Dla mediów Powrót

KONTAKT DLA DZIENNIKARZY:
Barbara Grabowska
email: biuroprasowe@ncez.pl 
tel.: 22 55 09 666

 

INFORMACJE PRASOWE:

Edukacja żywieniowa dla administracji publicznej

Edukacja żywieniowa dla administracji publicznej

Instytut Żywności i Żywienia przeszkolił ponad 100 przedstawicieli administracji rządowej, centralnej i wojewódzkiej na temat korzyści zdrowotnych i gospodarczych związanych ze zmniejszeniem zawartości ...
Uważajmy na szkodliwe tłuszcze trans

Uważajmy na szkodliwe tłuszcze trans

Spożycie izomerów trans kwasów tłuszczowych powinno być tak niskie, jak to tylko możliwe. Tłuszczów trans należy unikać. Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) oraz eksperci z Zakładu Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego ...
Coraz więcej ludzi cierpi na alergie i nietolerancje pokarmowe

Coraz więcej ludzi cierpi na alergie i nietolerancje pokarmowe

Naukowcy prognozują, że w najbliższych dekadach czeka nas szybki wzrost częstości występowania alergii i nietolerancji pokarmowych. Okazuje się, że najbardziej narażoną na te dolegliwości grupą populacyjną, poza małymi ...
Połowy zachorowań na nowotwory można uniknąć dzięki zdrowemu stylowi życia

Połowy zachorowań na nowotwory można uniknąć dzięki zdrowemu stylowi życia

Ruszyło Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej

Ruszyło Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej

Od 19 stycznia 2017 roku Polacy mają do dyspozycji nowe źródło rzetelnej wiedzy na temat żywności, żywienia i zdrowego stylu życia - Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Zapraszamy wszystkich zainteresowanych do korzystania z ...
Mniej cukru, soli, tłuszczu? Kupuję to!

Mniej cukru, soli, tłuszczu? Kupuję to!

Jak wynika z badań, zaledwie co trzeci Polak sprawdza datę ważności na produkcie i jest to najczęściej sprawdzana informacja. To niestety efekt niedostatecznej wiedzy konsumentów na temat tego, co ...
Edukacja najlepszą bronią przeciw epidemii otyłości – podsumowanie projektu Zachowaj Równowagę

Edukacja najlepszą bronią przeciw epidemii otyłości – podsumowanie projektu Zachowaj Równowagę

Opracowaliśmy skuteczne narzędzia do walki z problemem otyłości – informują eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia, którzy podsumowali właśnie efekty kilkuletniego projektu „Zapobieganie ...
Naukowcy zmodyfikowali zalecenia dotyczące zdrowego żywienia

Naukowcy zmodyfikowali zalecenia dotyczące zdrowego żywienia

Od dzisiaj Polacy mogą zadbać o swoje zdrowie jeszcze lepiej niż dotychczas. Eksperci Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) opublikowali bowiem nową Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, która znacząco różni się ...