Prasa Powrót

Analiza składu ciała

Analiza składu ciała

Jaki jest nasz wiek metaboliczny, jaka jest zawartość tkanki tłuszczowej i poziom wody w naszym organizmie, jak przebiega proces odchudzania? Na te i inne pytania odpowiada analiza składu ciała dokonywana w gabinetach dietetyków. ...
Z wątpliwościami do ekspertów

Z wątpliwościami do ekspertów

270 tysięcy odsłon, ponad 400 artykułów i wywiadów. Przygotowywane przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej treści są chętnie czytane. Dużym zainteresowaniem cieszy się też profil NCEŻ na Facebooku obserwowany obecnie przez ...

Chcąc schudnąć, zwykle skreślamy tłuszcz, jako najbardziej kaloryczny składnik jedzenia. A tymczasem wystarczy jeść go mniej i wybierać zdrowsze jego źródła. Dieta beztłuszczowa bywa konieczna, ale tylko przy poważnych schorzeniach.

O dobrych i złych tłuszczach, tłuszczowych pułapkach oraz w jakich produktach skrywają się tłuszcze opowiada w październikowym wydaniu miesięcznika "Olivia", w artykule Szczupła i zdrowa dzięki dobrym tłuszczom, Hanna Stolińska-Fiedorowicz, która podkreśla, że w codziennej diecie nie potrzebujemy spożywać dużo tłuszczu. Nie powinien dostarczać nam więcej niż 30 % dziennego zapotrzebowania na energię. Jeśli nasza norma to 2000 kalorii, to nasze dzienne zapotrzebowanie na tłuszcz to np. 2 łyżki oleju i dwie płaskie łyżki masła - mówi dietetyk NCEŻ IŻŻ.

 

 

Oddalić widmo raka

Oddalić widmo raka

Siedzący tryb życia jest czynnikiem zwiększającym ryzyko rozwoju nowotworu złośliwego o 10-40 proc. Alkohol: 1-5 proc. Zła dieta: aż 33 proc. Otyłość: 10-50 proc. – w zależności od rodzaju raka. Ryzyko choroby możemy ...

Mają mnóstwo witaminy B, dużo wapnia, magnezu, miedzi i żelaza. Łagodzą stres, pomagają na bezsenność. Wyglądają jak jasna bułka tarta i są prawdziwym hitem. W dodatku można zrobić je samemu w domu. Płatki drożdżowe.

W diecie wegańskiej używa się płatków drożdżowych, by uzyskać smak sera. Osoby, które nie jedzą nabiału, a mają ochotę poczuć jego smak, mogą poszukać go właśnie w tych płatkach. Miksuje się je z orzechami, stosuje jak parmezan – mówi w wywiadzie dla dodatku „Tylko Zdrowie” Gazety Wyborczej dietetyk Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej Instytutu Żywności i Żywienia Hanna Stolińska-Fiedorowicz.

Płatki drożdżowe są bogate w składniki odżywcze, ale zawierają bardzo mało tłuszczu. To praktycznie samo białko i błonnik. Błonnik karmi naszą dobrą mikroflorę, wzbogaca nas o różnorodne korzystne szczepy bakterii, ograniczając rozwój bakterii gnilnych czy nawet patogennych. Poza tym wzmaga perystaltykę jelit.

Tak samo jak zwykłe drożdże, zawierają całą gamę witamin z grupy B. Poprawiają dzięki temu wygląd włosów, skóry i paznokci. I mają duży wpływ na układ nerwowy. Można więc stosować je jako odtrutkę na stres, przy spadkach nastroju, koncentracji, nerwowości, a nawet bezsenności.

Więcej informacji o płatkach drożdżowych wraz z przepisem na ich wykonanie w domu znajdziesz tutaj 

Odchudza, oczyszcza organizm, dodaje energii, usprawnia pracę serca i układu krążenia, można nim zastąpić wiele kosmetyków. Olej kokosowy nagle szturmem podbił nasze serca. Ostatnio znowu o nim głośno, ale już nie tylko pozytywnie. Czy naprawdę jest dobry na wszystko?

Jak pisze autorka artykułu w „Wysokich obcasach” (wyd. z dn. 26 sierpnia 2017 r.), Ida Świerkocka, olej kokosowy ma lepszych rzeczników prasowych niż amerykańscy politycy. Nagłówki krzyczą, że jest „ogromną bombą witaminową” i „najzdrowszym olejem świata”. Ktoś dzięki niemu schudł 17 kg, innemu obniżył poziom cholesterolu. Autorka pyta ekspertów, m.in. kosmetologów, dentystów, dietetyków, jakie tajemnice kryje w sobie olej kokosowy. Dietetyczka Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej mgr Magdalena Siuba-Strzelińska mówi, że „choć moda na olej kokosowy trwa, to już nieco w mniejszym stopniu uważa się go za jeden z najzdrowszych tłuszczów. Bo chociaz jest to tłuszcz roślinny, to w przeciwieństwie do innych roślinnych olejów w większości (aż w blisko 90 proc.) składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych, czyli takich, których nadmiar wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Nie jest więc zalecany do przygotowywania  codziennych potraw".

Tutaj więcej o zastosowaniu oleju kokosowego 

olej kokosowy_wo

Dzięki konferencji prasowej zorganizowanej 11 lipca br. w siedzibie Instytutu Żywności i Żywienia w ramach kampanii „Poznaj się na tłuszczach” temat szkodliwości tłuszczów trans masowo pojawił się w mediach, nie tylko specjalistycznych.

Podczas konferencji, w której wzięło udział blisko 40 dziennikarzy, przedstawiono wyniki najnowszych badań dotyczących obecności tłuszczów trans w produktach do smarowania i pieczenia. Eksperci Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) oraz eksperci z Zakładu Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego WUM poddali analizie ok. 50 dostępnych na rynku produktów do smarowania pieczywa, w tym margaryny i kostki do pieczenia.

- Nauka dysponuje dziś mocnymi dowodami na to, że tłuszcze trans spożywane w nadmiarze stanowią czynnik ryzyka rozwoju wielu groźnych chorób. Z powodu istotnego zagrożenia dla zdrowia publicznego związanego ze spożyciem tłuszczów trans zbadaliśmy wybrane produkty spożywcze dostępne na polskim rynku w celu ujawnienia, które z nich zawierają tłuszcze trans. Tym samym Instytut Żywności i Żywienia rozpoczął edukację społeczną na temat szkodliwości tych substancji dla zdrowia człowieka - mówił prof. dr hab. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia.

Relacje z konferencji oraz wywiady z ekspertami Instytutu pojawiły się na ponad 100 stronach internetowych, w mediach społecznościowych, w prasie, również regionalnej (m.in. w „Dzienniku Wschodnim Lubelskim” czy w „Tygodniku Podhalańskim”) oraz radiu ( PR 24 i Trójka – przy czym te nagrania pojawiły się aż siedem razy w każdym z tych programów).

Pora wakacji, czas podróży. Chętnie wybieramy egzotyczne destynacje. Ale zanim będziemy mogli cieszyć się słońcem i pięknymi widokami, musimy dotrzeć na miejsce wymarzonego urlopu. Jak przetrwać długi lot samolotem?

Spuchnięte nogi, zmęczenie, wysuszona skóra – nasz organizm na ogół źle znosi długi lot samolotem. Szczególnie ważne jest nawadnianie. Według Stowarzyszenia Lekarzy Lotniczych (Aerospace Medical Association) powinniśmy pić około szklanki wody w każdej godzinie lotu. Popijać ją regularnie, a nie wypijać całą szklankę naraz.

– Warto sięgnąć po wodę mineralną, a nie źródlaną, ponieważ ta pierwsza lepiej nawodni organizm. Sprawdzą się też izotoniki, które mają podobne działanie. Wybierajmy jednak te bez dodatku cukru ze względu na to, że nasza aktywność fizyczna w samolocie jest niewielka. Nawodnić organizm pomogą również elektrolity dosypane do wody. Jednak muszą na nie uważać osoby z nadciśnieniem, ponieważ jest w nich dużo sodu – mówi dietetyczka Hanna Stolińska-Fiedorowicz z Instytutu Żywności i Żywienia w artykule „Jak przetrwać długi lot samoltem” opublikowanym 7 lipca 2017 w dodatku do „Gazety Wyborczej” „Tylko zdrowie”. Można również pić herbatę. Alkohol i kofeina tylko silniej odwodnią organizm, a zagęszczona krew sprzyja rozwojowi zakrzepicy.

Więcej porad przydatnych podczas lotu samolotem najdziesz tu.

Czego należy unikać, a co powinno się jeść, by nasz organizm łatwiej poradził sobie z wysokimi temperaturami?

- Latem podświadomie odczuwamy mniejszą ochotę na ciężkie, tłuste jedzenie. Tego należy się trzymać. W trakcie upału mamy zmniejszony metabolizm, spada nam przemiana materii i gorzej się wszystko trawi. Tak samo jest z cukrem - mówi dietetyk Instytutu Żywności i Żywienia, Hanna Stolińska-Fiedorowicz w artykule opublikowanym w „Gazecie Wyborczej” „Co jeść w upał? Osiem rzeczy, które poradzi ci dietetyk.” (5 sierpnia 2017 r.).

Cytrusy są wychładzające. Dobrze działają też polskie owoce sezonowe, szczególnie te fioletowe - jagody czy jeżyny, bo są najzdrowsze.

- Dobrze wychładzają organizm potrawy na bazie kefiru czy maślanki. Warto stosować różne koktajle, chłodne zupy, bo to dodatek wody, a wiadomo, że tracimy jej w upały bardzo dużo - tłumaczy dietetyk.

Więcej: http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,18509024,co-jesc-w-upal-osiem-rzeczy-ktore-poradzi-ci-dietetyk.html

Wiele osób twierdzi, że dieta bezglutenowa jest „lekarstwem” na każde schorzenie i każdą dolegliwość. Czy gluten w rzeczywistości jest taki szkodliwy i powinniśmy go wykluczyć ze swojej diety?

Temat szerzej skomentowała w magazynie „Samo Zdrowie” dietetyczka mgr Magdalena Siuba-Strzelińska z Instytutu Żywności i Żywienia, zastępca kierownika Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

Magazyn "Samo Zdrowie" lipiec/sierpień 2017