Nauka zrozumiała dla ciebie - wywiady z ekspertami Powrót

Znaczenie wody dla człowieka

Znaczenie wody dla człowieka

Wywiad z dr n.roln. Ewą Rychlik
Woda jest głównym składnikiem organizmu. W ciele dorosłego mężczyzny znajduje się około 60% wody, w ciele dorosłej kobiety około 50–55%. Wiąże się to z tym, że w ciele kobiety większa jest procentowa zawartość tkanki ...
Żywienie w nadczynności tarczycy

Żywienie w nadczynności tarczycy

Wywiad z mgr Hanną Stolińską-Fiedorowicz
Dieta w nadczynności tarczycy powinna być oparta na zasadach zdrowego żywienia. Jej celem jest zapobieganie wyniszczeniu organizmu, przy zbyt szybkiej utracie masy ciała, który towarzyszy chorobie.
Żywienie w prewencji i leczeniu zaburzeń lipidowych

Żywienie w prewencji i leczeniu zaburzeń lipidowych

Wywiad z prof. dr hab. med. Barbarą Cybulską
Zaburzenia lipidowe – dlaczego musimy je leczyć?

Zaburzenia lipidowe – dlaczego musimy je leczyć?

Wywiad z prof. dr hab. med. Barbarą Cybulską
Zaburzenia lipidowe, a w szczególności hipercholesterolemia, należą do głównych czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, a przede wszystkim choroby wieńcowej. Świadczą o tym wyniki ...
Tłuszcze w żywieniu człowieka

Tłuszcze w żywieniu człowieka

Wywiad z prof. dr hab. med. Wiktorem B. Szostak
Najważniejszymi składnikami tłuszczów pożywienia są kwasy tłuszczowe. Wyróżniamy następujące grupy kwasów tłuszczowych: nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone. Te ostatnie dzielą się na kwasy omega-6 i omega-3. Każda ...
Tłuszcze w znakowaniu żywności i profilowaniu żywieniowym

Tłuszcze w znakowaniu żywności i profilowaniu żywieniowym

Wywiad z dr hab. n. farm. Hanną Mojską
Tłuszcz pokarmowy to wszystkie lipidy występujące w tkankach roślin i zwierząt spożywane jako żywność. Tłuszcz stanowi mieszaninę triglicerydów (przeciętnie ponad 95%) oraz mono- i  digliceroli, wolnych kwasów ...
Niealkoholowa choroba stłuszczeniowa wątroby – poważne zagrożenie dla zdrowia.

Niealkoholowa choroba stłuszczeniowa wątroby – poważne zagrożenie dla zdrowia.

Wywiad z lek. med. Krzysztofem Polem
Stłuszczenie wątroby dotyczy najczęściej osób z nadwagą i otyłością, a w szczególności z nadmierną ilością tkanki tłuszczowej brzusznej. Choć tkankę tę traktujemy często z przymrużeniem oka, jako ...
Sól w żywieniu zbiorowym – diagnoza

Sól w żywieniu zbiorowym – diagnoza

Wywiad z dr Anną Wojtasik
Sól jest głównym źródłem sodu w diecie – składnika niezbędnego dla organizmu człowieka. Nadmierne jednak jej spożycie może prowadzić do wielu poważnych skutków zdrowotnych i powikłań, takich jak m.in. nadciśnienie ...
Mleko i przetwory mleczne w naszej diecie – fakty i mity

Mleko i przetwory mleczne w naszej diecie – fakty i mity

Wywiad z prof. dr hab. Jadwigą Charzewską
Mleko to pierwszy pokarm nowo narodzonych potomków wszystkich ssaków. Wysoka wartość odżywcza mleka matki, niemal natychmiast po urodzeniu, umożliwia młodym ssakom samodzielność, w tym ucieczkę przed wrogiem (np. antylopom, ...
Znaczenie mikroflory jelitowej dla zdrowia

Znaczenie mikroflory jelitowej dla zdrowia

Wywiad z mgr Sylwią Suszyńską
Dzięki zespołowi mikroorganizmów (mikrobiomowi), głównie bakteriom zasiedlającym jelito, możliwe jest prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.