Nasi eksperci Powrót

Wojtasik

dr Anna Wojtasik

Kierownik Pracowni Składników Mineralnych w Instytucie Żywności i Żywienia, członek Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych.

Współrealizator różnych projektów, m.in. dotyczących zwalczania nadwagi i otyłości w Polsce (POL-HEALTH, „Zachowaj równowagę”), baz danych (FDB) w krajach Unii Europejskiej, a także grantów dotyczących oceny żywienia i stanu odżywienia chorych na celiakię i opracowania klinicznych zaleceń w projektowaniu diet dla osób nietolerujących glutenu. Uczestniczy w ekspertyzach z zakresu: roli składników odżywczych, ich zawartości w produktach i potrawach, wzbogacania żywności ze szczególnym uwzględnieniem składników mineralnych, suplementów diety, nowej żywności, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego przygotowywanych dla podmiotów krajowych i organizacji międzynarodowych.

Wykładowca w kształceniu podyplomowym. Udziela porad dietetycznych w Ogólnopolskim Centrum Dietetyki IŻŻ. Autorka lub współautorka około 150 publikacji naukowych oraz ponad 120 wystąpień na konferencjach krajowych i zagranicznych.

 

Artykuły autorstwa eksperta:

Nowe zboża bezglutenowe

Nowe zboża bezglutenowe

dr Anna Wojtasik
Naturalnie bezglutenowe rośliny (zboża rzekome, pseudozboża), takie jak proso, sorgo, amarantus (szarłat), komosa ryżowa (quinoa), ryż dziki, teff (miłka abisyńska) i inne w coraz większym stopniu wykorzystywane są jako ...
Nietolerancja laktozy – co można stosować, a czego unikać w diecie?

Nietolerancja laktozy – co można stosować, a czego unikać w diecie?

dr Anna Wojtasik
Nietolerancja laktozy jest zaburzeniem trawienia i stanowi jedną z najczęstszych nietolerancji pokarmowych u człowieka. W Polsce - według danych z różnych źródeł - występuje u 1,5% niemowląt i dzieci oraz u 20-37% osób ...
Dieta bezglutenowa – czy dla każdego?

Dieta bezglutenowa – czy dla każdego?

dr Anna Wojtasik
Dieta bezglutenowa stała się ostatnio bardzo popularna, a liczba jej zwolenników wciąż rośnie. Nie zawsze wynika to ze wskazań medycznych. Coraz częściej stosują ją osoby zdrowe, które wykluczając gluten z jadłospisu chcą ...
Co powinniśmy wiedzieć o wartości odżywczej żywności

Co powinniśmy wiedzieć o wartości odżywczej żywności

prof. dr hab. Hanna Kunachowicz dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ mgr inż. Wojciech Kłys mgr inż. Edyta Pietraś dr inż. Beata Przygoda dr Anna Wojtasik
Do pobrania broszura w formacie pdf "Co powinniśmy wiedzieć o wartości odżywczej żywności". Możemy ją czytać na komputerze, tablecie czy smartfonie lub wydrukować. Pomoże nam w czytaniu i analizowaniu etykiet ...
Zawartość soli w produktach spożywczych

Zawartość soli w produktach spożywczych

dr Anna Wojtasik
Sól (chlorek sodu, NaCl) od niepamiętnych czasów jest składnikiem diety człowieka. Przez cały ten okres jej rola i znaczenie w żywieniu człowieka nie uległy istotnym zmianom. Sól jest  bowiem najtańszym i bardzo skutecznym ...
Kalorie, czyli wartość energetyczna

Kalorie, czyli wartość energetyczna

dr Anna Wojtasik
W kilokaloriach wyrażana jest wartość energetyczna produktu. Wynika ona głównie z zawartości w nim tłuszczu, węglowodanów, białka i błonnika. Najbardziej kalorycznym składnikiem odżywczym jest tłuszcz. Różne produkty mogą ...
Cukry - co trzeba o nich wiedzieć

Cukry - co trzeba o nich wiedzieć

dr Anna Wojtasik
To nie tylko cukier, którego używamy do słodzenia kawy czy herbaty, to także inne substancje dodawane do produktów lub występujące w nich naturalnie. Zobaczmy, dlaczego nie powinniśmy spożywać cukrów w nadmiarze? Jakie jest ...
Co warto wiedzieć o mleku i przetworach mlecznych

Co warto wiedzieć o mleku i przetworach mlecznych

dr Anna Wojtasik
Mleko i produkty mleczne stanowią bogate źródło wielu składników odżywczych, w szczególności białka o wysokiej wartości biologicznej, dobrze przyswajalnego wapnia i ryboflawiny (witaminy B2). Do grupy ...
Błonnik pokarmowy

Błonnik pokarmowy

dr Anna Wojtasik prof. dr hab. Hanna Kunachowicz
Błonnik pokarmowy, zwany także włóknem pokarmowym, to grupa związków występujących w żywności. Stanowi niejednorodną chemicznie frakcję, składającą się z wielu różnych substancji o charakterze polisacharydowym (celuloza, ...
Co warto wiedzieć o alergii pokarmowej?

Co warto wiedzieć o alergii pokarmowej?

dr Anna Wojtasik
Alergią pokarmową określana jest nieprawidłowa, niewspółmierna do bodźca reakcja układu odpornościowego organizmu na specyficzny związek (alergen), na który dany organizm się uczulił. Występuje wtedy immunologiczna odpowiedź ...
Co warto wiedzieć o magnezie?

Co warto wiedzieć o magnezie?

mgr inż. Edyta Pietraś dr Anna Wojtasik
Magnez jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania wszystkich żyjących komórek. Obok potasu to najważniejszy kation wewnątrzkomórkowy aktywujący ponad 300 enzymów, m.in. enzymów uczestniczących w przemianach węglowodanów i ...
Co warto wiedzieć o selenie?

Co warto wiedzieć o selenie?

dr Anna Wojtasik mgr inż. Edyta Pietraś
Selen jest pierwiastkiem niezbędnym do życia i prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jako składnik enzymów i cytochromu bierze udział w procesach metabolicznych komórki. Wchodzi w skład peroksydazy glutationowej – ...
Co warto wiedzieć o wapniu?

Co warto wiedzieć o wapniu?

mgr inż. Edyta Pietraś dr Anna Wojtasik
Wapń (Ca) jest głównym składnikiem mineralnym w organizmie człowieka. Około 99% wapnia znajduje się w kościach i zębach, których jest podstawowym materiałem budulcowym. Pozostała ilość tego pierwiastka zawarta jest w tkankach ...
Metoda G12 oznaczania glutenu w produktach spożywczych

Metoda G12 oznaczania glutenu w produktach spożywczych

mgr inż. Wojciech Kłys dr Anna Wojtasik mgr inż. Dijana Soroka
Sposoby badania zawartości glutenu w produktach spożywczych.
Dieta bezglutenowa – jak ją zastosować w leczeniu

Dieta bezglutenowa – jak ją zastosować w leczeniu

dr Anna Wojtasik
Dla osób z celiakią, alergią na gluten lub pszenicę, czy nadwrażliwością na gluten jedynym lekarstwem jest dieta bezglutenowa. W odróżnieniu od alergii na gluten (gdy dieta bezglutenowa może być wprowadzona czasowo, zgodnie z ...
Co warto wiedzieć o alergii pokarmowej?

Co warto wiedzieć o alergii pokarmowej?

dr Anna Wojtasik
Co warto wiedzieć o selenie?

Co warto wiedzieć o selenie?

dr Anna Wojtasik mgr inż. Edyta Pietraś