Nasi eksperci Powrót

Przygoda

dr inż. Beata Przygoda

Kierownik Pracowni Witamin w Instytucie Żywności i Żywienia.

Zawodowo zajmuje się przede wszystkim szeroko pojętymi zagadnieniami dotyczącymi wartości odżywczej żywności, w tym znakowaniem żywności. Współautorka bazy danych oraz tabel składu i wartości odżywczej żywności. Obszar jej badań naukowych obejmuje także: wpływ procesów kulinarnych na zawartość składników odżywczych w potrawach oraz profilowanie żywności. Autorka i współautorka wielu publikacji naukowych i popularnonaukowych.

Artykuły autorstwa eksperta:

Soki, nektary, napoje w świetle aktualnych wymagań

Soki, nektary, napoje w świetle aktualnych wymagań

dr inż. Beata Przygoda
Na półce sklepowej stoją obok siebie soki, nektary, napoje – często w łudząco podobnych opakowaniach. Czym się różnią, w czym są podobne?
Co powinniśmy wiedzieć o wartości odżywczej żywności

Co powinniśmy wiedzieć o wartości odżywczej żywności

prof. dr hab. Hanna Kunachowicz dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ mgr inż. Wojciech Kłys mgr inż. Edyta Pietraś dr inż. Beata Przygoda dr Anna Wojtasik
Do pobrania broszura w formacie pdf "Co powinniśmy wiedzieć o wartości odżywczej żywności". Możemy ją czytać na komputerze, tablecie czy smartfonie lub wydrukować. Pomoże nam w czytaniu i analizowaniu etykiet ...
Witaminy rozpuszczalne w wodzie

Witaminy rozpuszczalne w wodzie

mgr inż. Ewa Matczuk dr inż. Beata Przygoda
Witaminy to substancje niezbędne do życia i prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Regulują i wspieraą reakcje chemiczne w organizmie. Odkrycie witamin i udowodnienie ich roli w odżywianiu człowieka nastąpiło na ...
Co warto wiedzieć o… warzywach, owocach i przetworach

Co warto wiedzieć o… warzywach, owocach i przetworach

dr inż. Beata Przygoda
Informacje o wartości odżywczej i energetycznej oraz o zawartości witamin i minerałów w warzywach, owocach i przetworach.
Wartość energetyczna oraz zawartość białka w etykietowaniu żywności

Wartość energetyczna oraz zawartość białka w etykietowaniu żywności

prof. dr hab. Hanna Kunachowicz dr inż. Beata Przygoda mgr inż. Dijana Soroka mgr inż. Wojciech Kłys
Jak oblicza się wartość energetyczną produktów żywnościowych oraz zawartość białka do celów etykietowania żywności.