Co kryje etykieta

Produkty fast food źródłem nadmiaru soli w diecie

Produkty fast food źródłem nadmiaru soli w diecie

mgr inż. Katarzyna Świderska
Żywność typu fast food to rodzaj pożywienia szybko przygotowywanego, podawanego na ciepło, serwowanego na poczekaniu, w dodatku na ogół taniego. Te cechy powodują, że produkty fast food są popularne, szczególnie wśród ludzi ...
Soki, nektary, napoje w świetle aktualnych wymagań

Soki, nektary, napoje w świetle aktualnych wymagań

dr inż. Beata Przygoda
Na półce sklepowej stoją obok siebie soki, nektary, napoje – często w łudząco podobnych opakowaniach. Czym się różnią, w czym są podobne?
Dodatki „E”. Czy dzisiejsza żywność „to sama chemia”?

Dodatki „E”. Czy dzisiejsza żywność „to sama chemia”?

dr n. o zdrowiu Regina Wierzejska
Substancje oznaczone na etykiecie symbolem „E” budzą w ostatnich latach wiele kontrowersji i w świadomości przeciętnego konsumenta w Polsce znajdują się w czołówce zagrożeń zdrowia ze strony żywności. Czy słusznie?
Kupujesz jogurt? Patrz na cukier

Kupujesz jogurt? Patrz na cukier

dr n. o zdrowiu Regina Wierzejska
Mleko i przetwory mleczne to jedna z najważniejszych grup produktów w codziennej diecie. Od lat zajmują centralne miejsce w graficznych piramidach zdrowego żywienia, co jest potwierdzeniem stałości poglądu naukowców, pomimo ...
Jak czytać etykiety produktów spożywczych?

Jak czytać etykiety produktów spożywczych?

Wszystkie osoby, które chcą lepiej zadbać o swoje zdrowie i stać się bardziej świadomymi konsumentami, zapraszamy do obejrzenia filmu edukacyjnego pod tytułem „Jakie informacje można znaleźć na etykietach produktów ...
8 powodów, dla których warto czytać etykiety

8 powodów, dla których warto czytać etykiety

mgr inż. Edyta Pietraś mgr inż. Ewa Matczuk mgr Aneta Głowala
Oto 8 argumentów przemawiających za tym, by uważnie czytać etykiety produktów żywnościowych.
Co powinniśmy wiedzieć o wartości odżywczej żywności

Co powinniśmy wiedzieć o wartości odżywczej żywności

prof. dr hab. Hanna Kunachowicz dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ mgr inż. Wojciech Kłys mgr inż. Edyta Pietraś dr inż. Beata Przygoda dr Anna Wojtasik
Do pobrania broszura w formacie pdf "Co powinniśmy wiedzieć o wartości odżywczej żywności". Możemy ją czytać na komputerze, tablecie czy smartfonie lub wydrukować. Pomoże nam w czytaniu i analizowaniu etykiet ...
Dowiesz się, ile i jaki tłuszcz zawiera produkt

Dowiesz się, ile i jaki tłuszcz zawiera produkt

mgr inż. Ewa Matczuk mgr inż. Edyta Pietraś mgr Aneta Głowala
Często, sięgając po produkt w sklepie, staramy się wybrać taki, który zawiera mało tłuszczu, ponieważ od wielu lat składnik ten cieszy się „złą sławą”. Informacja na etykiecie umożliwia wybranie produktu o ...
Dowiesz się, ile powinieneś jeść poszczególnych składników dla zachowania zdrowia (RWS)

Dowiesz się, ile powinieneś jeść poszczególnych składników dla zachowania zdrowia (RWS)

mgr inż. Edyta Pietraś mgr Aneta Głowala mgr inż. Ewa Matczuk
Wiemy w głębi duszy, że nie ma przeciętnych ludzi. Każdy z nas jest inny. Na to, jaką dietę powinniśmy stosować, wpływa olbrzymia liczba czynników: od wieku, płci, wagi, stanu zdrowia, po wykonywany zawód, a nawet ...
Sprawdzisz, do kiedy możesz bezpiecznie spożyć produkt

Sprawdzisz, do kiedy możesz bezpiecznie spożyć produkt

mgr inż. Edyta Pietraś mgr Aneta Głowala mgr inż. Ewa Matczuk
Czy zastanawiałeś się, skąd producent wie, do kiedy możesz zjeść dany produkt? Jednym ze sposobów określenia „terminu ważności” są tzw. próby przechowalnicze. W toku tych eksperymentów umieszcza się produkt w ...