Telewizja Powrót

Dietetyczne mity

Dietetyczne mity

Czy margaryna jest zdrowsza od masła? Czy istnieją ujemne kalorie? Czy śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia? Jak ważne są owoce i warzywa w naszej diecie i czy odpowiednie odżywianie się sprawi, że zostaniemy super ...
Mąka z kokosa

Mąka z kokosa

Wygląda jak pszenna. Składa się z białek, błonnika, zawiera mało łatwo przyswajalnych węglowodanów. Zawiera dużo antyoksydantów. Mąka kokosowa wspaniale sprawdza się w diecie bezglutenowej albo w połączeniu z innymi mąkami.
O cukrowym detoksie w Faktach TVN

O cukrowym detoksie w Faktach TVN

Wakacje to dobry moment na odstawienie cukru. Efekty czuje się już po kilku dniach. Nagle niesłodzona kawa czy herbata smakuje inaczej, jabłka są słodsze niż zazwyczaj. Jak smakuje życie bez cukru?
O diecie śródziemnomorskiej i fioletowych warzywach w TVP3

O diecie śródziemnomorskiej i fioletowych warzywach w TVP3

Nigdy nie jest za późno, by zacząć zmieniać nasze zwyczaje żywieniowe i styl życia – przekonuje w wywiadzie dla programu Echa Dnia TVP3 dr nauk med. Magdalena Białkowska, specjalista chorób wewnętrznych, higieny żywności ...
O beta karotenie w Pytaniu na śniadanie TVP2

O beta karotenie w Pytaniu na śniadanie TVP2

10 lipca w Pytaniu na śniadanie ekspert NCEŻ, mgr inż. Emilia Kołodziejska z Instytutu Żywności i Żywienia, opowiadała o roli beta karotenu.
Dr n. med Agnieszka Jarosz, ekspert NCEŻ, o chorobach cywilizacyjnych w TVP1

Dr n. med Agnieszka Jarosz, ekspert NCEŻ, o chorobach cywilizacyjnych w TVP1

20 kwietnia 2017 roku w studiu Dzień dobry, Polsko!, programie emitowanym w porannym paśmie TVP, gościła dr n. med Agnieszka Jarosz. Wywiad poświęcony był chorobom cywilizacyjnym. Obejrzyj.
Dzień Dobry TVN z ekspertem NCEŻ

Dzień Dobry TVN z ekspertem NCEŻ

Kupimy tańsze i lepsze jedzenie? Czyli dr n. med. Agnieszka Jarosz podpowiada na co zwrócić uwagę kupując żywność prosto od rolnika. Obejrzyj.
Pytanie na Śniadanie TVP2 o misji NCEŻ

Pytanie na Śniadanie TVP2 o misji NCEŻ

Prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz i dr n. med. Agnieszka Jarosz, eksperci NCEŻ, opowiadają w Pytaniu na Śniadanie o powołaniu i zadaniach Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. Obejrzyj.
Agrobiznes TVP1 o powołaniu NCEŻ

Agrobiznes TVP1 o powołaniu NCEŻ

Relacja z konferencji prasowej inaugurującej powołanie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej i sytuacji, która zdecydowała o tym, że Polaków wciąż należy edukować. Obejrzyj.

Długi lot samolotem sprzyja odwodnieniu, które jest groźne dla naszego zdrowia. Ile i jakie płyny pić podczas lotu?

Na te pytania odpowiadała w audycji „Pytanie na śniadanie” TVP dietetyczka Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej mgr Hanna Stolińska-Fiedorowicz z Instytutu Żywności i Żywienia. Polecała zaopatrzyć się na podróż w butelkę i prosić o jej napełnianie stewardessę. Szklankę wody, najlepiej niegazowanej, najlepiej jest pić małymi łyczkami co godzinę.

Czego należy unikać podczas lotu, co zjeść przed podróżą, by nie narazić się na kłopoty żołądkowe na pokładzie samolotu, jakie są objawy odwodnienia - dowiemy się z rozmowy dostępnej tutaj.