Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Produkty spożywcze zalecane lub niewskazane dla osób z nadmiarem gazów jelitowych
Wyszukiwarka
Home 9 Choroba a dieta 9 Produkty spożywcze zalecane lub niewskazane dla osób z nadmiarem gazów jelitowych

Produkty spożywcze zalecane lub niewskazane dla osób z nadmiarem gazów jelitowych

Autor

Co jeść a czego unikać gdy doskwiera Ci nadmiar gazów?
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Produkty spożywcze zalecane lub niewskazane dla osób z nadmiarem gazów jelitowych
 

Grupa produktów

Produkty zalecane

Produkty niewskazane

Produkty zbożowe

pieczywo świeże zawierające mało włókna roślinnego: chleb pszenny, bułki, sucharki (w niewielkich ilościach), kasza: manna, krakowska, kukurydziana, ryż biały, drobne makarony, biszkopty

pieczywo razowe (ciemne), pieczywo typu graham, chleb z otrębami, pieczywo chrupkie, kasze grube: gryczana, jęczmienna, jaglana nieprzecierana, kiełki pszenne, pieczywo cukiernicze

Mleko i produkty mleczne

z małą zawartością tłuszczu (chude), kefiry, jogurty z mleka odtłuszczonego, sery twarogowe chude, serki twarogowe homogenizowane, śmietanka do 9% w niewielkich ilościach

tłuste sery żółte i topione, mleko tłuste, kefiry

i jogurty z tłustego mleka, serki typu fromage, śmietana, śmietanka kremowa

Mięso i przetwory

z małą zawartością tłuszczu: wołowina. cielęcina, konina, mięso z królika, drób (kurczak, indyk), chude ryby (dorsz, sandacz, szczupak), chude wędliny drobiowe, chuda szynka wołowa, polędwica, cielęcina w galarecie

tłusta wieprzowina, baranina, podroby, tłusty drób (kaczki, gęsi), tłuste wędliny (kiełbasy, salami, kabanosy, parówki, boczek, bekon, pasztety)

Tłuszcze

masło w niewielkich ilościach, oleje: słonecznikowy, rzepakowy, oliwa w małych ilościach

masło solone, topione, majonezy, smalec, słonina

Owoce

banany, brzoskwinie, grejpfrut, jabłka gotowane

jabłka, pomarańcze, ananasy, gruszki

Warzywa

marchew, buraki, pomidor (bez skórki i pestek), koper, pietruszka, ziemniaki gotowane z wody, ziemniaki (puree) z chudym mlekiem

strączkowe: fasola, groch, bób, kalafior, kapusta

Słodycze i desery

galaretki owocowe, kisiele, budynie z mleka chudego, dżemy z małą zawartością cukru, powidła, kompoty niskosłodzone

czekolada, praliny, torty, ciastka w czekoladzie, bita śmietana, ciasta, konfitury i dżemy wysokosłodzone

Przyprawy

liście laurowe, ziele angielskie, koperek, wanilia, sok z cytryny, cynamon, sól w małych  ilościach

przyprawy ostre i inne w dużych ilościach

Zupy

na wywarach z włoszczyzny, jarzynowa, krupnik, mleczne, owocowe

na tłustych wywarach z mięsa, drobiu, zaprawione zasmażkami i śmietaną

Napoje

słaba herbata, kawa bezkofeinowa, kawa zbożowa, bawarka, kakao na mleku, woda niegazowana

gazowane i alkoholowe, kawa, mocna herbata, tłuste kakao

 

 

 

0 komentarzy

Inne nowości z kategorii Choroba a dieta: