Nasi eksperci Powrót

Matczuk

mgr inż. Ewa Matczuk

Starszy specjalista w Samodzielnej Pracowni Wartości Odżywczej Żywności

Absolwentka Politechniki Warszawskiej – technologia chemiczna oraz Wyższej Szkoły Zarządzania i Prawa im. H. Chodkowskiej – zarządzanie jakością w sektorze spożywczym (studia podyplomowe).

Kompetencje Pełnomocnika ds. systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności (ISO 22000, HACCP, IFS, BRC) potwierdzone oraz utrzymywane przez akredytowaną jednostkę certyfikującą, a także audytora wewnętrznego systemu zarządzania jakością ISO 9001. Pracownik i jednocześnie audytor wewnętrzny w akredytowanym laboratorium Instytutu Żywności i Żywienia - system ISO 17025 (wymagania dot. laboratoriów).

Szkolenie Komisji Europejskiej w zakresie oceny ryzyka składników odżywczych oraz metod szacowania narażenia konsumentów w odniesieniu do potencjalnie szkodliwych substancji w żywności.

Posiada wiedzę i przeszkolenie w zakresie technik: chromatografii gazowej, cieczowej, immunoenzymatycznych, spektrofotometrycznych czy elektroforezy.

Autorka i współautorka publikacji naukowych. Uczestniczyła zarówno w polskich, jak i europejskich projektach badawczych. Współuczestniczyła w tworzeniu zakładki konsument na portalu NCEŻ. Obszar zainteresowań dotyczy systemów jakości w tym HACCP, roli witamin w fizjologii człowieka, nanomateriałów wykorzystywanych w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym, chorób neurodegeneracyjnych oraz prawa żywnościowego.

Artykuły autorstwa eksperta:

8 powodów, dla których warto czytać etykiety

8 powodów, dla których warto czytać etykiety

mgr inż. Edyta Pietraś mgr inż. Ewa Matczuk mgr Aneta Głowala
Oto 8 argumentów przemawiających za tym, by uważnie czytać etykiety produktów żywnościowych.
Dowiesz się, czy produkt zawiera substancje uczulające (alergeny)

Dowiesz się, czy produkt zawiera substancje uczulające (alergeny)

mgr Aneta Głowala mgr inż. Edyta Pietraś mgr inż. Ewa Matczuk
Niektóre składniki produktu producent wyróżnia w składzie spośród innych poprzez pogrubienie, podkreślenie, inną czcionkę bądź kolor tła. Ta zasada dotyczy substancji wykazujących działanie alergenne. To kluczowa dla Ciebie ...
Dowiesz się, ile i jaki tłuszcz zawiera produkt

Dowiesz się, ile i jaki tłuszcz zawiera produkt

mgr inż. Ewa Matczuk mgr inż. Edyta Pietraś mgr Aneta Głowala
Często, sięgając po produkt w sklepie, staramy się wybrać taki, który zawiera mało tłuszczu, ponieważ od wielu lat składnik ten cieszy się „złą sławą”. Informacja na etykiecie umożliwia wybranie produktu o ...
Dowiesz się, ile powinieneś jeść poszczególnych składników dla zachowania zdrowia (RWS)

Dowiesz się, ile powinieneś jeść poszczególnych składników dla zachowania zdrowia (RWS)

mgr inż. Edyta Pietraś mgr Aneta Głowala mgr inż. Ewa Matczuk
Wiemy w głębi duszy, że nie ma przeciętnych ludzi. Każdy z nas jest inny. Na to, jaką dietę powinniśmy stosować, wpływa olbrzymia liczba czynników: od wieku, płci, wagi, stanu zdrowia, po wykonywany zawód, a nawet ...
Dowiesz się, ile węglowodanów (w tym cukrów) zawiera produkt

Dowiesz się, ile węglowodanów (w tym cukrów) zawiera produkt

mgr Aneta Głowala mgr inż. Edyta Pietraś mgr inż. Ewa Matczuk
Jako ludzie uwielbiamy popadać w skrajności! Efekt? Rzesza osób zupełnie nie zwraca uwagi na ilość cukrów w produktach (i szczęśliwie zajada się lodami czy słodyczami). Po drugiej stronie barykady jest rzesza fanów przekonanych ...
Sprawdzisz, do kiedy możesz bezpiecznie spożyć produkt

Sprawdzisz, do kiedy możesz bezpiecznie spożyć produkt

mgr inż. Edyta Pietraś mgr Aneta Głowala mgr inż. Ewa Matczuk
Czy zastanawiałeś się, skąd producent wie, do kiedy możesz zjeść dany produkt? Jednym ze sposobów określenia „terminu ważności” są tzw. próby przechowalnicze. W toku tych eksperymentów umieszcza się produkt w ...
Sprawdzisz, ile soli zawiera produkt

Sprawdzisz, ile soli zawiera produkt

mgr Aneta Głowala mgr inż. Edyta Pietraś mgr inż. Ewa Matczuk
Nieświadomie jemy za dużo soli. Należy jej jeść w sumie nie więcej niż 6 g, czyli łyżeczkę dziennie. Przeciętnie jednak zjadamy soli dwa razy więcej, często poprzez dosalanie potraw oraz nieświadomie, wraz z różnymi ...
Sprawdzisz, z czego składa się produkt

Sprawdzisz, z czego składa się produkt

mgr Aneta Głowala mgr inż. Edyta Pietraś mgr inż. Ewa Matczuk
Na rynku jest obecnie bardzo bogata gama produktów spożywczych, nawet produkty z najdalszych zakątków świata są łatwo dostępne na sklepowych pólkach. W takim razie jak w tym gąszczu wybierać żywność, żeby była dla nas jak ...
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

mgr inż. Ewa Matczuk
Witaminy to substancje niezbędne do życia i prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Są one zwykle potrzebne w niewielkich ilościach w pożywieniu w celu regulowania i wspierania reakcji chemicznych zachodzących w organizmie....
Witaminy rozpuszczalne w wodzie

Witaminy rozpuszczalne w wodzie

mgr inż. Ewa Matczuk dr inż. Beata Przygoda
Witaminy to substancje niezbędne do życia i prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Regulują i wspieraą reakcje chemiczne w organizmie. Odkrycie witamin i udowodnienie ich roli w odżywianiu człowieka nastąpiło na ...
Słowniczek wartości odżywczych

Słowniczek wartości odżywczych

mgr inż. Ewa Matczuk mgr inż. Edyta Pietraś mgr Aneta Głowala
Namawiamy do czytania etykiet na opakowaniach produktów żywnościowych. W naszym słowniczku wartości odżywczych wyjaśniamy, co oznaczają wszystkie wpisy na etykietach.