W prewencji cukrzycy typu 2 najważniejsze znaczenie mają następujące czynniki:

  • sposób żywienia zgodny z zasadami zdrowego żywienia oraz Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, opracowanymi w Instytucie Żywności i Żywienia (www.izz.waw.pl; www.zachowajrownowage.pl), w tym dostosowanie wartości energetycznej diety do indywidualnego zapotrzebowania na energię,
  • regularna aktywność fizyczna,

  • utrzymywanie prawidłowej masy ciała i unikanie nadwagi i otyłości,

  • niepalenie tytoniu.

Zdrowy styl życia (w tym prawidłowe żywienie) ważny jest w każdym wieku, a przede wszystkim u kobiet w ciąży oraz dzieci i młodzieży, ale też u wszystkich dorosłych. Skuteczność stosowania zdrowego żywienia i innych elementów zdrowego stylu życia w zmniejszeniu ryzyka cukrzycy typu 2 wykazano:

  • nie tylko u osób, u których nie występuje cukrzyca w najbliższej rodzinie, lecz także u osób obciążonych genetycznie, czyli gdy choruje ktoś z najbliższej rodziny (rodzic lub rodzeństwo);

  • u osób, u których występuje stan przedcukrzycowy, a więc u osób z grupy wysokiego ryzyka.

Ponadto w badaniach wykazano, że w przeciwieństwie do porad ogólnych udzielanie indywidualnych i regularnych porad dietetycznych znacznie bardziej motywuje pacjentów ze stanem przedcukrzycowym do modyfikacji diety oraz w znacznie większym stopniu wpływa na inne korzystne zmiany w stylu życia.

 

W prewencji cukrzycy typu 2 zaleca się wybieranie:

  • produktów zbożowych pełnoziarnistych typu: płatki owsiane, żytnie, gryczane i inne; kasza gryczana, jęczmienna; ryż brązowy; makaron razowy; pieczywo pełnoziarniste;

  • różnorodnych warzyw − kilka razy dziennie;

  • warzyw strączkowych: fasola, groch, soja, soczewica − kilka razy w tygodniu;

  • świeżych (częściowo można je zastąpić mrożonymi) owoców − codziennie, ale mniej niż warzyw;

  • produktów mlecznych − chudych, preferowane fermentowane: jogurt, kefir, maślanka;

  • tłustych ryb morskich (np. łosoś, halibut, śledź, makrela) − 2–3 razy w tygodniu;

  • z mięsa − chude; należy jednak ograniczać mięso czerwone i przetworzone;

  • tłuszczów − preferowane roślinne, np. olej rzepakowy, oliwa z oliwek, margaryny miękkie;

  • orzechów, zwłaszcza włoskich; dodatkowo migdałów, nasion słonecznika, sezamu, pestek dyni;

  • deserów typu: orzechy, owoce, jogurt niesłodzony.

 

Pamiętać jednak należy, żeby ograniczać:

  • produkty zbożowe o małej zawartości błonnika;

  • sól (można zastępować częściowo ziołami);

  • słodycze i napoje słodzone cukrem;

  • produkty zawierające izomery trans i dużo nasyconych kwasów tłuszczowych.