Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Wykaz produktów spożywczych nasilających lub łagodzących różne dolegliwości u osób ze stomią
Wyszukiwarka
Home 9 Choroba a dieta 9 Wykaz produktów spożywczych nasilających lub łagodzących różne dolegliwości u osób ze stomią

Wykaz produktów spożywczych nasilających lub łagodzących różne dolegliwości u osób ze stomią

Autor

Osoby mające stomię czasem skarżą się na dolegliwości o rożnym charakterze i nasileniu. W większym lub mniejszym stopniu utrudniają one normalną aktywność. U jednych osób będą to zaparcia, u innych biegunka bądź wytwarzanie nadmiernych ilości gazów jelitowych. W przypadku ileostomii istnieje ryzyko jej zablokowania przez produkty, które nie zostaną do końca strawione w przewodzie pokarmowym. Warto też wiedzieć, które produkty mogą wpływać na kolor stolca.
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Wykaz produktów spożywczych nasilających lub łagodzących różne dolegliwości u osób ze stomią

W artykule Stomia – na co zwracać uwagę w diecie przedstawiamy informacje na temat stomii, a także zalecenia żywieniowe dla chorych ze stomią.

Poniżej zestawiamy produkty spożywcze, które mogą nasilać lub łagodzić dolegliwości związane ze stomią.

  • alkohol
  • napoje gazowane
  • nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, bób)
  • kapusta
  • kalafior
  • ogórek
  • rzodkiewki
  • cebula
  • mleko
  • czekolada
  • sery pleśniowe
  • jaja
  • nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, bób)
  • ryby, zwłaszcza konserwy rybne w oleju, w pomidorach, solone śledzie
  • kapusta
  • kalafior
  • cebula
  • czosnek
  • szparagi
  • żurawina, sok żurawinowy
  • sałata
  • pietruszka
  • mleczne napoje fermentowane (jogurt naturalny, kefir, maślanka)
  • masło
  • szparagi
  • buraki
  • truskawki
  • sos pomidorowy
  • barwniki żywności
  • lukrecja
  • leki i suplementy diety zawierające żelazo
  • ziarna zbóż
  • otręby
  • świeże owoce
  • suszone śliwki
  • rodzynki
  • surowe warzywa
  • mleko
  • ostre przyprawy
  • surowa kapusta
  • seler
  • kukurydza
  • ananas
  • skórka jabłka
  • białe włókna pomarańczy
  • suszone owoce
  • grzyby
  • orzechy
  • wiórki kokosowe
  • nasiona
  • popcorn
  • otręby pszenne
  • świeże owoce
  • soki owocowe
  • gotowane owoce
  • gotowane warzywa
  • woda
  • herbata
  • kawa
  • ciepłe napoje
  • mus jabłkowy
  • banany
  • przetarta gotowana marchew
  • gotowany biały ryż
  • sucharki
  • woda
  • herbatka ziołowa
  1. Burch J., Care of patients with a stoma, Nurs. Stand., 2013, 27, 32, 49-56.
  2. Jarosz M. (red.), Żywienie chorych ze stomią, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007.
  3. Jarosz M., Żywienie przez stomię, [w:] Dietetyka. Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu, pod red. M. Jarosza. Warszawa, IŻŻ, 2016.
  4. Pachocka L.M., Urbanik A., Zasady żywienia chorych z wyłonioną stomią, Wiad. Lek. 2016, 69, 1, 33-36.

0 komentarzy

Inne nowości z kategorii Choroba a dieta: