Nasi eksperci Powrót

Gugała-Mirosz

mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dietetyk w Instytucie Żywności i Żywienia,  członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki.

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, ze specjalizacją dietetyka. Na co dzień łączy wieloletnie doświadczenie naukowe i zdobytą wiedzę z praktyką w zakresie leczenia żywieniowego pacjentów Kliniki Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii IŻŻ oraz Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki.

Aktywnie uczestniczy w programach promujących zdrowy styl życia, badaniach naukowych i klinicznych; prowadzi zajęcia ze studentami Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Autorka i współautorka wielu publikacji naukowych i popularnonaukowych.

Jej zainteresowania obejmują: choroby metaboliczne, dietoterapię i dietoprofilaktykę nowotworów oraz substancje bioaktywne znajdujące się w żywności.

Artykuły autorstwa eksperta:

Nasiona chia (szałwii hiszpańskiej) niedozwolone w jogurtach i deserach

Nasiona chia (szałwii hiszpańskiej) niedozwolone w jogurtach i deserach

mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
W związku z ogromną popularnością nasion szałwii hiszpańskiej – chia (Salvia hispanica L.), producenci chętnie wzbogacają nimi coraz większą gamę produktów żywnościowych. Jednak należy podkreślić, że zastosowanie ...
Pijemy wodę - ile i jak?

Pijemy wodę - ile i jak?

mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
Ilość płynów, jaką dostarczamy naszemu organizmowi w ciągu doby, wpływa na funkcjonowanie naszego ciała i umysłu.
Czynniki ryzyka odwodnienia

Czynniki ryzyka odwodnienia

mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
Istnieje kilka czynników, które szczególnie mogą zwiększyć ryzyko odwodnienia u osób starszych. Ich identyfikacja pomoże zmniejszyć to zagrożenie nie tylko seniorom, lecz także ich rodzinom i bliskim. Czynniki ryzyka odwodnienia ...
Przyczyny odwodnienia

Przyczyny odwodnienia

mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
Odwodnienie to stan, w którym zawartość wody oraz elektrolitów w organizmie spada poniżej wartości niezbędnej do jego prawidłowego funkcjonowania. Jakie są przyczyny odwodnienia?
Odwodnienie

Odwodnienie

mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
Odwodnienie jest stanem organizmu, w którym zawartość wody oraz elektrolitów spada poniżej wartości niezbędnej do jego prawidłowego funkcjonowania.
Objawy odwodnienia

Objawy odwodnienia

mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
Przewlekłe odwodnienie seniorów może silnie wpływać na ich organizm, chociaż często bywa nieoczywiste, a wręcz trudne do zidentyfikowania.
Leczenie odwodnienia

Leczenie odwodnienia

mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
Odwodnienie jest stanem fizjologicznym, które wymaga specjalnej pomocy. Należy pamiętać, że leczenie skrajnego odwodnienia wymaga pomocy lekarskiej, a odwodniony pacjent trafia do szpitala. 
Jak zapobiegać odwodnieniu osób starszych?

Jak zapobiegać odwodnieniu osób starszych?

mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
Aby zapobiec odwodnieniu organizmu, bardzo ważne jest zapewnienie odpowiedniej ilości płynów w ciągu dnia (link do artykułu „Jeśli pić to ile i jak?”). Istotne znaczenie ma również zwiększanie świadomości osób ...
Woda - dlaczego tak ważna?

Woda - dlaczego tak ważna?

mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
Woda to naturalne środowisko dla przebiegu różnych reakcji chemicznych oraz wszelkich procesów życiowych zachodzących w komórkach naszego organizmu. Jej zasługą jest to, że niezwykle ważne funkcje biologiczne, ...
Pić czy nie pić - oto jest pytanie!

Pić czy nie pić - oto jest pytanie!

mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
Woda to jeden z najbardziej rozpowszechnionych związków chemicznych na Ziemi: jest podstawą życia naszej planety. Dorosły człowiek może przeżyć bez jedzenia ponad miesiąc, ale bez wody (zależnie od tempa jej utraty) czas ten ...
Jakie płyny powinien wybierać senior? 

Jakie płyny powinien wybierać senior? 

mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
W tabeli zestawiliśmy napoje i płyny zalecane dla osób w wieku starszym, te, których seniorzy powinni unikać, a także te, które mają zarówno zalety, jak i wady.    
Na co należy zwrócić uwagę w diecie seniora

Na co należy zwrócić uwagę w diecie seniora

mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
Starzenie się jest nieodłącznie związane ze zmianami zachodzącymi w naszej kondycji fizycznej i psychicznej. Pojawiające się w tym okresie różne problemy zdrowotne mogą wiązać się z niedoborami składników odżywczych, ...
Płyny

Płyny

mgr inż. Paula Nagel mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
Seniorzy to grupa szczególnie narażona na ryzyko odwodnienia organizmu. Należy pamiętać, że całkowita ilość wody w organizmie zmniejsza się wraz upływem lat o około 15%, co odpowiada ok. 6 litrom w okresie od 20. do 80. roku ...
Praktyczne wskazówki w codziennych zakupach

Praktyczne wskazówki w codziennych zakupach

mgr inż. Paula Nagel mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
Bardzo ważnym aspektem Twojego sposobu żywienia to zmiana wieloletnich przyzwyczajeń oraz przełamanie stereotypów i mitów na temat żywienia. Przede wszystkim należy rozpocząć od ustalenia ilości posiłków w ciągu dnia. Należy ...
Skład diety

Skład diety

mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz mgr inż. Paula Nagel
Różnorodność diety jest kluczem do zdrowia. Prawidłowe żywienie jest czynnikiem, który warunkuje zarówno sprawność fizyczną, jak i intelektualną. Pamiętajmy, że przez prawidłowe żywienie należy rozumieć odpowiednie do ...
Produkty spożywcze w żywieniu seniorów - dlaczego jakość i ilość jest tak ważna?

Produkty spożywcze w żywieniu seniorów - dlaczego jakość i ilość jest tak ważna?

mgr inż. Paula Nagel mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
Jakość produktów  Bardzo ważne jest dokładne oglądanie kupowanej żywności. Jakiekolwiek uszkodzenia nie tylko obniżają jakość kupowanych produktów spożywczych, lecz także mogą być przyczyną zatruć. DLATEGO:
Posiłki

Posiłki

mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz mgr inż. Paula Nagel
1. Zdrowie na 5 w wieku 65+? A może na 5 z plusem? Wszystko jest możliwe! Niech od dzisiaj cyfra 5+ kojarzy Ci się z 5 posiłkami dziennie, które powinny być urozmaicone i zawierać w sobie 5 różnych grup produktów ...
Nowy początek

Nowy początek

mgr inż. Paula Nagel mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
Nasz organizm starzeje się nie tylko na zewnątrz, lecz także wewnątrz. Wraz z wiekiem zmieniają się potrzeby naszego organizmu pod kątem niezbędnych mikro- i makroskładników. 
Dieta RZS w punktach

Dieta RZS w punktach

mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
Dieta skrojona na Twoją miarę – to podstawowe zalecenie żywieniowe, jeśli chorujesz na RZS. Są oczywiście zalecenia ogólne, czyli szereg wskazówek dotyczących ogólnej formy odżywiania, wyboru określonych produktów ...
Reumatoidalne zapalenie stawów - w czym problem?

Reumatoidalne zapalenie stawów - w czym problem?

mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
Naukowcy udowodnili, że dobór odpowiedniej diety ma wpływ na przebieg reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS). Jedzenie zaś to ten element, który w całości zależy od osoby chorej na RZS. Warto zatem współpracować nie tylko z ...