Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Produkty zbożowe – co wybierać, czego unikać?
Wyszukiwarka
Home 9 Dzieci i młodzież 9 Produkty zbożowe – co wybierać, czego unikać?

Produkty zbożowe – co wybierać, czego unikać?

Autor

Produkty zbożowe – niezbędny element prawidłowo zbilansowanej diety. Tylko jak w gąszczu produktów na sklepowych półkach wybrać te najlepsze? Najbogatsze w składniki odżywcze i najkorzystniej działające na nasz organizm?
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Produkty zbożowe – co wybierać, czego unikać?

Asortyment produktów zbożowych zdaje się powiększać niemalże każdego dnia. Jak się w tym wszystkim odnaleźć, jakie produkty wybierać w trosce o swoje zdrowie, wygląd i samopoczucie? Zasada jest prosta: wybieraj niskoprzetworzone produkty zbożowe. Im mniej przetworzony produkt, tym bogatszy w witaminy, składniki mineralne i błonnik pokarmowy. Wysoko przetworzone produkty często zawierają liczne dodatki, które nie sprzyjają zachowaniu zdrowia i szczupłej sylwetki.

Pamiętaj: produkty zbożowe stanowią istotne źródło błonnika pokarmowego. Odpowiednie spożycie błonnika pomaga w redukcji nadmiernej masy ciała i sprzyja utrzymaniu szczupłej sylwetki. Co więcej, błonnik korzystnie wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia i wybranych chorób nowotworowych.

Wprowadź zatem do swojej codziennej diety produkty pełnoziarniste, tj. kasze gruboziarniste (np. kasza gryczana, pęczak), płatki owsiane zwykłe, ryż brązowy, makarony pełnoziarniste, mąki razowe, chleb żytni pełnoziarnisty, razowy, graham. Produkty te zawierają znacznie więcej błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, a także wielu składników mineralnych, np. magnezu, cynku, fosforu, niż ich „białe” odpowiedniki, tj. białe pieczywo, biały ryż, drobne kasze typu manna, kuskus. Stanowią również wspaniały dodatek do dań obiadowych, jak i bazę licznych zapiekanek, sałatek, placków, pasztetów, past, a nawet deserów. W kuchni tylko nasza wyobraźnia wyznacza granice!

Do potraw przygotowywanych w domu, zamiast powszechnie stosowanych mąk pszennych, staraj się wykorzystywać mąki razowe oraz – jako dodatek – otręby zbożowe (np. owsiane, żytnie). Wybieraj zwykłe, bez dodatków.

 

Pamiętaj: czytaj etykiety. Często zakupione w sklepie musli zawierają dodatek cukru i tłuszczu. W ich składzie znaleźć można owoce kandyzowane (z dodatkiem cukru), suszone banany (często wstępnie obsmażane), kawałki czekolady. Lepiej zrobić musli samemu. Wystarczy kupić dowolne płatki zbożowe, np. owsiane zwykłe (nie błyskawiczne, ponieważ są bardziej przetworzone), żytnie, jęczmienne, dodać do nich odrobinę suszonych owoców, np. rodzynek, orzechów np. włoskich, migdałów, zmieszać i śniadanie gotowe. Na rynku dostępne są również płatki musli bez dodatków, zawierające same płatki. Zawsze czytaj etykiety – nie daj się zwieść rzekomo prozdrowotnym aspektom wysoko przetworzonej żywności.

Ciekawostka! Uważaj na barwione pieczywo. Chleb i bułeczki o kolorze miodowo-brązowym są prawdopodobnie barwione – jest to białe pieczywo wyprodukowane z oczyszczonej mąki z dodatkiem np. brązowego karmelu, czyli dodatkowej porcji cukru! Kupując pieczywo w piekarni, zapytaj o jego skład, lub sprawdź go na stronie internetowej swojej piekarni. 

0 komentarzy

Inne nowości z kategorii Dzieci i młodzież: