Co kryje etykieta

Izomery trans – warto wiedzieć

Izomery trans – warto wiedzieć

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ dr n. roln. Ewa Rychlik
Czym są izomery trans? Izomery trans kwasów tłuszczowych (TFA – ang. Trans Fatty Acids, tłuszcze trans) są to wszystkie izomery geometryczne jednonienasyconych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, mające niesprzężone ...
Mity na temat izomerów trans kwasów tłuszczowych

Mity na temat izomerów trans kwasów tłuszczowych

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ mgr inż. Edyta Jasińska-Melon
Izomery trans pod lupą nauki - wywiad z prof. Hanną Mojską

Izomery trans pod lupą nauki - wywiad z prof. Hanną Mojską

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ
- Jakie jest przeznaczenie funkcjonalne, a jaki sens naukowy przygotowywanej bazy? - W Instytucie Żywności i Żywienia (IŻŻ) została opracowana, po raz pierwszy w Polsce, elektroniczna baza zawartości izomerów trans kwasów ...
Czy warto pić napoje roślinne?

Czy warto pić napoje roślinne?

mgr inż. Paula Nagel
Mleka roślinne, a tak naprawdę napoje roślinne zyskują coraz szerszą grupę fanów – nie tylko wśród wegan i wegetarian. Czy są wartościowe pod względem żywieniowym i są faktycznie dobrym zamiennikiem mleka krowiego?
Żywność dla sportowców w świetle bieżących przepisów

Żywność dla sportowców w świetle bieżących przepisów

mgr Izabela Ziółkowska
Regularna aktywność fizyczna jest jednym z najważniejszych czynników zapobiegających wielu chorobom, dlatego powinna stać się stałym elementem zdrowego stylu życia. Dla niektórych osób aktywność fizyczna jest życiową pasją, ...
Żywność ekologiczna

Żywność ekologiczna

mgr inż. Edyta Pietraś
Żywność ekologiczna to określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego. W takim rolnictwie nie używa się nawozów sztucznych i pestycydów. Ekologiczna produkcja żywności gwarantuje ochronę zdrowia ludzi i ...
Tłuszcze trans – wiem, gdzie są – nie kupuję! e-baza

Tłuszcze trans – wiem, gdzie są – nie kupuję! e-baza

prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz
Rozwój technologii i produkcji żywności, wiążący się z postępem cywilizacyjnym, stworzył w skali masowej szanse na zaspokojenie potrzeb żywieniowych ludzkości. Z drugiej strony zwiększył ryzyko rozwoju różnych groźnych ...
Izomery TRANS – jak dokonywać wyborów zakupowych

Izomery TRANS – jak dokonywać wyborów zakupowych

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ
Trans kwasy tłuszczowe (TFA) zostały naukowo uznane za czynnik ryzyka chorób sercowo-naczyniowych oraz wielu innych chorób i zaburzeń stanu zdrowia. Dlatego Instytut Żywności i Żywienia udostępnił internetową bazę danych o ...
Ile pobieramy dodatków z żywnością i czy te ilości są kontrolowane?

Ile pobieramy dodatków z żywnością i czy te ilości są kontrolowane?

mgr inż. Barbara Wojda
Z pewnością każdy z nas zadał sobie choć raz pytanie: czy dodatki do żywności, często kojarzone z oznakowaniem literą „E” na etykietach są bezpieczne dla zdrowia i czy te związki są poddawane kontroli? Odpowiedź ...
Produkty fast food źródłem nadmiaru soli w diecie

Produkty fast food źródłem nadmiaru soli w diecie

mgr inż. Katarzyna Świderska
Żywność typu fast food to rodzaj pożywienia szybko przygotowywanego, podawanego na ciepło, serwowanego na poczekaniu, w dodatku na ogół taniego. Te cechy powodują, że produkty fast food są popularne, szczególnie wśród ludzi ...