Nasi eksperci Powrót

Kłosiewicz-Latoszek

prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek

Kierownik Zakładu Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych w Instytucie Żywności i Żywienia.

Absolwentka Wydziału Lekarskiego Akademii Medycznej w Warszawie. Wieloletni (od 1977 r.) pracownik naukowy Instytutu Żywności i Żywienia oraz Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Głównym obszarem jej działalności badawczej i publikacyjnej jest lipidologia, profilaktyka kardiologiczna, żywienie człowieka i dietetyka. Autorka licznych publikacji naukowych. Członek towarzystw naukowych i redakcji czasopism naukowych.

Artykuły autorstwa eksperta:

Orzechy zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia

Orzechy zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia

prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek
Orzechy są bogatym źródłem wielu niezbędnych dla naszego organizmu składników odżywczych. Badania, o których pisze nasz ekspert, prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek z Instytutu Żywności i Żywienia, wykazują, że ...
Znaczenie ryb w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych

Znaczenie ryb w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych

prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek
Dietetycy zalecają, by jeść ryby, m.in. dlatego, że zawierają one kwasy tłuszczowe omega 3. O roli kwasów omega 3 w profilaktyce chorób sercowo naczyniowych pisze nasz ekspert, prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek z ...
Zdrowy styl życia zmniejsza ryzyko zgonów wieńcowych

Zdrowy styl życia zmniejsza ryzyko zgonów wieńcowych

prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek
Choroby sercowo-naczyniowe, a zwłaszcza choroba wieńcowa, konsekwencją której jest zawał serca, są głównym problemem zdrowotnym na świecie, w tym również w Polsce. Nasz ekspert, prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek ...
Jaka ilość cukru jest bezpieczna dla zdrowia?

Jaka ilość cukru jest bezpieczna dla zdrowia?

prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek
Zagrożeniem dla naszego zdrowia może być nadmierne spożycie cukrów prostych dodanych. Do rozwoju jakich chorób może się przyczyniać? Jakiej ilości cukru nie powinniśmy przekraczać w naszej codziennej diecie? – pisze nasz ...
Czy mięso czerwone jest zdrowe?

Czy mięso czerwone jest zdrowe?

prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek
Mięso dostarcza ważnych składników odżywczych, ale zawiera również substancje niezdrowe. Nadmierne spożycie mięsa czerwonego zwiększa ryzyko wystąpienia wielu chorób. Ile mięsa jeść i jakie wybierać – pisze nasz ...
Olej kokosowy a choroby sercowo-naczyniowe

Olej kokosowy a choroby sercowo-naczyniowe

prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek
Oleje tropikalne, czyli olej palmowy i kokosowy, mają konsystencję stałą i są dość tanie, dlatego wykorzystywane są w przemyśle kosmetycznym i spożywczym. Czy jednak są bezpieczne dla zdrowia? Ostatnio zwłaszcza olej kokosowy ...
Jak rozpoznać nadwagę?

Jak rozpoznać nadwagę?

prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek
Dwa proste sposoby pozwolą Ci sprawdzić, czy masz nadwagę/otyłość. Pierwszy to obliczenie wskaźnika masy ciała (ang. Body Mass Index, BMI), który pozwoli określić Twój stan odżywienia. Drugim sposobem jest ...