Nasi eksperci Powrót

Nagel

mgr inż. Paula Nagel

mgr inż. Paula Nagel – absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Wydział Nauk o Zdrowiu; Politechniki Łódzkiej, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności oraz studiów podyplomowych z zakresu dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym.

Doświadczenie i umiejętność pracy z pacjentem zdobyła w Instytucie Żywności i Żywienia oraz w trakcie pracy jako dietetyk kliniczny w Mazowieckim Szpitalu Bródnowskim. Obecnie swoje umiejętności rozwija w Pracowni Prewencji i Leczenia Żywieniowego Nowotworów Instytutu Żywności i Żywienia.

Autorka wielu publikacji popularnonaukowych oraz aktywny uczestnik konferencji naukowych poświęconych żywności i żywieniu. Jej zainteresowania obejmują: dietoterapię i dietoprofilaktykę nowotworów (głównie przewodu pokarmowego, tj. rak jelita grubego, rak trzustki), żywienie osób w wieku starszym oraz zagadnienia dot. nadwagi, otyłości, dyslipidemii i cukrzycy typu 2.

Artykuły autorstwa eksperta:

Lody, gofry i smażona ryba z frytkami – wakacyjne pułapki żywieniowe

Lody, gofry i smażona ryba z frytkami – wakacyjne pułapki żywieniowe

mgr inż. Paula Nagel
Lody z bitą śmietaną, polewą czekoladową i chrupkami orzechowymi, lody amerykańskie z zastygającą kolorową polewą, albo „świeży i zdrowy” smażony dorsz z frytkami i surówką – to niektóre z wielu propozycji ...
Odżywianie pomoże w rzuceniu palenia. Cz. II: Dieta byłego palacza i aktywność fizyczna

Odżywianie pomoże w rzuceniu palenia. Cz. II: Dieta byłego palacza i aktywność fizyczna

mgr inż. Paula Nagel
Rzucanie palenia jest trudne. Wymaga mocnej motywacji i samozaparcia. Możemy je również wspomóc odpowiednią dietą i aktywnością fizyczną. Co jeść, a jakich produktów unikać, podczas rzucania palenia? Jakie ćwiczenia pomogą w ...
Odżywianie pomoże w rzuceniu palenia. Cz. I: Dlaczego warto pozbyć się nałogu

Odżywianie pomoże w rzuceniu palenia. Cz. I: Dlaczego warto pozbyć się nałogu

mgr inż. Paula Nagel
Rzucanie palenia jest procesem trudnym, wymagającym cierpliwości i samozaparcia, ale cel jest możliwy do osiągnięcia. Osoby, które chcą odejść od nałogu, bardzo często obawiają się przyrostu dodatkowych kilogramów podczas ...
Mity związane z procesem starzenia

Mity związane z procesem starzenia

mgr inż. Paula Nagel
Czy starzenie oznacza niepełnosprawność? Czy problemy z pamięcią i zmniejszenie zdolności poznawczych to nieodzowne elementy starzenia się? Czy na starość nie można się już niczego nauczyć? Czy nie ma interesujących i ...
Podejście do życia na „Złote Lata”

Podejście do życia na „Złote Lata”

mgr inż. Paula Nagel
Zmiany związane z procesem starzenia się to nie tylko problemy z poruszaniem się, z wejściem po schodach czy trudności z codzienną higieną. Nasze samopoczucie, nastrój, zasób doświadczeń i wydarzeń przez całe życie ...
Aktywność fizyczna przedłuża życie

Aktywność fizyczna przedłuża życie

mgr inż. Paula Nagel
Styl życia odgrywa ogromną rolę w zachowaniu dobrej kondycji psychofizycznej. Istnieją pewne czynniki, które niezależnie od wieku działają jak zastrzyk zdrowia i energii. Jakie czynniki warunkują spowolnienie procesu starzenia ...
Czynniki warunkujące proces starzenia

Czynniki warunkujące proces starzenia

mgr inż. Paula Nagel
Nie ma (jeszcze) eliksiru młodości. Naukowcy cały czas próbują zidentyfikować „gen długowieczności”. Prawdopodobnie istnieje wiele czynników, które chronią organizm przed zmianami powodującymi miażdżycę, ...
Proces starzenia się a zmiany zachodzące w organizmie

Proces starzenia się a zmiany zachodzące w organizmie

mgr inż. Paula Nagel
Zmarszczki, wiotka skóra, spadek masy mięśniowej, siwe włosy, problemy z poruszaniem się, to znane wszystkim oznaki starzenia się organizmu. Często jednak większą uwagę ludzie poświęcają zmianom zewnętrznym i zapominają o ...
Nieważne ile masz lat, ważne jest, czego potrzebujesz!

Nieważne ile masz lat, ważne jest, czego potrzebujesz!

mgr inż. Paula Nagel
Nie chodzi o to, ile ma się lat, ważne jak się starzeje. - Ulrich Pramann -
Witaminy i składniki mineralne

Witaminy i składniki mineralne

mgr inż. Paula Nagel
Mimo że zapotrzebowanie energetyczne u osób starszych ulega obniżeniu, to zapotrzebowanie na pewne witaminy oraz mikro- i makroelementy wzrasta.  
Węglowodany - podstawowe źródło energii osób starszych

Węglowodany - podstawowe źródło energii osób starszych

mgr inż. Paula Nagel
Węglowodany, czyli cukry, powinny stanowić główne źródło energii w diecie osób po 65. roku życia. Węglowodany są „paliwem”, które napędza nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania. 
Tłuszcze, a żywienie osób starszych

Tłuszcze, a żywienie osób starszych

mgr inż. Paula Nagel
Tłuszcze to substancje, które po białku zasługują na szczególną uwagę w diecie osób starszych. Są źródłem energii i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz są nośnikiem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach ...
Błonnik pokarmowy - niedoceniane lekarstwo w procesie starzenia się

Błonnik pokarmowy - niedoceniane lekarstwo w procesie starzenia się

mgr inż. Paula Nagel
Błonnik pokarmowy (włókno pokarmowe) jest bardzo ważnym składnikiem, który powinien stać się nieodzownym elementem w codziennym jadłospisie osób starszych.
Białko w diecie seniora

Białko w diecie seniora

mgr inż. Paula Nagel
Zapotrzebowanie na białko u osób starszych jest nieco wyższe od zapotrzebowania osób dorosłych. 
Aktywność fizyczna - najskuteczniejsze lekarstwo

Aktywność fizyczna - najskuteczniejsze lekarstwo

mgr inż. Paula Nagel
Styl życia odgrywa ogromną rolę w zachowaniu dobrej kondycji psychofizycznej. Jakie czynniki spowolnią proces starzenia się i podziałają jak zastrzyk zdrowia i energii?
Płyny

Płyny

mgr inż. Paula Nagel mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
Seniorzy to grupa szczególnie narażona na ryzyko odwodnienia organizmu. Należy pamiętać, że całkowita ilość wody w organizmie zmniejsza się wraz upływem lat o około 15%, co odpowiada ok. 6 litrom w okresie od 20. do 80. roku ...
Praktyczne wskazówki w codziennych zakupach

Praktyczne wskazówki w codziennych zakupach

mgr inż. Paula Nagel mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
Bardzo ważnym aspektem Twojego sposobu żywienia to zmiana wieloletnich przyzwyczajeń oraz przełamanie stereotypów i mitów na temat żywienia. Przede wszystkim należy rozpocząć od ustalenia ilości posiłków w ciągu dnia. Należy ...
Skład diety

Skład diety

mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz mgr inż. Paula Nagel
Różnorodność diety jest kluczem do zdrowia. Prawidłowe żywienie jest czynnikiem, który warunkuje zarówno sprawność fizyczną, jak i intelektualną. Pamiętajmy, że przez prawidłowe żywienie należy rozumieć odpowiednie do ...
Produkty spożywcze w żywieniu seniorów - dlaczego jakość i ilość jest tak ważna?

Produkty spożywcze w żywieniu seniorów - dlaczego jakość i ilość jest tak ważna?

mgr inż. Paula Nagel mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
Jakość produktów  Bardzo ważne jest dokładne oglądanie kupowanej żywności. Jakiekolwiek uszkodzenia nie tylko obniżają jakość kupowanych produktów spożywczych, lecz także mogą być przyczyną zatruć. DLATEGO:
Posiłki

Posiłki

mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz mgr inż. Paula Nagel
1. Zdrowie na 5 w wieku 65+? A może na 5 z plusem? Wszystko jest możliwe! Niech od dzisiaj cyfra 5+ kojarzy Ci się z 5 posiłkami dziennie, które powinny być urozmaicone i zawierać w sobie 5 różnych grup produktów ...
Nowy początek

Nowy początek

mgr inż. Paula Nagel mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
Nasz organizm starzeje się nie tylko na zewnątrz, lecz także wewnątrz. Wraz z wiekiem zmieniają się potrzeby naszego organizmu pod kątem niezbędnych mikro- i makroskładników.