Nauka zrozumiała dla ciebie - wywiady z ekspertami Powrót

Czy żywienie kobiet w ciąży decyduje o zdrowiu matki i dziecka?

Czy żywienie kobiet w ciąży decyduje o zdrowiu matki i dziecka?

Wywiad z dr n. o zdrowiu Reginą Wierzejską
Nie ulega wątpliwości, że odpowiedni styl życia kobiet, w tym prawidłowe odżywianie podczas ciąży, a nawet już w okresie przedkoncepcyjnym, jest podstawowym czynnikiem sprzyjającym przebiegowi ciąży i zdrowiu dziecka. Znaczenie ...
Czy dzieci mogą zmienić nawyki żywieniowe rodziców?

Czy dzieci mogą zmienić nawyki żywieniowe rodziców?

Wywiad z mgr inż. Joanną Jaczewską-Schuetz
Kształtowanie nawyków żywieniowych człowieka jest procesem złożonym, rozpoczynającym się już od wczesnego dzieciństwa. Najlepszym sposobem kształtowania postaw prozdrowotnych dziecka jest przykład samych rodziców. Ale ...
Żywienie w prewencji cukrzycy typu 2

Żywienie w prewencji cukrzycy typu 2

Wywiad z mgr inż. Aleksandrą Cichocką
W prewencji cukrzycy typu 2 najważniejsze znaczenie mają następujące czynniki:
Wegetarianizm – za i przeciw

Wegetarianizm – za i przeciw

Wywiad z mgr Hanną Stolińską-Fiedorowicz
W ostatnich latach znacznie wzrosło zainteresowanie dietami roślinnymi. Coraz więcej osób stosuje dietę wegetariańską, eliminując z diety mięso i jego przetwory, oraz dietę wegańską, w której nie wolno spożywać żadnych ...
Jak się żywić i żyć żeby zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera

Jak się żywić i żyć żeby zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera

Wywiad z mgr inż. Sylwią Gugała-Mirosz
Cytując klasyka: Jednym życie będzie dane, drugi życie musi kraść. Maciej Maleńczuk w jednej ze swoich piosenek przekonuje, że życie nie może Ci wiele dać… A los? No cóż… Los rozdaje karty zgrane. Idąc podobnym ...
Osteoporoza − jak się żywić i żyć, żeby nie zachorować?

Osteoporoza − jak się żywić i żyć, żeby nie zachorować?

Wywiad z prof. dr hab. Jadwigą Charzewską
Osteoporoza to choroba, która objawia się osteoporotycznymi złamaniami kości i poprzez konsekwencje zdrowotne złamań, ma ona swój udział w nasileniu niepełnosprawności i skracaniu długości życia.
Sól w produktach żywnościowych – diagnoza i zalecenia

Sól w produktach żywnościowych – diagnoza i zalecenia

Wywiad z dr hab. n. farm. Hanną Mojską
Sód w diecie człowieka pochodzi z dwóch podstawowych źródeł: jako naturalny składnik produktów roślinnych i zwierzęcych oraz z soli kuchennej dodawanej do żywności w trakcie jej przemysłowego przetwarzania i przygotowania w ...
Jak się żywić w czasie sesji egzaminacyjnej – „zdać i przeżyć”

Jak się żywić w czasie sesji egzaminacyjnej – „zdać i przeżyć”

Wywiad z mgr inż. Pauliną Gąsiewską
Jak co roku sesja zbliża się wielkimi krokami, a my w pośpiechu i natłoku nauki zapominamy o tym, że jeść i pić jednak trzeba...
Kawa a zdrowie

Kawa a zdrowie

Wywiad z dr n. o zdrowiu Reginą Wierzejską
Picie kawy od wielu lat jest przedmiotem dyskusji nad jej wpływem na zdrowie. Po wielu latach panowania poglądu, że picie kawy prowadzi do nadciśnienia, czy chorób serca ostatnie dziesięciolecie dostarczyło wielu przeciwstawnych ...
Żywienie osób w starszym wieku

Żywienie osób w starszym wieku

Wywiad z dr n.roln. Ewą Rychlik
Żywienie osób w starszym wieku powinno zapewnić pokrycie zapotrzebowania ich organizmu na energię i składniki odżywcze w sposób możliwie opóźniający naturalne procesy starzenia się i pozwalający na zmniejszenie ryzyka ...