Nauka zrozumiała dla ciebie - wywiady z ekspertami Powrót

Konsekwencje nadmiernego spożycia soli dla zdrowia

Konsekwencje nadmiernego spożycia soli dla zdrowia

Wywiad z prof. dr hab. med. Mirosławem Jaroszem
Sól kuchenna jest jedną z podstawowych przypraw stosowanych do przyrządzania potraw i konserwowania żywności, a jednocześnie stanowi główne źródło sodu w naszej diecie. Składnik ten jest niezbędny do prawidłowego ...
Kamica pęcherzyka żółciowego – żywienie w prewencji i leczeniu

Kamica pęcherzyka żółciowego – żywienie w prewencji i leczeniu

Wywiad z lek. med. Ewą Godziembą Maliszewską
Kamica pęcherzyka żółciowego jest jedną z najczęstszych chorób przewodu pokarmowego. Można ją nazwać chorobą społeczną, gdyż stanowi ogromny problem zdrowotny w krajach Europy Zachodniej, w Stanach Zjednoczonych Ameryki ...
Jak żywienie i styl życia mogą pomóc chorym z chorobą refluksową przełyku?

Jak żywienie i styl życia mogą pomóc chorym z chorobą refluksową przełyku?

Wywiad z mgr inż. Anną Taraszewską
Choroba refluksowa przełyku (GERD) to choroba przewlekła związana z częstym występowaniem refluksu, czyli cofaniem kwaśnej treści żołądkowej do przełyku.
Żywienie w chorobach jamy ustnej i gardła

Żywienie w chorobach jamy ustnej i gardła

Wywiad z mgr inż. Magdaleną Siubą-Strzelińską
Martwi cię nieprzyjemny zapach z ust? Odczuwasz pieczenie albo ból w jamie ustnej? A może zauważasz białe plamki na języku czy błonie śluzowej? Sprawdź poniżej jakich chorób mogą być to objawy i jak z nimi sobie poradzić.
Jak żywienie i aktywność fizyczna pomaga w leczeniu nowotworów złośliwych?

Jak żywienie i aktywność fizyczna pomaga w leczeniu nowotworów złośliwych?

Wywiad z mgr inż. Iwoną Sajór
Zbilansowana dieta, z odpowiednią ilością węglowodanów, tłuszczów, białka, witamin, składników mineralnych i wody, dostarcza organizmowi energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Właściwy sposób żywienia ...
Jak zmienić nawyki żywieniowe i styl życia na prozdrowotny?

Jak zmienić nawyki żywieniowe i styl życia na prozdrowotny?

Wywiad dr n. med. Agnieszką Jarosz
Zmiana dotychczasowych zachowań żywieniowych nie jest łatwa, ponieważ zazwyczaj wymaga zmiany atrakcyjnych często nawyków, pielęgnowanych przez długi okres życia. Trudno z nimi walczyć. Istnieje szereg metod, które mogą w tym ...
Żywienie w prewencji i leczeniu chorób układu sercowo-naczyniowego

Żywienie w prewencji i leczeniu chorób układu sercowo-naczyniowego

Wywiad z prof. dr hab. n. med. Longiną Kłosiewicz-Latoszek
Choroby sercowo-naczyniowe (ChSN) są główną przyczyną zgonów w krajach rozwiniętych i rozwijających się, w tym również w Polsce. Ich rozwój jest ściśle powiązany ze stylem życia, szczególnie z nieprawidłowym sposobem ...
Jak czytać etykiety, żeby być zdrowym?

Jak czytać etykiety, żeby być zdrowym?

Wywiad z dr hab. Katarzyną Stoś prof. nadzw. IŻŻ
Etykieta – źródło cennych informacji o produkcie, które są bardzo przydatne, gdy chcesz zachować prawidłową masę ciała i być zdrowym. Znajdziesz na niej między innymi informacje o składzie, wartości odżywczej, ...
Żywienie w zaparciach stolca

Żywienie w zaparciach stolca

Wywiad z lek. med. Anną Grodowską, Ekspert NCEŻ
Zaparcie rozpoznajemy wtedy, gdy stolec jest oddawany 2 razy w tygodniu lub rzadziej, albo jeśli jest on twardy, oddawany z wysiłkiem. Gdy pacjent oddaje 2 lub mniej stolców na miesiąc, rozpoznajemy zaparcie ciężkie. Z powodu zaparć ...
Dieta w ostrej biegunce

Dieta w ostrej biegunce

Wywiad z lek. med. Anną Grodowską, Ekspert NCEŻ
Biegunkę u osób dorosłych rozpoznajemy wtedy, gdy chory oddaje płynne lub półpłynne stolce o zwiększonej objętości (ponad 200 g/dobę) i ze zwiększoną częstotliwością (więcej niż 3 razy/dobę). Biegunkę, w zależności od ...