Nasi eksperci Powrót

Taraszewska

mgr inż. Anna Taraszewska

Wieloletni pracownik Instytutu Żywności i Żywienia, członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki.

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, współrealizator zadań w programach zwalczania nadwagi i otyłości i promowania nawyków prozdrowotnych POL-HEALTH i „Zachowaj równowagę”. Członek zespołu badawczego prowadzącego ocenę unijnego programu „Owoce i warzywa w szkole”. Wykładowca w kształceniu podyplomowym, prowadzi wykłady i warsztaty popularyzujące zasady prawidłowego żywienia wśród dzieci, młodzieży i ich rodziców. Ma otwarty przewód doktorski dotyczący wpływu żywienia i stylu życia na rozwój choroby refluksowej przełyku.

Autorka i współautorka publikacji naukowych i popularnonaukowych z zakresu dietoprofilaktyki i dietoterapii chorób niezakaźnych oraz prawidłowego żywienia i stanu odżywienia populacji dzieci i młodzieży.

Jej motto brzmi: Wiedza bez zaangażowania jest pusta, zaangażowanie bez wiedzy jest ślepe. (B.B. Jensen).

Artykuły autorstwa eksperta:

Kiedy najlepiej spożywać owoce?

Kiedy najlepiej spożywać owoce?

mgr inż. Anna Taraszewska
Wszyscy wiemy, że owoce i warzywa są bardzo ważnym składnikiem naszej codziennej diety – nie bez powodu znajdują się w podstawie aktualnej Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Zgodnie z zaleceniami Światowej ...
Niepokojący raport NIK o żywieniu w szkołach

Niepokojący raport NIK o żywieniu w szkołach

mgr inż. Anna Taraszewska mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
19 września 2017 r. Najwyższa Izba Kontroli opublikowała raport dotyczący skontrolowanych w roku szkolnym 2015/2016 placówek edukacyjnych. Wynika z niego, że odsetek dzieci z nieprawidłową masą ciała (łącznie traktowana ...
Kilka słów o przekąszaniu

Kilka słów o przekąszaniu

mgr inż. Anna Taraszewska
Jednym z częstych i niestety zazwyczaj niekorzystnych nawyków w codziennym życiu naszym i naszych dzieci jest pojadanie między posiłkami. Pojadanie polega na spożywaniu żywności między posiłkami głównymi, czyli śniadaniem, ...
Pełne ziarno – pełne zdrowie

Pełne ziarno – pełne zdrowie

mgr inż. Anna Taraszewska
Dietetycy zalecają, żebyśmy spożywali produkty zbożowe kilka razy dziennie, co w praktyce oznacza, że w każdym posiłku powinien znaleźć się jakiś produkt zbożowy.
Powrót do źródła, czyli kilka słów o wodzie

Powrót do źródła, czyli kilka słów o wodzie

mgr inż. Anna Taraszewska
Woda to jeden z podstawowych składników pokarmowych zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Dlaczego? Jest bowiem prawie idealnym rozpuszczalnikiem i tworzy środowisko dla wszystkich procesów życiowych jakie przebiegają w ...
Kasza – dobra nasza

Kasza – dobra nasza

mgr inż. Anna Taraszewska
Dietetycy zalecają, by każdy z nas 5-6 razy dziennie spożywał różne produkty zbożowe. Oznacza to, że praktycznie w każdym posiłku powinien znaleźć się jakiś produkt zbożowy. Grupa produktów zbożowych jest bardzo ...
Błonnik – cudowny regulator

Błonnik – cudowny regulator

mgr inż. Anna Taraszewska
Błonnik pokarmowy jest tym składnikiem naszej diety, który przez lata uważany był za substancję zbędną i obojętną dla zdrowia, mimo że już Hipokrates – ojciec medycyny – twierdził, że pieczywo razowe, będące ...
Kolorowe zdrowie, czyli warzywa i owoce

Kolorowe zdrowie, czyli warzywa i owoce

mgr inż. Anna Taraszewska
Warzywa i owoce to niezwykle istotna grupa produktów w naszej codziennej diecie. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia wskazane jest zjadanie minimum 400 g owoców i warzyw dziennie (bez ziemniaków i innych bulw ...
Sklepiki szkolne a kształtowanie nawyków żywieniowych uczniów

Sklepiki szkolne a kształtowanie nawyków żywieniowych uczniów

dr inż. Katarzyna Wolnicka mgr inż. Anna Taraszewska
Każdy uczeń ma prawo do spożycia w szkole co najmniej jednego pełnowartościowego posiłku – obiadu lub drugiego śniadania, szkoła zaś powinna stworzyć warunki do wydawania takich posiłków. W wielu placówkach nie ma jednak ...
Kilka słów o ilości i dzieleniu posiłków w przedszkolu

Kilka słów o ilości i dzieleniu posiłków w przedszkolu

mgr inż. Anna Taraszewska
Właściwie zaplanowane wyżywienie przedszkolne pokrywa 75% zapotrzebowania dziecka na energię i składniki odżywcze.
Jak wyglądają zdrowe sklepiki szkolne?

Jak wyglądają zdrowe sklepiki szkolne?

mgr inż. Anna Taraszewska
Nasze dzieci spędzają w szkole co najmniej kilka godzin i kilka następnych, jeśli uwzględnić czas dojazdu do szkoły, powrotu z niej lub udział w szkolnych zajęciach pozalekcyjnych. Gdy Twoje dziecko nie zabrało z domu drugiego ...
Podstawowe zasady zdrowego żywienia

Podstawowe zasady zdrowego żywienia

mgr inż. Anna Taraszewska
Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na rozwój człowieka i utrzymanie przez niego dobrego stanu zdrowia. Ma ono ogromne znaczenie zwłaszcza w przypadku dzieci i młodzieży.
W strączkowych siła!

W strączkowych siła!

mgr inż. Anna Taraszewska
Potrawy z nasion roślin strączkowych, jak fasola, soja, bób, soczewica, są dobrym źródłem białka i stanowią cenny składnik diety. Dlatego wprowadź je do diety swojego dziecka.  
Mleko i przetwory mleczne w diecie dziecka

Mleko i przetwory mleczne w diecie dziecka

mgr inż. Anna Taraszewska mgr inż. Paulina Gąsiewska
Spożywanie mleka i przetworów mlecznych ze względu na ich skład odgrywa ważną rolę w zachowaniu pełnego zdrowia oraz utrzymaniu dobrej kondycji Twojego dziecka. Bogactwo ukryte w mleku to…  
Podstawowe zasady zdrowego żywienia

Podstawowe zasady zdrowego żywienia

mgr inż. Anna Taraszewska
Oto 10 zasad zdrowego żywienia. Jeśli będziemy odżywiać się zgodnie z nimi i dodamy codzienną aktywność fizyczną, mamy szansę na długie życie w zdrowiu i dobrej kondycji.
Jak jeść w chorobie wrzodowej?

Jak jeść w chorobie wrzodowej?

mgr inż. Anna Taraszewska
Łatwo strawne, małe i częste posiłki poprawią komfort życia osoby cierpiącej na chorobę wrzodową. Dieta nie ma tu aż tak terapeutycznego znaczenia, ograniczenie jednak pewnych produktów i spora częstotliwość spożywanych ...
Potrawy i produkty zalecane oraz niewskazane w diecie łatwostrawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego

Potrawy i produkty zalecane oraz niewskazane w diecie łatwostrawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego

mgr inż. Anna Taraszewska
Tabela potraw i produktów zalecanych oraz niewskazanych w diecie łatwostrawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego.
Produkty i potrawy zalecane oraz niewskazane w żywieniu osób z chorobą refluksową przełyku

Produkty i potrawy zalecane oraz niewskazane w żywieniu osób z chorobą refluksową przełyku

mgr inż. Anna Taraszewska
Pamiętaj! Reakcja organizmu na określone pokarmy jest cechą indywidualną. Produkty „niewskazane” powinny być ograniczane co nie oznacza, że w ogóle nie można ich spożywać.
Zgagi można się pozbyć

Zgagi można się pozbyć

mgr inż. Anna Taraszewska
Zgaga, kwaśne odbijania, dyskomfort w nadbrzuszu – to niektóre z objawów choroby refluksowej przełyku. W łagodzeniu tych dolegliwości pomoże lekkostrawna dieta, regularne i niewielkie posiłki oraz rezygnacja z niektórych ...