Nasi eksperci Powrót

Wolnicka

dr inż. Katarzyna Wolnicka

Lider i wykonawca projektów związanych z edukacją żywieniową dzieci i młodzieży, współautor rekomendacji z zakresu dietoprofilaktyki i dietoterapii oraz prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży, autor publikacji z zakresu sposobu żywienia i stanu odżywienia populacji dzieci i młodzieży, wieloletni pracownik Instytutu Żywności i Żywienia, obecnie pełni funkcję kierownika Pracowni Żywienia Dzieci i Młodzieży.

Artykuły autorstwa eksperta:

Czy reklama żywności może być edukacyjna?

Czy reklama żywności może być edukacyjna?

dr inż. Katarzyna Wolnicka
Reklama może być wykorzystywana pozytywnie w nowoczesnej edukacji żywieniowej (przetwory mleczne, soki, woda, orzechy, produkty o obniżonej wartości kalorycznej, ryby, warzywa i owoce). W Polsce przeprowadzono pozytywnie odbierane ...
Jak zachęcać małe dzieci do spożywania warzyw i nowych potraw

Jak zachęcać małe dzieci do spożywania warzyw i nowych potraw

dr inż. Katarzyna Wolnicka
Edukację żywieniową należy rozpocząć od najmłodszych lat. Już we wczesnym dzieciństwie kształtują się nawyki żywieniowe, upodobania do smaku słodkiego czy słonego.  
Wpływ organizacji żywienia w szkołach na sposób żywienia i nawyki żywieniowe dzieci i młodzieży

Wpływ organizacji żywienia w szkołach na sposób żywienia i nawyki żywieniowe dzieci i młodzieży

dr inż. Katarzyna Wolnicka
W wielu krajach przeprowadzono badania, w jaki sposób zmiana żywności dostępnej w szkołach - w szkolnych stołówkach, sklepikach i automatach - wpływa na nawyki żywieniowe dzieci. Okazuje się, że warto wprowadzać zdrowe produkty ...
Rekomendacje dotyczące sprzedaży żywności w szkołach w Polsce i krajach Europy

Rekomendacje dotyczące sprzedaży żywności w szkołach w Polsce i krajach Europy

dr inż. Katarzyna Wolnicka
Szkoła jest drugim, po domu rodzinnym, bardzo ważnym dla rozwoju dziecka miejscem. Żywienie w szkole to nie tylko posiłki serwowane w stołówce. Dużą rolę odgrywają również sklepiki oraz automaty z żywnością i napojami. Jest ...
Program „Owoce i warzywa w szkole” - narzędzie kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych

Program „Owoce i warzywa w szkole” - narzędzie kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych

dr inż. Katarzyna Wolnicka
Od roku szkolnego 2009/2010 Komisja Europejska uruchomiła nowy program Wspólnej Polityki Rolnej „Owoce w szkole”. Do programu tego przystąpiła również Polska. Program „Owoce i warzywa w szkole” prowadzony w ...
Sklepiki szkolne a kształtowanie nawyków żywieniowych uczniów

Sklepiki szkolne a kształtowanie nawyków żywieniowych uczniów

dr inż. Katarzyna Wolnicka mgr inż. Anna Taraszewska
Każdy uczeń ma prawo do spożycia w szkole co najmniej jednego pełnowartościowego posiłku – obiadu lub drugiego śniadania, szkoła zaś powinna stworzyć warunki do wydawania takich posiłków. W wielu placówkach nie ma jednak ...
Wpływ rozpoczęcia nauki szkolnej na sposób żywienia dzieci

Wpływ rozpoczęcia nauki szkolnej na sposób żywienia dzieci

dr inż. Katarzyna Wolnicka
Po rozpoczęciu nauki w szkole często dochodzi do pogorszenia sposobu odżywiania dzieci. Prawdopodobnie dlatego, że uczniowie spędzają więcej czasu poza domem i stają się bardziej samodzielni. Do prawidłowych nawyków ...
Rola rodzica w kształtowaniu nawyków żywieniowych swoich pociech

Rola rodzica w kształtowaniu nawyków żywieniowych swoich pociech

dr inż. Katarzyna Wolnicka
Drogi Rodzicu, Twoja rola jest szczególnie istotna w kontekście zapobiegania dziecięcej otyłości, ponieważ to rodzice bezpośrednio kształtują środowisko dziecka od najmłodszych lat i pośrednio wpływają na zachowania, zwyczaje ...
Jakie wybierać zdrowe produkty zbożowe?

Jakie wybierać zdrowe produkty zbożowe?

dr inż. Katarzyna Wolnicka
Z produktów zbożowych, zarówno dla dzieci jak i dorosłych, należy jak najczęściej wybierać artykuły z tzw. grubego przemiału.
Jak zachęcić małe dzieci do próbowania nowych produktów?

Jak zachęcić małe dzieci do próbowania nowych produktów?

dr inż. Katarzyna Wolnicka
Edukację żywieniową najlepiej rozpocząć od najmłodszych lat. Już we wczesnym dzieciństwie kształtują się nawyki żywieniowe, jak np. upodobanie do smaku słodkiego czy słonego.  
Czym smarować, na czym smażyć?

Czym smarować, na czym smażyć?

dr inż. Katarzyna Wolnicka
Większość tłuszczu w diecie dzieci powinna pochodzić z ryb, orzechów i tłuszczów roślinnych. Konieczne jest jednak ograniczanie tłuszczów zwierzęcych stałych (masło, smalec). Produkty zawierające tłuszcze zwierzęce, jak: ...
Epidemia nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży w Polsce

Epidemia nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży w Polsce

dr inż. Katarzyna Wolnicka
Wzrost częstości występowania nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży jest na tyle znaczący, że coraz częściej nosi nazwę epidemii
Skutki nieprawidłowego stanu odżywienia u dzieci i młodzieży

Skutki nieprawidłowego stanu odżywienia u dzieci i młodzieży

dr inż. Katarzyna Wolnicka
Jednym z czynników determinujących zdrowie jest prawidłowe odżywianie. Na negatywne skutki zarówno niedożywienia, jak i nadwagi oraz otyłości, szczególnie narażone są dzieci i młodzież.
Jak szkoła może wpływać na upowszechnianie zdrowego stylu życia?

Jak szkoła może wpływać na upowszechnianie zdrowego stylu życia?

dr inż. Katarzyna Wolnicka
Żywienie w szkole jest nieodłącznym elementem zapewniającym prawidłowy rozwój i zdrowie uczniów. Odgrywa również bardzo ważną rolę w prewencji chorób dietozależnych, na co wskazują badania ewaluacyjne prowadzonych za ...