Fakty i mity

Dieta zgodna z grupą krwi - jeszcze jeden dietetyczny mit

Dieta zgodna z grupą krwi - jeszcze jeden dietetyczny mit

dr n. med. Agnieszka Jarosz
W ostatnich latach zaobserwowano wzrastające zainteresowanie dietą zgodną z grupą krwi. Badania naukowe nie potwierdzają jednak jej dobroczynnego wpływu na stan zdrowia, utratę zbędnych kilogramów czy zmniejszenie ryzyka ...
Grzyby – nie tylko smaczne, lecz wartościowe i prozdrowotne

Grzyby – nie tylko smaczne, lecz wartościowe i prozdrowotne

dr Anna Wojtasik
Grzyby mają nie tylko ogólnie cenione walory smakowo-zapachowe, ale także charakteryzują się wysoką zawartością niektórych składników odżywczych, szczególnie białka, ryboflawiny i niacyny. Ostatnio wskazuje się, że grzyby z ...
Suplementy diety a leki – czy są różnice?

Suplementy diety a leki – czy są różnice?

dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
Lek czy suplement diety? Często nie rozróżniamy tych kategorii. I suplementy, i leki kupujemy w aptece, może się więc nam wydawać, że i jedne, i drugie leczą i zapobiegają chorobom. Rozróżnienie leków i suplementów to trudny ...
Kiedy najlepiej spożywać owoce?

Kiedy najlepiej spożywać owoce?

mgr inż. Anna Taraszewska
Wszyscy wiemy, że owoce i warzywa są bardzo ważnym składnikiem naszej codziennej diety – nie bez powodu znajdują się w podstawie aktualnej Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Zgodnie z zaleceniami Światowej ...
Czy suplementy diety są bezpieczne?

Czy suplementy diety są bezpieczne?

dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
Coraz więcej Polaków kupuje i stosuje suplementy diety. Rzadko zastanawiamy się, czy są one bezpieczne dla naszego zdrowia.
Jarmuż - moc zielonego zdrowia

Jarmuż - moc zielonego zdrowia

mgr inż. Maciej Ołtarzewski
Jarmuż to tanie i świeże źródło witamin. Chroni nas m.in. przed nowotworami. Można z niego przygotować proste, smaczne i zdrowe potrawy.
W pułapce detoksu - diety oczyszczające

W pułapce detoksu - diety oczyszczające

mgr Klaudia Wiśniewska
    Cóż jest trucizną? Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną (łac. Dosis facit venenum). Paracelsus     Nadwaga i otyłość, a także coraz ...
Dynia - nie tylko na Halloween

Dynia - nie tylko na Halloween

mgr inż. Maciej Ołtarzewski
Dynia nazywana jest złotem z krainy Inków przywiezionym przez Kolumba. To bardzo wartościowy i tani produkt spożywczy. Jest m.in. źródłem β-karotenu, z którego powstaje witamina A.
Batat - ziemniak na słodko

Batat - ziemniak na słodko

mgr inż. Maciej Ołtarzewski
Batat to słodki kuzyn ziemniaka z Ameryki Środkowej i Południowej. Jest bardzo dobrym źródłem likopenu, a także inspiracją do przyrządzania ciekawych potraw.
Burak i jego dobroczynne działanie

Burak i jego dobroczynne działanie

mgr inż. Maciej Ołtarzewski
Burak ćwikłowy jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Powinniśmy jeść go więcej, ponieważ jest tanim źródłem wielu ważnych składników, w tym antocyjanów. Najczęściej używamy go w barszczu czerwonym, ale warto go ...