Nauka zrozumiała dla ciebie - wywiady z ekspertami Powrót

Pozakardiologiczne działanie izomerów trans

Pozakardiologiczne działanie izomerów trans

Wywiaz z dr hab. n. farm. Hanną Mojską, prof. nadzw. IŻŻ
Izomery trans kwasów tłuszczowych (TFA) wykazują niekorzystne działanie na organizm człowieka. Są uznanym czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Spożywanie znacznych ilości izomerów trans kwasów tłuszczowych podwyższa ...
Żywienie spersonalizowane. Jaka jest jego przyszłość?

Żywienie spersonalizowane. Jaka jest jego przyszłość?

Wywiad z mgr inż. Barbarą Wojdą
Spersonalizowane żywienie to rodzaj poradnictwa dietetycznego dostosowanego do indywidualnych potrzeb każdego człowieka uwzględniający jego stan zdrowia, styl życia oraz uwarunkowania genetyczne.
Żywienie w niedoczynności tarczycy

Żywienie w niedoczynności tarczycy

Wywiad z mgr Hanną Stolińską-Fiedorowicz
Niedoczynność tarczycy jest to niedobór hormonów tarczycy (T3 – trijodotyronina; T4 – tyroksyna) powodujący uogólnione zwolnienie procesów metabolicznych w organizmie człowieka.
Dieta u chorych z nadciśnieniem tętniczym

Dieta u chorych z nadciśnieniem tętniczym

Wywiad z mgr Hanną Stolińską-Fiedorowicz
Prawidłowy sposób żywienia i zdrowy styl życia to niefarmakologiczna metoda profilaktyki i leczenia nadciśnienia tętniczego krwi. Na które elementy codziennej diety warto zwrócić uwagę?
Znaczenie niedoboru jodu dla zdrowia

Znaczenie niedoboru jodu dla zdrowia

Wywiad z dr. prof. nadzw. IŻŻ Katarzyną Stoś
Jod jest mikroelementem niezbędnym do rozwoju i funkcjonowaniu organizmu ludzkiego. Jest niezbędny do wytwarzania hormonów tarczycy – trijodotyroniny (T3) i tyroksyny (T4).
Dieta bezglutenowa – jak ją zastosować w leczeniu

Dieta bezglutenowa – jak ją zastosować w leczeniu

Wywiad z dr Anną Wojtasik
Dla osób z celiakią, alergią na gluten lub pszenicę, czy nadwrażliwością na gluten jedynym lekarstwem jest dieta bezglutenowa. W odróżnieniu od alergii na gluten (gdy dieta bezglutenowa może być wprowadzona czasowo, zgodnie z ...
Czy otyłość musi być częścią naszej cywilizacji?

Czy otyłość musi być częścią naszej cywilizacji?

Wywiad z dr n. med. Magdaleną Białkowską
Częstość występowania otyłości wzrasta na całym świecie. W USA w roku 1970 otyłych było 15%, a w roku 2012 już 30%. W roku 2002 w Polsce wśród osób dorosłych w wieku od 18. do 79. roku życia otyli stanowili 19%, a w roku ...
Boję się Autyzmu w rozwoju dziecka ‒ wywiad dla młodych kobiet planujących ciążę oraz będących w ciąży

Boję się Autyzmu w rozwoju dziecka ‒ wywiad dla młodych kobiet planujących ciążę oraz będących w ciąży

Wywiad z mgr inż. Paulą Nagel
Każda kobieta planująca dziecko oraz już będąca w ciąży, która odpowiedzialnie podchodzi do swojej nowej roli – rodzica, przygotowuje się na powitanie nowego członka rodziny. Młodzi rodzice wspólnie planują zakup ...
Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej 2016 - nowe spojrzenie na zdrowie i żywienie

Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej 2016 - nowe spojrzenie na zdrowie i żywienie

Wywiad z prof. dr hab. med. Mirosławem Jaroszem, Dyrektorem Instytutu Żywności i Żywienia
Wiedza o żywności i żywieniu oraz ich wpływie na zdrowie człowieka jest ogromna i podlega stałej ewolucji i zmianom. Dlatego również Piramida co pewien czas podlega pewnym modyfikacjom.
Alergie i interakcje pokarmowe

Alergie i interakcje pokarmowe

Wywiad z dr med. Lucyną Pachocką
Alergia pokarmowa to nieprawidłowa odpowiedź immunologiczna organizmu spowodowana kontaktem z alergenem. W przypadku alergii objawy zawsze przyjmują tę samą postać i zawsze występują po spożyciu tego pokarmu, na który dana osoba ...