronę zdrowia ludzi i ...
Izomery TRANS – jak dokonywać wyborów zakupowych

Izomery TRANS – jak dokonywać wyborów zakupowych

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ
Trans kwasy tłuszczowe (TFA) zostały naukowo uznane za czynnik ryzyka chorób sercowo-naczyniowych oraz wielu innych chorób i zaburzeń stanu zdrowia. Dlatego Instytut Żywności i Żywienia udostępnił internetową bazę danych o ...
Ile pobieramy dodatków z żywnością i czy te ilości są kontrolowane?

Ile pobieramy dodatków z żywnością i czy te ilości są kontrolowane?

mgr inż. Barbara Wojda
Z pewnością każdy z nas zadał sobie choć raz pytanie: czy dodatki do żywności, często kojarzone z oznakowaniem literą „E” na etykietach są bezpieczne dla zdrowia i czy te związki są poddawane kontroli? Odpowiedź ...
Produkty fast food źródłem nadmiaru soli w diecie

Produkty fast food źródłem nadmiaru soli w diecie

mgr inż. Katarzyna Świderska
Żywność typu fast food to rodzaj pożywienia szybko przygotowywanego, podawanego na ciepło, serwowanego na poczekaniu, w dodatku na ogół taniego. Te cechy powodują, że produkty fast food są popularne, szczególnie wśród ludzi ...
Olej palmowy w produktach żywnościowych - polecany czy niewskazany?

Olej palmowy w produktach żywnościowych - polecany czy niewskazany?

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ
Olej palmowy występuje obecnie w bardzo wielu produktach spożywczych, takich jak np. margaryny, produkty cukiernicze, lody, czekolady, produkty piekarnicze. Ocenia się, że nawet ok. 50% produktów obecnych na rynku może zawierać ...
Soki, nektary, napoje w świetle aktualnych wymagań

Soki, nektary, napoje w świetle aktualnych wymagań

dr inż. Beata Przygoda
Na półce sklepowej stoją obok siebie soki, nektary, napoje – często w łudząco podobnych opakowaniach. Czym się różnią, w czym są podobne?
Dodatki „E”. Czy dzisiejsza żywność „to sama chemia”?

Dodatki „E”. Czy dzisiejsza żywność „to sama chemia”?

dr n. o zdrowiu Regina Wierzejska
Substancje oznaczone na etykiecie symbolem „E” budzą w ostatnich latach wiele kontrowersji i w świadomości przeciętnego konsumenta w Polsce znajdują się w czołówce zagrożeń zdrowia ze strony żywności. Czy słusznie?