Fakty i mity

Dynia - nie tylko na Halloween

Dynia - nie tylko na Halloween

mgr inż. Maciej Ołtarzewski
Dynia nazywana jest złotem z krainy Inków przywiezionym przez Kolumba. To bardzo wartościowy i tani produkt spożywczy. Jest m.in. źródłem β-karotenu, z którego powstaje witamina A.
Batat - ziemniak na słodko

Batat - ziemniak na słodko

mgr inż. Maciej Ołtarzewski
Batat to słodki kuzyn ziemniaka z Ameryki Środkowej i Południowej. Jest bardzo dobrym źródłem likopenu, a także inspiracją do przyrządzania ciekawych potraw.
Burak i jego dobroczynne działanie

Burak i jego dobroczynne działanie

mgr inż. Maciej Ołtarzewski
Burak ćwikłowy jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Powinniśmy jeść go więcej, ponieważ jest tanim źródłem wielu ważnych składników, w tym antocyjanów. Najczęściej używamy go w barszczu czerwonym, ale warto go ...
Maliny na zdrowie

Maliny na zdrowie

mgr inż. Małgorzata Mękus
Maliny cieszą się wśród Polaków bardzo dużą popularnością. W rankingu naszych ulubionych owoców utrzymują się w ścisłej czołówce. Warto się nimi zajadać nie tylko ze względu na niepowtarzalny smak i aromat, ale również ...
Wisienka na torcie

Wisienka na torcie

mgr inż. Paulina Gąsiewska
Rubinowa błyszcząca skórka, lekko kwaśny smak, niepowtarzalny aromat i zapach – jednym słowem wiśnie. Typowo polski, sezonowy owoc, którego nie sposób pomylić z żadnym innym. Choć lipiec, gdy sezon na wiśnie w pełni, ...
Tłuszcz palmowy – mity i fakty

Tłuszcz palmowy – mity i fakty

mgr inż. Klara Piotrowska
Tłuszcz z palmy olejowej stanowi niemal 40% ogólnoświatowej produkcji oleju roślinnego. Uprawy palmowe mają bowiem niesamowitą wydajność – z 1 hektara można wyprodukować rocznie ok. 3,8 ton oleju. Z hektara rzepaku lub ...
Truskawka - owocowy smak lata

Truskawka - owocowy smak lata

mgr inż. Małgorzata Mękus
Truskawki to bez wątpienia jedne z najsmaczniejszych letnich owoców! To również cudowne wspomnienie dzieciństwa... Któż z nas jedząc pyszne, soczyste, pachnące owoce nie wraca wspomnieniami do beztroskich letnich dni?
Borówki a choroby cywilizacyjne

Borówki a choroby cywilizacyjne

inż. Paulina Cholewińska
Borówka amerykańska jest doskonałym sposobem na urozmaicenie sposobu żywienia, który w naszej szerokości geograficznej jest uzależniony w dużej mierze od sezonowości surowców. Uważa się, że ta jagoda ma pokłady niezliczonych ...
Wszystkie kolory porzeczki

Wszystkie kolory porzeczki

inż. Paulina Cholewińska
Czarna, czerwona, biała. A w zasadzie to przecież agrest – niezależnie od swojej barwy porzeczki są rezerwuarem cennych składników pozytywnie wpływających na organizm. I jak się okazuje, z tych owoców można wycisnąć ...
Borówka amerykańska, czyli superfoods w natarciu

Borówka amerykańska, czyli superfoods w natarciu

inż. Paulina Cholewińska
Przełom czerwca i lipca to boom na owoce sezonowe – w tym borówkę amerykańską, która stała się już całkiem polskim dobrem narodowym. Te małe, niepozorne owoce są niezwykle cenne nie tylko ze względu na walory smakowe, ...