Nasi eksperci Powrót

Stoś prof. nadzw. IŻŻ

dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ

Zastępca dyrektora ds. bezpieczeństwa żywności i suplementów diety, kierownik Zakładu Żywności i Suplementów Diety w Instytucie Żywności i Żywienia; ekspert w grupach roboczych Komisji Europejskiej i Rady Europejskiej z zakresu prawa żywnościowego, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, nowej żywności, suplementów diety, witamin i składników mineralnych oraz innych substancji dodawanych do żywności; członek Komitetu Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO ds. żywienia oraz żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego; członek International Life Sciences Institute (ILSI) Europe Expert Group on Paterns of Intake of Fortified Foods and Supplements; obszar badań naukowych: jakość zdrowotna żywności, zmniejszanie ryzyka chorób na tle wadliwego żywienia (szczególnie na tle niedoboru jodu); ocena składu, dawkowania, kwalifikacji i znakowania środków spożywczych, w tym suplementów diety, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, nowej żywności; wykładowca Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego

Artykuły autorstwa eksperta:

Suplementy diety a leki – czy są różnice?

Suplementy diety a leki – czy są różnice?

dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
Lek czy suplement diety? Często nie rozróżniamy tych kategorii. I suplementy, i leki kupujemy w aptece, może się więc nam wydawać, że i jedne, i drugie leczą i zapobiegają chorobom. Rozróżnienie leków i suplementów to trudny ...
Czy suplementy diety są bezpieczne?

Czy suplementy diety są bezpieczne?

dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
Coraz więcej Polaków kupuje i stosuje suplementy diety. Rzadko zastanawiamy się, czy są one bezpieczne dla naszego zdrowia.
Co powinniśmy wiedzieć o wartości odżywczej żywności

Co powinniśmy wiedzieć o wartości odżywczej żywności

prof. dr hab. Hanna Kunachowicz dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ mgr inż. Wojciech Kłys mgr inż. Edyta Pietraś dr inż. Beata Przygoda dr Anna Wojtasik
Do pobrania broszura w formacie pdf "Co powinniśmy wiedzieć o wartości odżywczej żywności". Możemy ją czytać na komputerze, tablecie czy smartfonie lub wydrukować. Pomoże nam w czytaniu i analizowaniu etykiet ...
O czym powie etykieta?

O czym powie etykieta?

dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
Na opakowaniach produktów spożywczych znajdują się etykiety, z których odczytamy wiele ważnych informacji. Zobaczmy, co znajduje się na etykiecie.
Suplementy diety

Suplementy diety

dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
Artykuł przedstawia zasadnicze informacje na temat suplementów diety, m.in. ich definicję, regulacje prawne, składniki i ich poziomy, a także znakowanie i oświadczenia.
Szczególne właściwości żywności – oświadczenia żywieniowe i zdrowotne. Część I

Szczególne właściwości żywności – oświadczenia żywieniowe i zdrowotne. Część I

mgr Aneta Głowala dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
OŚWIADCZENIE – co to jest? Producenci żywności w celu podkreślenia zalet produktu i tym samym zachęcenia konsumenta do ich wyboru coraz częściej umieszczają na etykietach oraz w reklamie ...
Szczególne właściwości żywności – oświadczenia żywnościowe i zdrowotne. Część II.a

Szczególne właściwości żywności – oświadczenia żywnościowe i zdrowotne. Część II.a

mgr Aneta Głowala dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
W pierwszej części cyklu Szczególne właściwości żywności – oświadczenie żywnościowe i zdrowotne podano definicję oświadczenia, rodzaje oświadczeń, jak również szczegółowo omówiono kwestię ...
Szczególne właściwości żywności – oświadczenia żywnościowe i zdrowotne. Część II.b

Szczególne właściwości żywności – oświadczenia żywnościowe i zdrowotne. Część II.b

mgr Aneta Głowala dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
W pierwszej części cyklu Szczególne właściwości żywności – oświadczenie żywnościowe i zdrowotne podano definicję oświadczenia, rodzaje oświadczeń, jak również szczegółowo omówiono kwestię ...
Szczególne właściwości żywności – oświadczenia żywnościowe i zdrowotne. Część II.c

Szczególne właściwości żywności – oświadczenia żywnościowe i zdrowotne. Część II.c

mgr Aneta Głowala dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
Grupa II (część 2) – Oświadczenia dotyczące zmniejszania ryzyka choroby oraz oświadczenia odnoszące się do rozwoju i zdrowia dzieci.
Środek spożywczy zastępujący posiłek, do kontroli masy ciała – zmiany w rozporządzeniu (UE) nr 432/2012

Środek spożywczy zastępujący posiłek, do kontroli masy ciała – zmiany w rozporządzeniu (UE) nr 432/2012

mgr Izabela Ziółkowska mgr Aneta Głowala dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
Zmieniły się przepisy dotyczące środków spożywczych zastępujących posiłek, do kontroli masy ciała.
Żywność dla szczególnych grup ludności – nowe przepisy w Unii Europejskiej cz. 3

Żywność dla szczególnych grup ludności – nowe przepisy w Unii Europejskiej cz. 3

mgr Izabela Ziółkowska dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
Żywność opracowana w celu zaspokajania potrzeb żywieniowych niemowląt.
Żywność dla szczególnych grup ludności – nowe przepisy w Unii Europejskiej cz. 2

Żywność dla szczególnych grup ludności – nowe przepisy w Unii Europejskiej cz. 2

mgr Izabela Ziółkowska dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego.
Żywność dla szczególnych grup ludności – nowe przepisy w Unii Europejskiej cz. 1

Żywność dla szczególnych grup ludności – nowe przepisy w Unii Europejskiej cz. 1

mgr Izabela Ziółkowska dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
Zniesienie pojęcia „środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego” oraz zastąpienie dyrektywy 2009/39/WE rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013.