Nasi eksperci Powrót

Kunachowicz

prof. dr hab. Hanna Kunachowicz

Wieloletni pracownik Instytutu Żywności i Żywienia; w latach 1980–2011 kierownik Zakładu Wartości Odżywczych Żywności; uczestnik międzynarodowych badań  nad składem i wartością odżywczą żywności oraz bazami danych (FDB) w krajach Unii Europejskiej w ramach projektów CEECFOODS, EuroFIR, aktualnie EuroFIR Nexus i EuroFIR AISBL; obszar badań naukowych: wartość odżywcza białka w różnych produktach spożywczych i jego wykorzystaniem w organizmie; ocena wartości odżywczej produktów spożywczych, w tym preparatów niekonwencjonalnych lub otrzymanych metodami niekonwencjonalnymi; określenie zawartości w produktach spożywczych różnych składników odżywczych i  nieodżywczych oraz ich współzależności w przemianach biochemicznych w organizmie; współautor  Tabel składu i wartości odżywczych żywności w formie książkowej oraz w postaci elektronicznej bazy danych.

Artykuły autorstwa eksperta:

Co powinniśmy wiedzieć o wartości odżywczej żywności

Co powinniśmy wiedzieć o wartości odżywczej żywności

prof. dr hab. Hanna Kunachowicz dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ mgr inż. Wojciech Kłys mgr inż. Edyta Pietraś dr inż. Beata Przygoda dr Anna Wojtasik
Do pobrania broszura w formacie pdf "Co powinniśmy wiedzieć o wartości odżywczej żywności". Możemy ją czytać na komputerze, tablecie czy smartfonie lub wydrukować. Pomoże nam w czytaniu i analizowaniu etykiet ...
Błonnik pokarmowy

Błonnik pokarmowy

dr Anna Wojtasik prof. dr hab. Hanna Kunachowicz
Błonnik pokarmowy, zwany także włóknem pokarmowym, to grupa związków występujących w żywności. Stanowi niejednorodną chemicznie frakcję, składającą się z wielu różnych substancji o charakterze polisacharydowym (celuloza, ...
Co warto wiedzieć o… mięsie, rybach, jajach i ich przetworach

Co warto wiedzieć o… mięsie, rybach, jajach i ich przetworach

prof. dr hab. Hanna Kunachowicz mgr inż. Wojciech Kłys
Mięso, ryby, jaja i ich przetwory ze względu na zawartość białka o wysokiej wartości odżywczej stanowią jedno z podstawowych jego źródeł. Co więcej, są ważnym źródłem witamin z grupy B oraz składników mineralnych ...
Co warto wiedzieć o… tłuszczach jadalnych

Co warto wiedzieć o… tłuszczach jadalnych

prof. dr hab. Hanna Kunachowicz mgr inż. Wojciech Kłys
Tłuszcze są podstawowym źródłem energii dla człowieka. Ale nie tylko. Ułatwiają odczuwanie smaku i nadają pożądaną konsystencję produktom, dostarczają witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E) i pełnią szereg jeszcze ...
Wartość energetyczna oraz zawartość białka w etykietowaniu żywności

Wartość energetyczna oraz zawartość białka w etykietowaniu żywności

prof. dr hab. Hanna Kunachowicz dr inż. Beata Przygoda mgr inż. Dijana Soroka mgr inż. Wojciech Kłys
Jak oblicza się wartość energetyczną produktów żywnościowych oraz zawartość białka do celów etykietowania żywności.