Nasi eksperci Powrót

Sajór

mgr inż. Iwona Sajór

Kierownik Pracowni Prewencji i Leczenia Żywieniowego Nowotworów w Instytucie Żywności i Żywienia, członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki i Stowarzyszenia Polska Unia Onkologii.

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Doktorantka na Wydziale Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (praca doktorska: „Zmiany przedrakowe jelita grubego a masa ciała”).

Wykładowca i opiekun praktyk studentów Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz w kształceniu podyplomowym. Dietetyk w Ogólnopolskim Centrum Dietetyki IŻŻ. Autorka i współautorka wielu publikacji krajowych i zagranicznych z zakresu profilaktyki pierwotnej i wtórnej chorób żywieniowozależnych.

Współpracuje z wieloma organizacjami zajmującymi się pomocą i edukacją pacjentów chorych na nowotwory i ich bliskich, m.in. Fundacją „Tam i z powrotem”, Fundacją Onkologiczną Osób Młodych „Alivia”; Stowarzyszeniem Pomocy Chorym Dzieciom „LIVER” i  portalem onkologicznym ZwrotnikRaka.pl. 

Artykuły autorstwa eksperta:

Warzywa kapustne i sulforafan przeciwko rakowi

Warzywa kapustne i sulforafan przeciwko rakowi

mgr inż. Barbara Wojda mgr inż. Iwona Sajór
Jednym z wiodących kierunków badań naukowych jest obecnie wpływ żywności i zawartych w niej składników na częstość występowania chorób nowotworowych. Wiele uwagi poświęcono grupie warzyw z rodziny krzyżowych, do których ...
Ważne składniki diety w chorobie Parkinsona

Ważne składniki diety w chorobie Parkinsona

mgr inż. Iwona Sajór
U osób z chorobą Parkinsona bardzo ważny jest prawidłowy sposób żywienia, ponieważ ułatwia utrzymanie właściwej masy ciała, pozwala na zachowanie na dłużej lepszego stanu zdrowia, może zmniejszać nasilenie wielu objawów ...
Zalecenia żywieniowe i aktywność fizyczna w chorobie Parkinsona

Zalecenia żywieniowe i aktywność fizyczna w chorobie Parkinsona

mgr inż. Iwona Sajór
Osoby z chorobą Parkinsona powinny zwracać szczególną uwagę na prawidłowe żywienie. Ważna jest również aktywność fizyczna. Dzięki temu można złagodzić wiele dolegliwości i objawów związanych z tą chorobą.
Biegunka – zalecenia i przeciwwskazania dietetyczne

Biegunka – zalecenia i przeciwwskazania dietetyczne

mgr inż. Iwona Sajór
Dieta w przypadku biegunki w dużej mierze jest uzależniona od jej rodzaju (ostra czy przewlekła) oraz od przyczyny (zakażenie wirusowe, bakteryjne, biegunka podróżnych, alergia pokarmowa, nietolerancja laktozy, zażywanie leków, ...
Zalecenia i przeciwwskazania dietetyczne w chorobach nowotworowych

Zalecenia i przeciwwskazania dietetyczne w chorobach nowotworowych

mgr inż. Iwona Sajór
Nowotwory złośliwe to duża i niejednorodna grupa chorób, które po schorzeniach układu sercowo-naczyniowego są drugą najpowszechniejszą przyczyną zachorowalności i śmiertelności wśród Polaków. Jak powstają nowotwory? Na ...