Radio Powrót

Karambola - gwiazda z tropików

Karambola - gwiazda z tropików

Jest źródłem witaminy C, która wzmacnia naszą odporność i pomaga w walce z infekcjami, witaminy A - naturalnego źródła przeciwutleniaczy, spowalniającej proces powstawania zmarszczek i wpływającej korzystnie na wzrok, a ...
Papaja - owoc z drzewa zdrowia

Papaja - owoc z drzewa zdrowia

Papaja, czyli melonowiec właściwy, bywa nazywana owocem aniołów. Smakiem i kolorem przypomina mango, a kształtem gruszkę. Na Jamajce papają leczy się choroby skórne, w Indiach uważa się, że wspomaga pracę serca, a w Azji ...
Dlaczego tyjemy?

Dlaczego tyjemy?

Często źle rozumiemy słowo dieta utożsamiając je z odchudzaniem. Tymczasem dieta to sposób odżywiania. Każda musi być odpowiednio zbilansowana i zapewniać naszemu organizmowi odpowiednie wartości odżywcze. Hanna ...

Jak wynika z raportu opublikowanego przez Najwyższą Izbę Kontroli, w ciągu czterech lat na Mazowszu odsetek dzieci z zaburzeniami masy ciała wzrósł o pięć punktów.

Eksperci podkreślają, że nadwaga powoduje nie tylko problemy zdrowotne u dzieci, ale także powoduje apatię i problemy z koncentracją, co znacząco wpływa na wyniki w nauce.

W Warszawie wszystko pędzi i biegnie. Podwozimy dzieci do szkoły i na zajęcia dodatkowe, a tam czas bardzo często spędzają siedząco. Tutaj jest szczególnie łatwy dostęp do różnego rodzaju przekąsek i restauracji typu fast-food - tak mgr Anna Taraszewska z Instytutu Żywności i Żywienia tłumaczy w Radio Kolor, dlaczego, według przeprowadzonych przez Instytut badań, odsetek dzieci z nadwagą wyniósł ponad 30%. Był tym samym o 8% wyższy niż średnia w kraju.

Co mogą zrobić rodzice? 

Dzieci są bardzo dobrymi obserwatorami. Nie wystarczy, że im powiemy jak mają jeść albo jaki styl życia prowadzić. My musimy im to pokazać. Sami się dobrze odżywiajmy i ruszajmy się. W dzisiejszych czasach to jest trudne, ale zmotywujmy się i dla siebie i dla swojego dziecka. Pamiętajmy, że jesteśmy dla dziecka najlepszym wzorem, ale i autorytetem - przekonuje mgr Anna Taraszewska.

Zachęcamy do wysłuchania całego materiału.

Moda na zdrowy styl życia jest na fali wznoszącej. Coraz bardziej interesujemy się tym, co jemy, a to przekłada się na większą świadomość konsumencką. Coraz częściej czytamy etykiety znajdujące się na produktach spożywczych jednak nie do końca potrafimy właściwie zinterpretować informacje na nich zamieszczone.

I tak np. w parówce z indyka jest niecałe 50% mięsa z indyka. Jest natomiast tajemnicze MOM, białko, sól, ekstrakty przypraw, aromaty, stabilizatory. Jak odnaleźć się w oznaczeniach, nazwach czy wartościach, które prezentuje etykieta wyjaśnia mgr Hanna Stolińska-Fiedorowicz – dietetyk Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej oraz Instytutu Żywności i Żywienia.

– Czytając etykietę należy zwracać uwagę na skład produktu i tabelę wartości odżywczej – podkreśla specjalista NCEŻ – Unikajmy mięsa oddzielanego mechanicznie (czyli MOM, skrót który możemy znaleźć np. w składzie parówek). Porównujmy produkty z tej samej kategorii, aby wybrać ten o najkorzystniejszym składzie.

Czego jeszcze powinniśmy unikać, na co zwracać szczególną uwagę czytając etykietę, jakie błędy przy wyborze produktów popełniamy najczęściej? Wskazówki usłyszymy w interaktywnej audycji z udziałem słuchaczy.

 

Wiele produktów spożywczych ma w swoim składzie niebezpieczne dla zdrowia tłuszcze trans. Niestety, informacji o ich występowaniu w żywności nie znajdziemy bezpośrednio na etykietach. Co trzeba wiedzieć, by ich unikać?

Tłuszcze trans to specjalny rodzaj nienasyconych kwasów tłuszczowych w tzw. konfiguracji trans – tłumaczy prof. Hanna Mojska z Instytutu Żywności i Żywienia w audycji „Zapraszamy do Trójki” Programu Trzeciego Polskiego Radia. – Powstają w procesie utwardzania olejów roślinnych, podczas którego następuje zmiana struktury kwasów tłuszczowych nienasyconych, tworzą się izomery trans, które w przyrodzie występują niezwykle rzadko. Opowiada też, w jakich produktach występują najczęściej izomery trans.

O tym jak tłuszcze trans wpływają na nasz organizm, czym grozi ich spożycie - mówi dr Agnieszka Jarosz z IŻŻ. Radzi, by dokładnie czytać etykiety i nigdy nie używać do smażenia dwukrotnie tego samego oleju.

Audycji można wysłuchać tutaj: http://biuletyn.imm.com.pl/browser/radio/SURLGC/z/r

Tłuszcze trans, czyli utwardzone oleje roślinne są niezdrowe. Powinniśmy ich unikać.

– Spożycie izomerów trans niesie ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, zawałów, udarów, miażdżycy, zaburzeń lipidowych, cukrzycy – mówi prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w programie Polskiego Radia 24. A prof. Hanna Mojska z IŻŻ namawia do wnikliwego czytania etykiet na produktach spożywczych. Mimo że w Europie i Polsce nie ma obowiązku znakowania produktów pod kątem obecności w nich izomerów trans, ale informacja o użyciu w nich częściowo utwardzonych lub uwodornionych tłuszczów roślinnych, może sugerować, że znajdują się  w nich szkodliwe izomery trans.

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby tłuszcze trans w diecie dostarczały poniżej 1% energii. Najlepiej w ogóle ich unikać.

Posłuchajmy: http://biuletyn.imm.com.pl/browser/radio/IBQEUB/z/r

Dieta bezglutenowa - czy dla każdego?

Dieta bezglutenowa - czy dla każdego?

Moda na dietę bezglutenową nadal trwa, co sprawia, że wiele osób, bez konkretnej przyczyny, zaczyna ją stosować. Tymczasem dla większości z nas nie istnieje powód, dla którego nie powinniśmy jeść glutenu. Jeżeli jednak ...

– Serotonina to ważny neuroprzekaźnik w centralnym układzie nerwowym, zwany potocznie „hormonem szczęścia”. Jego niski poziom prowadzić może do uczucia ciągłego zmęczenia – mówi w audycji „Stacja nauka” Polskiego Radia Czwórka dr Regina Wierzejska, ekspert Instytutu Żywności i Żywienia oraz Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. – Wydzielanie serotoniny pobudzane jest na przykład przez spożycie czekolady, ale podobny efekt uzyskamy sięgając po wszystko to, co sprawia nam przyjemność: filiżankę kawy, orzeszki, słone paluszki czy chipsy. A co jeśli będziemy poprawiać sobie nastrój niezdrowymi przekąskami zbyt często?

Pełna treść wywiadu jest dostępna tutaj.

Od 2018 roku na polskich talerzach pojawią się owady - dr Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ w Radiowej Jedynce

Od 2018 roku na polskich talerzach pojawią się owady - dr Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ w Radiowej Jedynce

O wprowadzeniu do obrotu tzw. nowej żywności, mówi w "Agro-Faktach" radiowej Jedynki dr Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ, ekspert NCEŻ. Posłuchaj.