Nasi eksperci Powrót

Chwojnowska

mgr inż. Zofia Chwojnowska

Dietetyk, absolwentka Wydziału Technologii Żywienia (specjalizacja żywienie człowieka) Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Zajmuje się oceną sposobu żywienia populacji polskiej, uczestniczy w stałym monitoringu sposobu żywienia młodzieży, ocenie sposobu żywienia małych dzieci, osób dorosłych oraz osób starszych, zwłaszcza pod kątem ryzyka występujących niedoborów lub nadmiarów w żywieniu. Autor i współautor szeregu publikacji naukowych oraz wielu opracowań popularnonaukowych w zakresie sposobu żywienia i dietetyki; współwykonawca kilku programów Komisji Europejskiej. Popularyzatorka prawidłowych nawyków żywieniowych, zwalczania nadwagi i otyłości oraz zdrowego stylu życia między innymi w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy.

Artykuły autorstwa eksperta:

Jak żywią się polskie przedszkolaki?

Jak żywią się polskie przedszkolaki?

mgr inż. Zofia Chwojnowska
W badaniach naukowych wykazano związek między błędami żywieniowymi w trakcie rozwoju dzieci we wczesnych fazach życia a  ryzykiem chorób zależnych od żywienia w późniejszych okresach. Mimo, że żywienie w wieku ...
Mleko tłuste czy chude, co podawać dzieciom do picia?

Mleko tłuste czy chude, co podawać dzieciom do picia?

mgr inż. Zofia Chwojnowska
Przedszkolaki i dzieci w wieku szkolnym potrzebują dużych dawek wapnia niezbędnego do budowy kości. Dzieci powinny zatem wypijać przynajmniej dwie szklanki mleka dziennie, jak również jogurty, kefir czy maślankę i  jeść ...
Jak możemy przeciwdziałać niekorzystnym zjawiskom związanym z nieprawidłowym żywieniem dzieci i młodzieży?

Jak możemy przeciwdziałać niekorzystnym zjawiskom związanym z nieprawidłowym żywieniem dzieci i młodzieży?

mgr inż. Zofia Chwojnowska
Szkoła przyjazna żywieniu i aktywności fizycznej. Poniżej przedstawiamy wybrane przykłady, jak w prosty sposób można poprawić żywienie najmłodszych, choć pomysłów może być wiele. Niewielu jednak z nas zdaje sobie ...
Jajka – cenny składnik diety dziecka

Jajka – cenny składnik diety dziecka

mgr inż. Zofia Chwojnowska mgr inż. Barbara Wojda
Jajka powinny zajmować szczególne miejsce w diecie dzieci ze względu na swój cenny skład: pełnowartościowe białko, cholinę, witaminy: B6, B12, A, D, E, foliany, żelazo, cynk, fosfor, jod oraz karotenoidy jak zeaksantyna, luteina ...
Czym skorupka za młodu...

Czym skorupka za młodu...

mgr inż. Zofia Chwojnowska
Jogurty, kefiry, sery białe i żółte, ryby morskie czy rośliny strączkowe jedzone w odpowiednich ilościach, w dwóch pierwszych dekadach życia, to zdrowe kości na starość. Przypuszcza się, że rozwój osteoporozy jest ...
Dieta w osteoporozie - produkty zalecane i niewskazane

Dieta w osteoporozie - produkty zalecane i niewskazane

mgr inż. Zofia Chwojnowska
Przygotowaliśmy zestawienie produktów żywnościowych zalecanych i niewskazanych dla osób z osteoporozą.