Nasi eksperci Powrót

Wajszczyk

dr inż. Bożena Wajszczyk

Technolog żywienia człowieka, dietetyk w Instytucie Żywności i Żywienia

Współrealizator programów dotyczących zwalczania nadwagi i otyłości (POL-HEALTH, „Zachowaj równowagę”) oraz międzynarodowych programów dotyczących żywieniowych czynników ryzyka chorób niezakaźnych (CALEUR, OPTIFORD, ZDROWIE PLUS).

Współautorka licznych publikacji z zakresu oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia różnych grup ludności oraz zasad prawidłowego żywienia i dietoprofilaktyki. Współtwórca programu komputerowego „Dieta” służącego do oceny i planowania spożycia. Wykładowca w kształceniu dziennym i podyplomowym.

Artykuły autorstwa eksperta:

Dwa oblicza żelaza

Dwa oblicza żelaza

dr inż. Bożena Wajszczyk
W produktach spożywczych żelazo występuje w dwóch formach: hemowej i niehemowej. Żelazo hemowe jest obecne tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso, drób, ryby, jaja, a niehemowe – w produktach roślinnych....
Cynk – ważny składnik naszego organizmu

Cynk – ważny składnik naszego organizmu

dr inż. Bożena Wajszczyk
Cynk jest pierwiastkiem niezbędnym do funkcjonowania wszystkich narządów naszego organizmu, ponieważ wchodzi w skład ponad 300 enzymów, bierze udział w przemianie energii, białek, tłuszczów i węglowodanów. Uczestniczy także w ...
Kwercetyna – ważny składnik naszej diety

Kwercetyna – ważny składnik naszej diety

dr inż. Bożena Wajszczyk
Kwercetyna należy do bardzo licznej i różnorodnej grupy związków pochodzenia roślinnego zwanej flawonoidami, w skład której wchodzi około 8000 związków o różnej budowie i właściwościach. Ze względu na ich budowę ...
Tajemnicze kwasy CLA

Tajemnicze kwasy CLA

dr inż. Bożena Wajszczyk
CLA to grupa kwasów tłuszczowych zawartych m.in. w mięsie wołowym i mleku. Oprócz właściwości antynowotworowych mają także inne korzystne dla naszego zdrowia działanie.
Odpowiednie odżywianie a wyniki w nauce

Odpowiednie odżywianie a wyniki w nauce

dr inż. Bożena Wajszczyk
W prawidłowym rozwoju dzieci i pracy mózgu bierze udział wiele składników odżywczych zawartych w diecie. Odpowiednie odżywianie może więc mieć wpływ na wyniki w nauce. Do najważniejszych składników należą:  
Szkodliwa energia, czyli dlaczego napoje energetyzujące nie są dla dzieci

Szkodliwa energia, czyli dlaczego napoje energetyzujące nie są dla dzieci

dr inż. Bożena Wajszczyk
Drodzy Rodzice, napoje energetyzujące są produktami przeznaczonymi dla osób dorosłych i nie powinny być spożywane przez dzieci, ponieważ zawierają składniki, które przyjmowane w dużych ilościach, zwłaszcza przez osoby o małej ...