Nasi eksperci Powrót

Jaczewska-Schuetz

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz

Współrealizator działań w projektach edukacyjnych związanych z edukacją żywieniową dzieci i młodzieży, m.in. w projekcie „Zachowaj równowagę” dotyczącym zwalczania nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży w Polsce, realizowanym w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy.
Autor i współautor publikacji naukowych i popularnonaukowych na temat prawidłowego żywienia i stanu odżywienia dzieci i młodzieży.
Wykładowca i prowadząca warsztaty popularyzujące zasady prawidłowego żywienia wśród dzieci, ich rodziców i nauczycieli. Konsultant merytoryczny z zakresu edukacji żywieniowej w szkołach i przedszkolach.

 

 

Artykuły autorstwa eksperta:

Odżywianie sezonowe – zima

Odżywianie sezonowe – zima

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Warzywa i owoce to produkty sezonowe, czyli takie, które występują w określonych miesiącach roku. Przykładem są truskawki dojrzewające w czerwcu, czereśnie w lipcu, dynie i kabaczki w październiku. Jedzenie warzyw i owoców w ...
Odżywianie sezonowe – wiosna

Odżywianie sezonowe – wiosna

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Wiosna to czas na zmiany! Uporządkujmy nasz jadłospis tak, jak porządkujemy dom na wiosnę, kiedy dzień jest dłuższy i cała przyroda budzi się do życia. Wiosna to doskonały moment na wprowadzenie zmian także w naszej diecie!
Drugie śniadanie w przedszkolu i szkole

Drugie śniadanie w przedszkolu i szkole

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Drugie śniadanie jest posiłkiem zapewniającym uczniowi zastrzyk energii,  który gwarantuje utrzymanie odpowiedniego poziomu koncentracji w czasie lekcji i przekłada się na wyniki w nauce. Wprowadzenie zwyczaju spożywania ...
Jak rodzice mogą współpracować ze szkołą na rzecz zdrowia?

Jak rodzice mogą współpracować ze szkołą na rzecz zdrowia?

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Współpraca rodziców ze szkołą w aspekcie działań prozdrowotnych może mieć różną formę dostosowaną zarówno do ich zainteresowań, wykonywanego zawodu, hobby, jak i możliwości czasowych. Uczestnictwo  w życiu szkoły ...
Drugie śniadanie - ważny posiłek dla zdrowia

Drugie śniadanie - ważny posiłek dla zdrowia

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Drugie śniadanie jest posiłkiem zapewniającym dziecku systematyczny „dowóz” energii, co gwarantuje utrzymanie odpowiedniego poziomu koncentracji w czasie lekcji i przekłada się na wyniki w nauce. Wprowadzenie zwyczaju ...
Pomysły na zdrowe kanapki

Pomysły na zdrowe kanapki

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Kanapka to smaczny i zdrowy pomysł na posiłek, jeśli zadbamy o odpowiednie jej urozmaicenie.
Gdy choruje wątroba...

Gdy choruje wątroba...

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Na hamburgera z frytkami czy kromkę chleba ze smalcem nawet zdrowe osoby mogą sobie pozwolić, tylko od czasu do czasu. Osoby z chorą wątrobą takie przysmaki zdecydowanie powinny skreślić ze swojego jadłospisu. Dzięki temu mają ...
Produkty zalecane w chorobie stłuszczeniowej wątroby

Produkty zalecane w chorobie stłuszczeniowej wątroby

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Tabela produktów zalecanych i niewskazanych w chorobie stłuszczeniowej wątroby.
Pomysły na zdrowe koktajle i soki

Pomysły na zdrowe koktajle i soki

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Jak zrobić pyszny koktajl? Wystarczy mleko, kefir lub maślankę zmiksować z ulubionymi owocami i podać. Doskonale nadają się do tego banany, truskawki (mogą być mrożone) czy borówki. Wspaniałym dodatkiem są też otręby, ...
Pomysły na zdrowe sałatki

Pomysły na zdrowe sałatki

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Sałatki, które poprawią urodę i zapewnią zdrową cerę.