Nasi eksperci Powrót

Głowala

mgr Aneta Głowala

Jako pracownik Zakładu Żywności i Suplementów Diety w  Instytucie Żywności i Żywienia, bierze udział w opiniowaniu środków spożywczych wprowadzanych po raz pierwszy do obrotu w Polsce, w tym suplementów diety, żywności dla szczególnie wrażliwych grup ludności – FSG (dawniej żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego) oraz nowej żywności, w zakresie bezpieczeństwa tych środków, ich kwalifikacji, jak również poprawności znakowania, z uwzględnieniem oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych, w świetle obowiązujących przepisów prawnych.

Bierze również udział w konsultacjach na poziomie Unii Europejskiej w zakresie dopuszczania do obrotu nowej żywności, a także tworzenia aktów prawnych dotyczących żywności.

Brała aktywny udział w realizacji Programu Eliminacji Niedoboru Jodu w Polsce, realizowanego wśród dzieci i młodzieży.

Artykuły autorstwa eksperta:

8 powodów, dla których warto czytać etykiety

8 powodów, dla których warto czytać etykiety

mgr inż. Edyta Pietraś mgr inż. Ewa Matczuk mgr Aneta Głowala
Oto 8 argumentów przemawiających za tym, by uważnie czytać etykiety produktów żywnościowych.
Dowiesz się, czy produkt zawiera substancje uczulające (alergeny)

Dowiesz się, czy produkt zawiera substancje uczulające (alergeny)

mgr Aneta Głowala mgr inż. Edyta Pietraś mgr inż. Ewa Matczuk
Niektóre składniki produktu producent wyróżnia w składzie spośród innych poprzez pogrubienie, podkreślenie, inną czcionkę bądź kolor tła. Ta zasada dotyczy substancji wykazujących działanie alergenne. To kluczowa dla Ciebie ...
Dowiesz się, ile i jaki tłuszcz zawiera produkt

Dowiesz się, ile i jaki tłuszcz zawiera produkt

mgr inż. Ewa Matczuk mgr inż. Edyta Pietraś mgr Aneta Głowala
Często, sięgając po produkt w sklepie, staramy się wybrać taki, który zawiera mało tłuszczu, ponieważ od wielu lat składnik ten cieszy się „złą sławą”. Informacja na etykiecie umożliwia wybranie produktu o ...
Dowiesz się, ile powinieneś jeść poszczególnych składników dla zachowania zdrowia (RWS)

Dowiesz się, ile powinieneś jeść poszczególnych składników dla zachowania zdrowia (RWS)

mgr inż. Edyta Pietraś mgr Aneta Głowala mgr inż. Ewa Matczuk
Wiemy w głębi duszy, że nie ma przeciętnych ludzi. Każdy z nas jest inny. Na to, jaką dietę powinniśmy stosować, wpływa olbrzymia liczba czynników: od wieku, płci, wagi, stanu zdrowia, po wykonywany zawód, a nawet ...
Dowiesz się, ile węglowodanów (w tym cukrów) zawiera produkt

Dowiesz się, ile węglowodanów (w tym cukrów) zawiera produkt

mgr Aneta Głowala mgr inż. Edyta Pietraś mgr inż. Ewa Matczuk
Jako ludzie uwielbiamy popadać w skrajności! Efekt? Rzesza osób zupełnie nie zwraca uwagi na ilość cukrów w produktach (i szczęśliwie zajada się lodami czy słodyczami). Po drugiej stronie barykady jest rzesza fanów przekonanych ...
Sprawdzisz, do kiedy możesz bezpiecznie spożyć produkt

Sprawdzisz, do kiedy możesz bezpiecznie spożyć produkt

mgr inż. Edyta Pietraś mgr Aneta Głowala mgr inż. Ewa Matczuk
Czy zastanawiałeś się, skąd producent wie, do kiedy możesz zjeść dany produkt? Jednym ze sposobów określenia „terminu ważności” są tzw. próby przechowalnicze. W toku tych eksperymentów umieszcza się produkt w ...
Sprawdzisz, ile soli zawiera produkt

Sprawdzisz, ile soli zawiera produkt

mgr Aneta Głowala mgr inż. Edyta Pietraś mgr inż. Ewa Matczuk
Nieświadomie jemy za dużo soli. Należy jej jeść w sumie nie więcej niż 6 g, czyli łyżeczkę dziennie. Przeciętnie jednak zjadamy soli dwa razy więcej, często poprzez dosalanie potraw oraz nieświadomie, wraz z różnymi ...
Sprawdzisz, z czego składa się produkt

Sprawdzisz, z czego składa się produkt

mgr Aneta Głowala mgr inż. Edyta Pietraś mgr inż. Ewa Matczuk
Na rynku jest obecnie bardzo bogata gama produktów spożywczych, nawet produkty z najdalszych zakątków świata są łatwo dostępne na sklepowych pólkach. W takim razie jak w tym gąszczu wybierać żywność, żeby była dla nas jak ...
Szczególne właściwości żywności – oświadczenia żywieniowe i zdrowotne. Część I

Szczególne właściwości żywności – oświadczenia żywieniowe i zdrowotne. Część I

mgr Aneta Głowala dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
OŚWIADCZENIE – co to jest? Producenci żywności w celu podkreślenia zalet produktu i tym samym zachęcenia konsumenta do ich wyboru coraz częściej umieszczają na etykietach oraz w reklamie ...
Szczególne właściwości żywności – oświadczenia żywnościowe i zdrowotne. Część II.a

Szczególne właściwości żywności – oświadczenia żywnościowe i zdrowotne. Część II.a

mgr Aneta Głowala dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
W pierwszej części cyklu Szczególne właściwości żywności – oświadczenie żywnościowe i zdrowotne podano definicję oświadczenia, rodzaje oświadczeń, jak również szczegółowo omówiono kwestię ...
Szczególne właściwości żywności – oświadczenia żywnościowe i zdrowotne. Część II.b

Szczególne właściwości żywności – oświadczenia żywnościowe i zdrowotne. Część II.b

mgr Aneta Głowala dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
W pierwszej części cyklu Szczególne właściwości żywności – oświadczenie żywnościowe i zdrowotne podano definicję oświadczenia, rodzaje oświadczeń, jak również szczegółowo omówiono kwestię ...
Szczególne właściwości żywności – oświadczenia żywnościowe i zdrowotne. Część II.c

Szczególne właściwości żywności – oświadczenia żywnościowe i zdrowotne. Część II.c

mgr Aneta Głowala dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
Grupa II (część 2) – Oświadczenia dotyczące zmniejszania ryzyka choroby oraz oświadczenia odnoszące się do rozwoju i zdrowia dzieci.
Środek spożywczy zastępujący posiłek, do kontroli masy ciała – zmiany w rozporządzeniu (UE) nr 432/2012

Środek spożywczy zastępujący posiłek, do kontroli masy ciała – zmiany w rozporządzeniu (UE) nr 432/2012

mgr Izabela Ziółkowska mgr Aneta Głowala dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
Zmieniły się przepisy dotyczące środków spożywczych zastępujących posiłek, do kontroli masy ciała.
Słowniczek wartości odżywczych

Słowniczek wartości odżywczych

mgr inż. Ewa Matczuk mgr inż. Edyta Pietraś mgr Aneta Głowala
Namawiamy do czytania etykiet na opakowaniach produktów żywnościowych. W naszym słowniczku wartości odżywczych wyjaśniamy, co oznaczają wszystkie wpisy na etykietach.