Nasi eksperci Powrót

Rychlik

dr n. roln. Ewa Rychlik

Adiunkt w Instytucie Żywności i Żywienia; specjalista z zakresu żywienia człowieka.

Członek grup ekspertów opracowujących: założenia do Programu Zapobiegania Nadwadze i Otyłości oraz Przewlekłym Chorobom Niezakaźnym poprzez Poprawę Żywienia i Aktywności Fizycznej POL-HEALTH; normy żywienia dla populacji polskiej; Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej oraz zasady zdrowego żywienia dla różnych grup ludności. W pracy naukowej koncentruje się na badaniach sposobu żywienia oraz analizie zależności pomiędzy żywieniem a występowaniem chorób dietozależnych.

Autorka i współautorka kilkudziesięciu publikacji naukowych oraz poradników dla lekarzy, dietetyków i pacjentów. Wykładowca w kształceniu podyplomowym, na licznych kursach i szkoleniach z zakresu poradnictwa dietetycznego. 

Artykuły autorstwa eksperta:

Wykaz produktów spożywczych nasilających lub łagodzących różne dolegliwości u osób ze stomią

Wykaz produktów spożywczych nasilających lub łagodzących różne dolegliwości u osób ze stomią

dr n. roln. Ewa Rychlik
Osoby mające stomię czasem skarżą się na dolegliwości o rożnym charakterze i nasileniu. W większym lub mniejszym stopniu utrudniają one normalną aktywność. U jednych osób będą to zaparcia, u innych biegunka bądź ...
Stomia – na co zwracać uwagę w diecie

Stomia – na co zwracać uwagę w diecie

dr n. roln. Ewa Rychlik
W wyniku urazu, choroby jelita cienkiego lub grubego konieczne jest czasem wyłonienie stomii, czyli sztucznego odbytu. Fakt ten prowadzi do zmian w życiu chorego, chociaż większość problemów wynika z przyczyn psychologicznych. Osoba ...
Słodzone napoje gazowane – dlaczego warto ich unikać

Słodzone napoje gazowane – dlaczego warto ich unikać

dr n. roln. Ewa Rychlik
Dietetycy zalecają ograniczenie spożycia, a nawet wyeliminowanie z diety słodzonych napojów gazowanych. Co można zyskać, stosując się do tych zaleceń? Wiele – nie chodzi tylko o szczupłą sylwetkę. 
Dieta w leczeniu anoreksji

Dieta w leczeniu anoreksji

dr n. roln. Ewa Rychlik
Leczenie anoreksji jest trudne i długotrwałe, wymaga współpracy specjalistów z różnych dziedzin. Ogromne znaczenie ma motywacja osoby chorej i wsparcie ze strony bliskich. Jednym z elementów leczenia jest właściwe dieta, której ...
Sól - co trzeba o niej wiedzieć

Sól - co trzeba o niej wiedzieć

dr n. roln. Ewa Rychlik
Jaką rolę pełni sól w żywności? Jaką rolę pełnią jej składniki w organizmie człowieka? Dlaczego nie powinniśmy przekraczać maksymalnego dziennego spożycia soli?
Próchnica zębów – pomocna rola diety

Próchnica zębów – pomocna rola diety

dr n. roln. Ewa Rychlik
Częstość występowania próchnicy w Polsce jest alarmująca, a dorośli cierpią na nią nawet częściej niż dzieci. Walka z nią to nie tylko leczenie w gabinecie dentystycznym. Można skutecznie zapobiegać jej rozwojowi i nawrotom, ...
Zalecenia żywieniowe w walce z próchnicą

Zalecenia żywieniowe w walce z próchnicą

dr n. roln. Ewa Rychlik
Staraj się nie dopuścić do rozwoju bądź nawrotu próchnicy. Pomoże ci w tym właściwa dieta, wspomagana przez staranną higienę jamy ustnej.