Co kryje etykieta

Żywność dla sportowców w świetle bieżących przepisów

Żywność dla sportowców w świetle bieżących przepisów

mgr Izabela Ziółkowska
Regularna aktywność fizyczna jest jednym z najważniejszych czynników zapobiegających wielu chorobom, dlatego powinna stać się stałym elementem zdrowego stylu życia. Dla niektórych osób aktywność fizyczna jest życiową pasją, ...
Żywność ekologiczna

Żywność ekologiczna

mgr inż. Edyta Pietraś
Żywność ekologiczna to określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego. W takim rolnictwie nie używa się nawozów sztucznych i pestycydów. Ekologiczna produkcja żywności gwarantuje ochronę zdrowia ludzi i ...
Izomery TRANS – jak dokonywać wyborów zakupowych

Izomery TRANS – jak dokonywać wyborów zakupowych

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ
Trans kwasy tłuszczowe (TFA) zostały naukowo uznane za czynnik ryzyka chorób sercowo-naczyniowych oraz wielu innych chorób i zaburzeń stanu zdrowia. Dlatego Instytut Żywności i Żywienia udostępnił internetową bazę danych o ...
Ile pobieramy dodatków z żywnością i czy te ilości są kontrolowane?

Ile pobieramy dodatków z żywnością i czy te ilości są kontrolowane?

mgr inż. Barbara Wojda
Z pewnością każdy z nas zadał sobie choć raz pytanie: czy dodatki do żywności, często kojarzone z oznakowaniem literą „E” na etykietach są bezpieczne dla zdrowia i czy te związki są poddawane kontroli? Odpowiedź ...
Produkty fast food źródłem nadmiaru soli w diecie

Produkty fast food źródłem nadmiaru soli w diecie

mgr inż. Katarzyna Świderska
Żywność typu fast food to rodzaj pożywienia szybko przygotowywanego, podawanego na ciepło, serwowanego na poczekaniu, w dodatku na ogół taniego. Te cechy powodują, że produkty fast food są popularne, szczególnie wśród ludzi ...
Olej palmowy w produktach żywnościowych - polecany czy niewskazany?

Olej palmowy w produktach żywnościowych - polecany czy niewskazany?

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ
Olej palmowy występuje obecnie w bardzo wielu produktach spożywczych, takich jak np. margaryny, produkty cukiernicze, lody, czekolady, produkty piekarnicze. Ocenia się, że nawet ok. 50% produktów obecnych na rynku może zawierać ...
Soki, nektary, napoje w świetle aktualnych wymagań

Soki, nektary, napoje w świetle aktualnych wymagań

dr inż. Beata Przygoda
Na półce sklepowej stoją obok siebie soki, nektary, napoje – często w łudząco podobnych opakowaniach. Czym się różnią, w czym są podobne?
Dodatki „E”. Czy dzisiejsza żywność „to sama chemia”?

Dodatki „E”. Czy dzisiejsza żywność „to sama chemia”?

dr n. o zdrowiu Regina Wierzejska
Substancje oznaczone na etykiecie symbolem „E” budzą w ostatnich latach wiele kontrowersji i w świadomości przeciętnego konsumenta w Polsce znajdują się w czołówce zagrożeń zdrowia ze strony żywności. Czy słusznie?
Kupujesz jogurt? Patrz na cukier

Kupujesz jogurt? Patrz na cukier

dr n. o zdrowiu Regina Wierzejska
Mleko i przetwory mleczne to jedna z najważniejszych grup produktów w codziennej diecie. Od lat zajmują centralne miejsce w graficznych piramidach zdrowego żywienia, co jest potwierdzeniem stałości poglądu naukowców, pomimo ...
Jak czytać etykiety produktów spożywczych?

Jak czytać etykiety produktów spożywczych?

Wszystkie osoby, które chcą lepiej zadbać o swoje zdrowie i stać się bardziej świadomymi konsumentami, zapraszamy do obejrzenia filmu edukacyjnego pod tytułem „Jakie informacje można znaleźć na etykietach produktów ...