Nasi eksperci Powrót

Kłosiewicz-Latoszek

prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek

Kierownik Zakładu Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych w Instytucie Żywności i Żywienia.

Absolwentka Wydziału Lekarskiego Akademii Medycznej w Warszawie. Wieloletni (od 1977 r.) pracownik naukowy Instytutu Żywności i Żywienia oraz Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Głównym obszarem jej działalności badawczej i publikacyjnej jest lipidologia, profilaktyka kardiologiczna, żywienie człowieka i dietetyka. Autorka licznych publikacji naukowych. Członek towarzystw naukowych i redakcji czasopism naukowych.

Artykuły autorstwa eksperta:

Tłuszcze i węglowodany: czy będą zmiany w zaleceniach dietetycznych?

Tłuszcze i węglowodany: czy będą zmiany w zaleceniach dietetycznych?

prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek
Ostatnio dyskutowana jest rola tłuszczów i węglowodanów w profilaktyce przewlekłych chorób niezakaźnych, a zwłaszcza chorób układu krążenia. Czy wytyczne dotyczące zaleceń dietetycznych mogą ulec zmianie po opublikowaniu ...
Orzechy zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia

Orzechy zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia

prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek
Orzechy są bogatym źródłem wielu niezbędnych dla naszego organizmu składników odżywczych. Badania, o których pisze nasz ekspert, prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek z Instytutu Żywności i Żywienia, wykazują, że ...
Znaczenie ryb w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych

Znaczenie ryb w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych

prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek
Dietetycy zalecają, by jeść ryby, m.in. dlatego, że zawierają one kwasy tłuszczowe omega 3. O roli kwasów omega 3 w profilaktyce chorób sercowo naczyniowych pisze nasz ekspert, prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek z ...
Zdrowy styl życia zmniejsza ryzyko zgonów wieńcowych

Zdrowy styl życia zmniejsza ryzyko zgonów wieńcowych

prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek
Choroby sercowo-naczyniowe, a zwłaszcza choroba wieńcowa, konsekwencją której jest zawał serca, są głównym problemem zdrowotnym na świecie, w tym również w Polsce. Nasz ekspert, prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek ...
Jaka ilość cukru jest bezpieczna dla zdrowia?

Jaka ilość cukru jest bezpieczna dla zdrowia?

prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek
Zagrożeniem dla naszego zdrowia może być nadmierne spożycie cukrów prostych dodanych. Do rozwoju jakich chorób może się przyczyniać? Jakiej ilości cukru nie powinniśmy przekraczać w naszej codziennej diecie? – pisze nasz ...
Czy mięso czerwone jest zdrowe?

Czy mięso czerwone jest zdrowe?

prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek
Mięso dostarcza ważnych składników odżywczych, ale zawiera również substancje niezdrowe. Nadmierne spożycie mięsa czerwonego zwiększa ryzyko wystąpienia wielu chorób. Ile mięsa jeść i jakie wybierać – pisze nasz ...
Olej kokosowy a choroby sercowo-naczyniowe

Olej kokosowy a choroby sercowo-naczyniowe

prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek
Oleje tropikalne, czyli olej palmowy i kokosowy, mają konsystencję stałą i są dość tanie, dlatego wykorzystywane są w przemyśle kosmetycznym i spożywczym. Czy jednak są bezpieczne dla zdrowia? Ostatnio zwłaszcza olej kokosowy ...
Jak rozpoznać nadwagę?

Jak rozpoznać nadwagę?

prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek
Dwa proste sposoby pozwolą Ci sprawdzić, czy masz nadwagę/otyłość. Pierwszy to obliczenie wskaźnika masy ciała (ang. Body Mass Index, BMI), który pozwoli określić Twój stan odżywienia. Drugim sposobem jest ...