Nasi eksperci Powrót

Mękus

mgr inż. Małgorzata Mękus

Dietetyk w Instytucie Żywności i Żywienia, członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz studiów podyplomowych „Żywność, Żywienie a Zdrowie” na kierunku poradnictwo dietetyczne – postępy w żywieniu człowieka oraz na kierunku bezpieczeństwo żywności i żywienia.

Specjalizuje się w dietoprofilaktyce i dietoterapii chorób cywilizacyjnych, głównie nadwagi i otyłości. Dietetyk w  Ogólnopolskim Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia oraz w Poradni Chorób Metabolicznych i Leczenia Otyłości Mazowieckiego Szpitala Bródnowskiego w Warszawie.

Artykuły autorstwa eksperta:

Maliny na zdrowie

Maliny na zdrowie

mgr inż. Małgorzata Mękus
Maliny cieszą się wśród Polaków bardzo dużą popularnością. W rankingu naszych ulubionych owoców utrzymują się w ścisłej czołówce. Warto się nimi zajadać nie tylko ze względu na niepowtarzalny smak i aromat, ale również ...
Truskawka - owocowy smak lata

Truskawka - owocowy smak lata

mgr inż. Małgorzata Mękus
Truskawki to bez wątpienia jedne z najsmaczniejszych letnich owoców! To również cudowne wspomnienie dzieciństwa... Któż z nas jedząc pyszne, soczyste, pachnące owoce nie wraca wspomnieniami do beztroskich letnich dni?
Ruch a nadciśnienie

Ruch a nadciśnienie

mgr inż. Małgorzata Mękus
Maratony? Codziennie basen? Aerobik? Siłownia? Jeśli ktoś już ma kłopoty z układem krążenia, np. nadciśnienie tętnicze, lepiej skonsultować się z lekarzem i określić, co wolno, a czego nie. Zbyt intensywny wysiłek może ...
Produkty i potrawy dozwolone lub niewskazane w diecie osób z nadciśnieniem tętniczym

Produkty i potrawy dozwolone lub niewskazane w diecie osób z nadciśnieniem tętniczym

mgr inż. Małgorzata Mękus
Co jeść a czego unikać, gdy chorujesz na nadciśnienie tętnicze.
Garść faktów o nadciśnieniu tętniczym

Garść faktów o nadciśnieniu tętniczym

mgr inż. Małgorzata Mękus
Aż 10 mln dorosłych Polaków cierpi na nadciśnienie tętnicze. Część z nich jeszcze nie wie, że powinna się leczyć, część – nie podejmuje leczenia lub jest niekonsekwentna w jego stosowaniu. A szkoda, bo można sobie ...
Jak żyć normalnie i nie dać się nadciśnieniu?

Jak żyć normalnie i nie dać się nadciśnieniu?

mgr inż. Małgorzata Mękus
Nadciśnienie tętnicze jest chorobą, w której sukces terapeutyczny w dużej mierze zależy od odpowiedniego stylu życia: sposobu żywienia i aktywności fizycznej. Wbrew pozorom zmiany nie wiążą się ani z wielkimi wyrzeczeniami, ...
Nadciśnienie - więcej wapnia!

Nadciśnienie - więcej wapnia!

mgr inż. Małgorzata Mękus
Nabiał to główne źródło wapnia, który nie tylko sprzyja obniżeniu ciśnienia, lecz także warunkuje prawidłową czynność serca. Zwykle, jeśli mówimy o wapniu, kojarzymy go z mlekiem.. Słusznie. Jest jednak wiele innych ...
Nadciśnienie: jak wybierać dobry tłuszcz?

Nadciśnienie: jak wybierać dobry tłuszcz?

mgr inż. Małgorzata Mękus
Badania wskazują, iż zbyt duże ilości  nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie zwiększają ryzyko rozwoju wielu chorób układu krążenia, w tym nadciśnienia. Pogarszają też stan zdrowia tych, którzy już mają te choroby. ...
Nadciśnienie: mniej soli!

Nadciśnienie: mniej soli!

mgr inż. Małgorzata Mękus
Prawdopodobnie największym winowajcą epidemii nadciśnienia jest żywność przetworzona. Dlaczego? Dlatego, że zawiera dużo soli. Niestety, nieświadomie zjadamy jej zdecydowanie za dużo.  
Nadciśnienie: więcej warzyw i owoców!

Nadciśnienie: więcej warzyw i owoców!

mgr inż. Małgorzata Mękus
W nadciśnieniu zaleca się jedzenie warzyw i owoców przede wszystkim ze względu na zawarty w nich potas i magnez. Oba te pierwiastki są niezbędne do prawidłowej pracy serca i naczyń krwionośnych. U osób z łagodnym lub ...
Ruch a nadciśnienie

Ruch a nadciśnienie

mgr inż. Małgorzata Mękus
Maratony? Codziennie basen? Aerobik? Siłownia? Jeśli ktoś już ma kłopoty z układem krążenia, np. nadciśnienie tętnicze, lepiej skonsultować się z lekarzem i określić, co wolno, a czego nie. Zbyt intensywny wysiłek może ...
Jak gotować smacznie i zdrowo będąc na diecie odchudzającej?

Jak gotować smacznie i zdrowo będąc na diecie odchudzającej?

mgr inż. Małgorzata Mękus
„Jak sobie pościelisz, tak się wyśpisz” Czy ktoś by się spodziewał, że to znane polskie przysłowie może znaleźć swoje odzwierciedlenie również w przypadku zdrowego żywienia ...
Częściej nie znaczy więcej – znaczenie regularnego spożywania posiłków

Częściej nie znaczy więcej – znaczenie regularnego spożywania posiłków

mgr inż. Małgorzata Mękus
Prawidłowe żywienie to nie tylko dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, ale także regularność posiłków i ich rozkład w ciągu dnia. Regularność odżywiania jest ...