Zasady zdrowego żywienia

Podstawowe zasady zdrowego żywienia

Podstawowe zasady zdrowego żywienia

mgr inż. Anna Taraszewska
Oto 10 zasad zdrowego żywienia. Jeśli będziemy odżywiać się zgodnie z nimi i dodamy codzienną aktywność fizyczną, mamy szansę na długie życie w zdrowiu i dobrej kondycji.
Masło czy margaryna? Czym smarować  pieczywo?

Masło czy margaryna? Czym smarować  pieczywo?

dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ
Czym smarować pieczywo? Takie pytanie zadaje sobie większość z nas. Decyzja, czy wybrać masło, czy margarynę, nie jest sprawą prostą, bo ma na nią wpływ wiele czynników, m.in. powszechna dostępność dużej ilości rodzajów ...
Mikrobiom jelit

Mikrobiom jelit

Zespół mikroorganizmów - mikrobiom, składający się głównie z bakterii zasiedlających jelito, umożliwia prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.
Przetwory owocowe, czyli wspomnienie lata

Przetwory owocowe, czyli wspomnienie lata

mgr inż. Paulina Gąsiewska
Do przetworów owocowych zaliczamy dżemy, konfitury, marmolady i powidła, ale także, co może niektórych zdziwić, owoce kandyzowane, suszone, kwaszone, marynowane, mrożone, pasteryzowane, galaretki, soki, nektary, napoje, kompoty, ...
Suplementy nie zastąpią zróżnicowanej diety

Suplementy nie zastąpią zróżnicowanej diety

prof. dr hab. Hanna Kunachowicz
Dlaczego dostarczanie składników odżywczych wraz z dietą jest bezpieczniejsze niż suplementacja – pisze nasz ekspert, prof. dr hab. Hanna Kunachowicz z Instytutu Żywności i Żywienia.
Tłuszcze i węglowodany: czy będą zmiany w zaleceniach dietetycznych?

Tłuszcze i węglowodany: czy będą zmiany w zaleceniach dietetycznych?

prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek
Ostatnio dyskutowana jest rola tłuszczów i węglowodanów w profilaktyce przewlekłych chorób niezakaźnych, a zwłaszcza chorób układu krążenia. Czy wytyczne dotyczące zaleceń dietetycznych mogą ulec zmianie po opublikowaniu ...
Dlaczego dieta ma być urozmaicona?

Dlaczego dieta ma być urozmaicona?

prof. dr hab. Hanna Kunachowicz
Komponując dietę, nawet najbardziej prawidłową, można popaść w rutynę i powtarzać w jadłospisie te same potrawy, przekąski czy też całe zestawy posiłków. Tymczasem w zaleceniach żywieniowych zwraca się uwagę, aby ...
Wiarygodne źródła informacji o żywności i żywieniu

Wiarygodne źródła informacji o żywności i żywieniu

W książkach, prasie, radiu, telewizji i Internecie cały czas pojawiają się nowe, często sprzeczne ze sobą informacje na temat żywności i żywienia. Bombardowani ogromną liczbą przekazów medialnych na ten temat konsumenci coraz ...
Wszystko, co powinniśmy wiedzieć o zdrowiu i zdrowym stylu życia

Wszystko, co powinniśmy wiedzieć o zdrowiu i zdrowym stylu życia

„Szlachetne zdrowie, nikt się nie dowie jako smakujesz, aż się zepsujesz” ─ zachwalał Jan Kochanowski kilka wieków temu. Wydaje się, że współcześni Polacy też doceniają wartość zdrowia, życząc go sobie przy ...
Probiotyki wspierają nasze zdrowie

Probiotyki wspierają nasze zdrowie

Dobroczynne działanie bakterii fermentacji kwasu mlekowego wykazał już w 1907 r. laureat Nagrody Nobla Ilja Miecznikow. Mają one istotny wpływ na zdrowie poprzez poprawę funkcjonowania mikrobiomu jelit. Drobnoustroje, które ...