Nasi eksperci Powrót

Cichocka

mgr inż. Aleksandra Cichocka

Dietetyk w Zakładzie Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych w Instytucie Żywności i Żywienia.

Absolwentka Akademii Rolniczej w Warszawie (obecnie: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego), wykładowca w kształceniu podyplomowym. Prowadzi wykłady, szkolenia i warsztaty między innymi dla lekarzy, dietetyków, pielęgniarek. Popularyzuje wiedzę o tym, jak zdrowe żywienie wpływa na poprawę zdrowia i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób żywieniowozależnych.

Autorka lub współautorka wielu publikacji naukowych i popularnonaukowych. W licznych materiałach edukacyjnych dla pacjentów w prosty sposób wyjaśnia zasady żywienia w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych. 

Artykuły autorstwa eksperta:

Ile węglowodanów w diecie osób z cukrzycą typu 2?

Ile węglowodanów w diecie osób z cukrzycą typu 2?

mgr inż. Aleksandra Cichocka
Jednym z najczęściej występujących problemów zdrowotnych Polaków są zaburzenia gospodarki węglowodanowej, co wynika w głównej mierze z ciągle postępującej epidemii nadwagi i otyłości. Składnikiem żywności, który w ...
Dieta w przebiegu insulinooporności i zespołu metabolicznego

Dieta w przebiegu insulinooporności i zespołu metabolicznego

mgr inż. Aleksandra Cichocka
​Insulinooporność wraz z otyłością (zwłaszcza brzuszną) oraz nasilonym ogólnoustrojowym stanem zapalnym odgrywa kluczową rolę w rozwoju tzw. zespołu metabolicznego (ZM). Celem leczenia ZM i związanej z nim insulinooporności ...
Insulinooporność a zespół metaboliczny – charakterystyka i diagnostyka

Insulinooporność a zespół metaboliczny – charakterystyka i diagnostyka

mgr inż. Aleksandra Cichocka
Insulinę można nazwać hormonem życia, jest bowiem niezbędna do wielu czynności życiowych naszego organizmu. Skoro jest nam tak bardzo potrzebna, dlaczego u niektórych osób pojawia się insulinooporność? W jakim stopniu ...
Krótka historia odkrywania związku zaburzeń metabolicznych z insulinoopornością – cz. II

Krótka historia odkrywania związku zaburzeń metabolicznych z insulinoopornością – cz. II

mgr inż. Aleksandra Cichocka
Historia odkrywania związku zaburzeń metabolicznych z insulinoopornością jest stosunkowo krótka - toczy się w niedalekiej przeszłości i w naszych czasach. W pierwszej części artykułu opisaliśmy, w jaki sposób badacze ...
Krótka historia odkrywania związku zaburzeń metabolicznych z insulinoopornością

Krótka historia odkrywania związku zaburzeń metabolicznych z insulinoopornością

mgr inż. Aleksandra Cichocka
Historia odkrywania związku zaburzeń metabolicznych z insulinoopornością jest stosunkowo krótka - toczy się w niedalekiej przeszłości i w naszych czasach. Polscy naukowcy mają istotny wkład w rozwój wiedzy dotyczącej tego ...
Jak chronić oczy przed zaćmą?

Jak chronić oczy przed zaćmą?

dr Małgorzata Stroniawska-Woźniak mgr inż. Aleksandra Cichocka
Produkty bogate w antyoksydanty i flawonoidy to przede wszystkim warzywa i owoce, a także tłuszcze roślinne i z ryb zalecane są osobom zagrożonym zaćmą lub tym, które już mają to schorzenie. Zalet takiej diety jest sporo: chroni ...
Dieta a zwyrodnienie plamki żółtej (AMD)

Dieta a zwyrodnienie plamki żółtej (AMD)

mgr inż. Aleksandra Cichocka
Karotenoidy to substancje, które mają kluczowe znaczenie w opóźnieniu rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej związanej z wiekiem (AMD). Najczęściej nie trzeba łykać ich w tabletkach - wystarczy jeść produkty, które je zawierają ...
Co jeść, by chronić się przed jaskrą?

Co jeść, by chronić się przed jaskrą?

dr Małgorzata Stroniawska-Woźniak mgr inż. Aleksandra Cichocka
W profilaktyce jaskry ważna jest dieta, natomiast w leczeniu ma ona znaczenie uzupełniające. W diecie ważną rolę pełnią witaminy oraz kwasy omega-3 i omega-6, czyli przede wszystkim: warzywa, owoce, ryby i tłuszcze roślinne.