Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej pomaga w zdrowym odżywianiu się kobiet w ciąży i młodych mam

Jakie ryzyko wiążę się z stosowaniem diety wegańskiej lub wegetariańskiej w czasie ciąży? Czy kobiety w ciąży powinny stosować suplementy diety? Co jeść i jak dużo, by zbytnio nie przytyć i nie zaszkodzić dziecku?  Na te i inne pytania można było znaleźć odpowiedzi na konferencji prasowej zorganizowanej 27 września 2017 r. w Instytucie Żywności i Żywienia.

Żyjemy w czasach informacyjnego chaosu. Z jednej strony Internet daje nam łatwy i szybki dostęp do wiedzy, rodzi jednak niebezpieczeństwo dotarcia do informacji niesprawdzonych, co w przypadku żywienia może być groźne dla zdrowia. Szczególnie dotyczy to kobiet w ciąży, które są szczególnie zainteresowane informacjami na temat odżywiania się i zdrowego stylu życia. Utworzone na początku tego roku przez Instytut Żywności i Żywienia Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej wychodzi naprzeciw potrzebom znalezienia rzetelnego źródła wiedzy eksperckiej. Codziennie aktualizowane artykuły, wywiady z ekspertami, rzetelnie i w przystępny sposób opracowane materiały naukowe są bogatym i wiarygodnym źródłem wiedzy.

Wiedza obala mity

Jak wynika z przeprowadzonego na zlecenie IŻŻ w 2016 r. badania konsumenckiego pewne przekonania i mity dotyczące odżywiania się w ciąży są stale aktualne. Mimo wielu publikacji często wracają te same pytania i wątpliwości. Wyniki badania potwierdzają, że wśród kobiet dobrze utrwalona jest podstawowa wiedza dotycząca regularności spożywania posiłków, roli owoców i warzyw w diecie itp. Pojawiające się jednak mody żywieniowe, rozmaite przekonania o tym, co zdrowe, a co nie, wywołują wątpliwości.

Ważne jest uświadomienie przyszłym mamom, że to co jedzą, czyli dobór składników pokarmowych w trakcie ciąży, już od samego jej początku, a nawet i wcześniej, może mieć ogromne znaczenie dla zdrowia dziecka – mówi prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia. – Naszym zadaniem jest propagowanie rzetelnej wiedzy, zachęcanie kobiet w okresie ciąży i karmienia oraz kobiet dopiero planujących ciążę do korzystania z rad i wiedzy ekspertów. W tym celu uruchomiliśmy portal internetowy Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (ncez.pl), gdzie jest specjalny dział poświęcony zdrowemu stylowi życia w okresie ciąży i macierzyństwa. To tu walczymy z żywieniowymi mitami i podajemy wiedzę opartą na dowodach naukowych. Uzupełnieniem portalu jest aplikacja dla kobiet w ciąży i młodych rodziców „Zdrowa mama”, która ułatwia wdrażanie zaleceń do codziennego życia.

Zdrowy styl życia – dla każdego chętnego

O tym, że kobiety w ciąży poszukują wiarygodnych informacji, świadczy między innymi rosnące zainteresowanie portalem ncez.pl, który zanotował ponad 270 tysięcy odsłon. Od początku roku opublikował ponad 400 artykułów i wywiadów. Dane potwierdzają, że przygotowywane przez NCEŻ treści są chętnie czytane.

Jak wskazują wyniki badania konsumenckiego IŻŻ, powszechne jest przekonanie, że zdrowy styl życia i zdrowe odżywianie to „sport dla zdeterminowanych”, ponieważ wymaga więcej czasu i jest bardziej kosztowny niż „zwyczajne” odżywianie. Temu twierdzeniu wraz z ekspertami IŻŻ zaprzecza Jerzy Nogal, który prowadzi blok kuchenny w audycji „Pytanie na śniadanie”, w telewizyjnej Dwójce.

Jestem zwolennikiem prostej kuchni i zdrowego przygotowywania jedzenia – mówi J. Nogal. – Praktyka dowodzi, że zdrowy posiłek to ten sam czas i ten sam budżet. Wystarczy tylko trochę otwartości i wiedzy, którą można znaleźć m.in. w materiałach NCEŻ.

Żywienie to dzisiaj temat społecznie bardzo nośny, a nawet modny. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej jest czymś więcej, bazuje bowiem na wieloletnim doświadczeniu ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia. Zgromadzoną wiedzę podaje w nowoczesnej, przystępnej, zrozumiałej i atrakcyjnej dla każdego formie. Dużym też zainteresowaniem cieszy się profil NCEŻ na Facebooku obserwowany prze około 40 tysięcy osób.

 

Zadanie finansowane ze środków Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020.