Nasi eksperci Powrót

Mojska, prof. nadzw. IŻŻ

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ

IŻŻ, kierownik Zakładu Metabolomiki w Instytucie Żywności i Żywienia.

Kierownik i uczestnik polskich i międzynarodowych projektów badawczych; specjalista w zakresie chemicznych metod analizy żywności oraz akredytacji laboratoriów badawczych.

Obszar jej badań naukowych obejmuje metabolomikę żywności i żywienia, w tym lipidomikę; jakość i bezpieczeństwo żywności ze szczególnym uwzględnieniem roli kwasów tłuszczowych; ocenę narażenia człowieka na chemiczne zanieczyszczenia żywności, ze szczególnym uwzględnieniem związków powstających w czasie przetwarzania termicznego (m.in. akryloamid) oraz ocenę markerów ustrojowych pobrania z dietą składników odżywczych i zanieczyszczeń żywności.

Autor ponad 100 publikacji naukowych nt. jakości i bezpieczeństwa żywności i żywienia.

Artykuły autorstwa eksperta:

Masło czy margaryna? Czym smarować  pieczywo?

Masło czy margaryna? Czym smarować  pieczywo?

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ
Czym smarować pieczywo? Takie pytanie zadaje sobie większość z nas. Decyzja, czy wybrać masło, czy margarynę, nie jest sprawą prostą, bo ma na nią wpływ wiele czynników, m.in. powszechna dostępność dużej ilości rodzajów ...
Mleko kobiece – „złoty standard” w żywieniu niemowląt - cz. II

Mleko kobiece – „złoty standard” w żywieniu niemowląt - cz. II

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ
Mleko kobiece nie tylko zaspokaja zapotrzebowanie dziecka na wszystkie składniki odżywcze, lecz także jest źródłem wielu składników bioaktywnych, które w mleku innych ssaków nie występują w ogóle lub są obecne w znacząco ...
Mleko kobiece – „złoty standard” w żywieniu niemowląt - cz. I

Mleko kobiece – „złoty standard” w żywieniu niemowląt - cz. I

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ
Mleko matki dostarcza wszystkich niezbędnych dla prawidłowego rozwoju dziecka składników, jest łatwo przyswajalne, stanowi naturalną ochronę przed chorobami bakteryjnymi i wirusowymi oraz alergiami. W licznych badaniach wykazano, ...
Sterole roślinne dobre, ale nie dla wszystkich

Sterole roślinne dobre, ale nie dla wszystkich

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ
Obecnie dostępnych jest wiele produktów wzbogaconych w sterole i/lub stanole roślinne. Są to głównie margaryny i tłuszcze do smarowania pieczywa, jogurty, majonezy i sosy sałatkowe. Choć sterole i stanole roślinne mają ...
Tłuszcz - co trzeba o nim wiedzieć

Tłuszcz - co trzeba o nim wiedzieć

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ
Czym jest tłuszcz? Jakie są różnice między tłuszczami zwierzęcymi a roślinnymi? Ile tłuszczów dziennie pownniśmy spożywać?