Nasi eksperci Powrót

Mękus

mgr inż. Małgorzata Mękus

Dietetyk w Instytucie Żywności i Żywienia, członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz studiów podyplomowych „Żywność, Żywienie a Zdrowie” na kierunku poradnictwo dietetyczne – postępy w żywieniu człowieka oraz na kierunku bezpieczeństwo żywności i żywienia.

Specjalizuje się w dietoprofilaktyce i dietoterapii chorób cywilizacyjnych, głównie nadwagi i otyłości. Dietetyk w  Ogólnopolskim Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia oraz w Poradni Chorób Metabolicznych i Leczenia Otyłości Mazowieckiego Szpitala Bródnowskiego w Warszawie.

Artykuły autorstwa eksperta:

Cynamon – od kadzidła do ciasteczek

Cynamon – od kadzidła do ciasteczek

mgr inż. Małgorzata Mękus
Kiedy temperatura za oknem gwałtownie spada, znacznie chętniej sięgamy po korzenne przyprawy. Wśród nich szczególne miejsce zajmuje cynamon. Jest on przyprawą o niezwykłym aromacie – nadaje wspaniały i niepowtarzalny smak ...
Imbir – przyprawa, która leczy

Imbir – przyprawa, która leczy

mgr inż. Małgorzata Mękus
Imbir jest jedną z najchętniej stosowanych, świątecznych przypraw korzennych. Czy jesteśmy w stanie wyobrazić sobie Święta Bożego Narodzenia bez przepięknie pachnącego piernika? Czy jest coś wspanialszego niż rozgrzewająca ...
Maliny na zdrowie

Maliny na zdrowie

mgr inż. Małgorzata Mękus
Maliny cieszą się wśród Polaków bardzo dużą popularnością. W rankingu naszych ulubionych owoców utrzymują się w ścisłej czołówce. Warto się nimi zajadać nie tylko ze względu na niepowtarzalny smak i aromat, ale również ...
Truskawka - owocowy smak lata

Truskawka - owocowy smak lata

mgr inż. Małgorzata Mękus
Truskawki to bez wątpienia jedne z najsmaczniejszych letnich owoców! To również cudowne wspomnienie dzieciństwa... Któż z nas jedząc pyszne, soczyste, pachnące owoce nie wraca wspomnieniami do beztroskich letnich dni?
Ruch a nadciśnienie

Ruch a nadciśnienie

mgr inż. Małgorzata Mękus
Maratony? Codziennie basen? Aerobik? Siłownia? Jeśli ktoś już ma kłopoty z układem krążenia, np. nadciśnienie tętnicze, lepiej skonsultować się z lekarzem i określić, co wolno, a czego nie. Zbyt intensywny wysiłek może ...
Produkty i potrawy dozwolone lub niewskazane w diecie osób z nadciśnieniem tętniczym

Produkty i potrawy dozwolone lub niewskazane w diecie osób z nadciśnieniem tętniczym

mgr inż. Małgorzata Mękus
Co jeść a czego unikać, gdy chorujesz na nadciśnienie tętnicze.
Garść faktów o nadciśnieniu tętniczym

Garść faktów o nadciśnieniu tętniczym

mgr inż. Małgorzata Mękus
Aż 10 mln dorosłych Polaków cierpi na nadciśnienie tętnicze. Część z nich jeszcze nie wie, że powinna się leczyć, część – nie podejmuje leczenia lub jest niekonsekwentna w jego stosowaniu. A szkoda, bo można sobie ...
Jak żyć normalnie i nie dać się nadciśnieniu?

Jak żyć normalnie i nie dać się nadciśnieniu?

mgr inż. Małgorzata Mękus
Nadciśnienie tętnicze jest chorobą, w której sukces terapeutyczny w dużej mierze zależy od odpowiedniego stylu życia: sposobu żywienia i aktywności fizycznej. Wbrew pozorom zmiany nie wiążą się ani z wielkimi wyrzeczeniami, ...
Nadciśnienie - więcej wapnia!

Nadciśnienie - więcej wapnia!

mgr inż. Małgorzata Mękus
Nabiał to główne źródło wapnia, który nie tylko sprzyja obniżeniu ciśnienia, lecz także warunkuje prawidłową czynność serca. Zwykle, jeśli mówimy o wapniu, kojarzymy go z mlekiem.. Słusznie. Jest jednak wiele innych ...
Nadciśnienie: jak wybierać dobry tłuszcz?

Nadciśnienie: jak wybierać dobry tłuszcz?

mgr inż. Małgorzata Mękus
Badania wskazują, iż zbyt duże ilości  nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie zwiększają ryzyko rozwoju wielu chorób układu krążenia, w tym nadciśnienia. Pogarszają też stan zdrowia tych, którzy już mają te choroby. ...
Nadciśnienie: mniej soli!

Nadciśnienie: mniej soli!

mgr inż. Małgorzata Mękus
Prawdopodobnie największym winowajcą epidemii nadciśnienia jest żywność przetworzona. Dlaczego? Dlatego, że zawiera dużo soli. Niestety, nieświadomie zjadamy jej zdecydowanie za dużo.  
Nadciśnienie: więcej warzyw i owoców!

Nadciśnienie: więcej warzyw i owoców!

mgr inż. Małgorzata Mękus
W nadciśnieniu zaleca się jedzenie warzyw i owoców przede wszystkim ze względu na zawarty w nich potas i magnez. Oba te pierwiastki są niezbędne do prawidłowej pracy serca i naczyń krwionośnych. U osób z łagodnym lub ...
Ruch a nadciśnienie

Ruch a nadciśnienie

mgr inż. Małgorzata Mękus
Maratony? Codziennie basen? Aerobik? Siłownia? Jeśli ktoś już ma kłopoty z układem krążenia, np. nadciśnienie tętnicze, lepiej skonsultować się z lekarzem i określić, co wolno, a czego nie. Zbyt intensywny wysiłek może ...
Jak gotować smacznie i zdrowo będąc na diecie odchudzającej?

Jak gotować smacznie i zdrowo będąc na diecie odchudzającej?

mgr inż. Małgorzata Mękus
„Jak sobie pościelisz, tak się wyśpisz” Czy ktoś by się spodziewał, że to znane polskie przysłowie może znaleźć swoje odzwierciedlenie również w przypadku zdrowego żywienia ...
Częściej nie znaczy więcej – znaczenie regularnego spożywania posiłków

Częściej nie znaczy więcej – znaczenie regularnego spożywania posiłków

mgr inż. Małgorzata Mękus
Prawidłowe żywienie to nie tylko dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, ale także regularność posiłków i ich rozkład w ciągu dnia. Regularność odżywiania jest ...