Informacje ogólne

Zakupy i przechowywanie produktów żywnościowych

Zakupy i przechowywanie produktów żywnościowych

O bezpieczeństwo żywności dbamy już na etapie jej zakupu. O czym więc powinniśmy pamiętać, robiąc zakupy żywnościowe? Dlaczego warto czytać etykiety produktów? Jak w domu przechowywać żywność?
Nasiona chia (szałwii hiszpańskiej) niedozwolone w jogurtach i deserach

Nasiona chia (szałwii hiszpańskiej) niedozwolone w jogurtach i deserach

mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
W związku z ogromną popularnością nasion szałwii hiszpańskiej – chia (Salvia hispanica L.), producenci chętnie wzbogacają nimi coraz większą gamę produktów żywnościowych. Jednak należy podkreślić, że zastosowanie ...
O czym powie etykieta?

O czym powie etykieta?

dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
Na opakowaniach produktów spożywczych znajdują się etykiety, z których odczytamy wiele ważnych informacji. Zobaczmy, co znajduje się na etykiecie.
Słowniczek substancji dodatkowych

Słowniczek substancji dodatkowych

W słowniczku substancji dodatkowych znajdziemy wyjaśnienia terminów, które możemy spotkać na etykietach produktów żywnościowych.
Szczególne właściwości żywności – oświadczenia żywieniowe i zdrowotne. Część I

Szczególne właściwości żywności – oświadczenia żywieniowe i zdrowotne. Część I

mgr Aneta Głowala dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
OŚWIADCZENIE – co to jest? Producenci żywności w celu podkreślenia zalet produktu i tym samym zachęcenia konsumenta do ich wyboru coraz częściej umieszczają na etykietach oraz w reklamie ...
Szczególne właściwości żywności – oświadczenia żywnościowe i zdrowotne. Część II.a

Szczególne właściwości żywności – oświadczenia żywnościowe i zdrowotne. Część II.a

mgr Aneta Głowala dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
W pierwszej części cyklu Szczególne właściwości żywności – oświadczenie żywnościowe i zdrowotne podano definicję oświadczenia, rodzaje oświadczeń, jak również szczegółowo omówiono kwestię ...
Szczególne właściwości żywności – oświadczenia żywnościowe i zdrowotne. Część II.b

Szczególne właściwości żywności – oświadczenia żywnościowe i zdrowotne. Część II.b

mgr Aneta Głowala dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
W pierwszej części cyklu Szczególne właściwości żywności – oświadczenie żywnościowe i zdrowotne podano definicję oświadczenia, rodzaje oświadczeń, jak również szczegółowo omówiono kwestię ...
Szczególne właściwości żywności – oświadczenia żywnościowe i zdrowotne. Część II.c

Szczególne właściwości żywności – oświadczenia żywnościowe i zdrowotne. Część II.c

mgr Aneta Głowala dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
Grupa II (część 2) – Oświadczenia dotyczące zmniejszania ryzyka choroby oraz oświadczenia odnoszące się do rozwoju i zdrowia dzieci.
Środek spożywczy zastępujący posiłek, do kontroli masy ciała – zmiany w rozporządzeniu (UE) nr 432/2012

Środek spożywczy zastępujący posiłek, do kontroli masy ciała – zmiany w rozporządzeniu (UE) nr 432/2012

mgr Izabela Ziółkowska mgr Aneta Głowala dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
Zmieniły się przepisy dotyczące środków spożywczych zastępujących posiłek, do kontroli masy ciała.
Żywność dla szczególnych grup ludności – nowe przepisy w Unii Europejskiej cz. 1

Żywność dla szczególnych grup ludności – nowe przepisy w Unii Europejskiej cz. 1

mgr Izabela Ziółkowska dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
Zniesienie pojęcia „środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego” oraz zastąpienie dyrektywy 2009/39/WE rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013.