Internet Powrót

Komu jaką wodę?

Komu jaką wodę?

Gazowana czy niegazowana? Na rynku wody nie brakuje. Są wody nisko, średnio i  mocno zmineralizowane. Czym powinniśmy się kierować przy ich wyborze?
Jedzmy jak najwięcej warzyw i owoców

Jedzmy jak najwięcej warzyw i owoców

Zgodnie z Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej największy udział w naszej diecie powinny mieć warzywa i owoce, należy natomiast ograniczać czerwone mięso, produkty przetworzone, sól, cukier ...
Drożdżowy hit

Drożdżowy hit

Pokochali je wegetarianie, którzy ze względu na niejedzenie mięsa często mają niedobór żelaza w organizmie. W dodatku regularne spożywanie płatków drożdżowych poprawia przemianę materii oraz wygląd włosów, skóry i paznokci....
Zbyt dużo cukru

Zbyt dużo cukru

Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że choć kupujemy coraz mniej cukru, to jego spożycie stale wzrasta. Zdaniem specjalistów to konsekwencja coraz częstszego sięgania po tzw. żywność wysoko przetworzoną. Jeśli nic ...
Cała prawda o BMI

Cała prawda o BMI

BMI wyliczamy dzieląc masę ciała przez wzrost w metrach do kwadratu. Wynik informuje nas, czy masa naszego ciała jest w normie, czy nie. Czy można polegać na tym wskaźniku?
Sok? Raczej owoce i woda

Sok? Raczej owoce i woda

Shot z imbiru i cytryny zamiast cafe macchiato? Bananowo-pomarańczowe smoothie do każdego posiłku? Soki na dobre zadomowiły się w naszej diecie. Czy jednak to rzeczywiście samo zdrowie?
Zdrowie i smartfon

Zdrowie i smartfon

Przegląd smartfonowych aplikacji pomocnych w zachowaniu zdrowia prezentuje Polska Agencja Prasowa. Wśród nich znalazły się dwie aplikacje przygotowane w Instytucie Żywności i Żywienia.

Czy nadmierna masa ciała to sposób na długowieczność? Nic bardziej błędnego! Specjaliści przestrzegają przed tym błędnym myśleniem.

W 2013 roku na łamach prestiżowego czasopisma medycznego „JAMA: Journal of the American Medical Association”, zostały oblikowane badania, których wnioski wywołały burze w świecie nauki. Według autorów pracy czynnikiem, który wydłuża życie jest nadwaga! Ale czy to prawda? W opinii specjalistów z zakresu żywności i żywienia oraz nauk medycznych, takie stwierdzenie jest błędne. „Szereg wieloośrodkowych badań naukowych z całego świata, dowodzi czegoś zupełnie przeciwnego w porównaniu z kontrowersyjnymi wynikami pracy dr Katherine Flegal. Dlatego konsekwentnie podkreślana jest ogromna rola utrzymania prawidłowej masy ciała dla zachowania pełni zdrowia – podkreśla dr Agnieszka Jarosz, kierownik Centrum Promocji Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej z Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ), ekspert Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

Więcej informacji w artykule Serwisu Zdrowie Polskiej Agencji Prasowej.

 

Nasiona chia, czyli szałwii hiszpańskiej, mocno zyskały na popularności dzięki wysokiej zawartości zdrowych tłuszczy omega 3 i mikroskładników. Ostatnio zamieszanie na rynku spożywczym wywołał komunikat Głównego Inspektora Sanitarnego w sprawie ich stosowania.

W komunikacie wskazano, że nasiona chia są dodawane do niektórych kategorii środków spożywczych (np. jogurtów, deserów), co jest niezgodne z obowiązującymi przepisami. Tymczasem nasiona te podlegają unijnej regulacji dotyczącej tzw. nowej żywności (novel food), która nakłada wiele ograniczeń na produkty i składniki niestosowane w Unii Europejskiej przed 1997 r.

- Z punktu widzenia ludzkiego zdrowia nie ma przeciwwskazań, żeby łączyć nasiona chia z nabiałem – komentuje na Portalu Spożywczym ten komunikat dietetyk Hanna Stolińska-Fiedorowicz z Instytutu Żywności i Żywienia, ekspert Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. - Jednak z racji tego, że nasiona chia są nową żywnością, to każdy taki dodatek musi być zgłaszany do Komisji Europejskiej.

Cały artykuł przeczytasz tutaj.

Kisić można niemal wszystko: rzodkiewkę, marchew, buraki, a nawet arbuza. W Afryce kisi się mleko, a w Szwecji śledzie. Kiszonki można jeść nawet codziennie.

Kiszenie to naturalny proces, w którym dobre dla człowieka bakterie, które potem zasiedlają nasze jelita, zakwaszają produkt tak, by inne bakterie i grzyby nie mogły się do niego dobrać.

W kiszonkach zawarte są naturalne probiotyki, które wspierają florę jelitową, zawierają witaminy z grupy B i dużo witaminy C. - Nie ma przeciwwskazań, żeby zdrowe osoby codziennie spożywały kiszonki – mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk z Instytutu Żywności i Żywienia, ekspert Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

Kiszonki ostatnio powróciły do łask. Jednak zamiast po tradycyjne kiszone ogórki Polacy chętnie sięgają po koreańską kiszonkę kimchi.

Więcej o kiszonkach przeczytamy tutaj.