Choroby układu pokarmowego

Dieta przeciwgrzybicza – czy faktycznie istnieje?

Dieta przeciwgrzybicza – czy faktycznie istnieje?

mgr inż. Paula Nagel
Jedną z często spotykanych chorób układu pokarmowego  jest kandydoza, zwana również drożdżycą. Jest to zakażenie drożdżami, najczęściej z grupy Candida. Czy dieta może być pomocna w zapobieganiu i leczeniu tego ...
Żółciowa kamica cholesterolowa – cz. 3. Profilaktyka

Żółciowa kamica cholesterolowa – cz. 3. Profilaktyka

lek. med. Ewa Godziemba Maliszewska
Wiemy już, jakie znaczenie ma żywienie w powstawaniu żółciowej kamicy cholesterolowej, znamy też inne czynniki ryzyka zachorowania. Na niektóre z nich nie mamy wpływu, ale są też takie, które zależą od nas. Zobaczmy więc, jak ...
Żółciowa kamica cholesterolowa – cz. 2. Czynniki ryzyka

Żółciowa kamica cholesterolowa – cz. 2. Czynniki ryzyka

lek. med. Ewa Godziemba Maliszewska
Żywienie jest jednym z głównych czynników powstawania żółciowej kamicy cholesterolowej. Na możliwość zachorowania wpływają również inne czynniki.
Żółciowa kamica cholesterolowa – cz. 1. Znaczenie żywienia w powstawaniu tej choroby

Żółciowa kamica cholesterolowa – cz. 1. Znaczenie żywienia w powstawaniu tej choroby

lek. med. Ewa Godziemba Maliszewska
Kamica żółciowa cholesterolowa jest chorobą cywilizacyjną, dotyka mieszkańców krajów wysoko rozwiniętych. W dużej mierze to od nas zależy, czy jej unikniemy, ponieważ jednym z najważniejszych czynników ryzyka jest ...
Ostre zapalenie trzustki – czynniki predysponujące

Ostre zapalenie trzustki – czynniki predysponujące

prof. dr hab. med. Jan Dzieniszewski
Ostre zapalenie trzustki jest chorobą objawiającą się bólem w jamie brzusznej i wzrostem aktywności α-amylazy. Pod względem anatomicznym cechuje się uszkodzeniem trzustki i tkanek okołotrzustkowych, a u części chorych ...
Ostre zapalenie trzustki – przebieg kliniczny choroby

Ostre zapalenie trzustki – przebieg kliniczny choroby

prof. dr hab. med. Jan Dzieniszewski
Wyróżnia się dwie postacie ostrego zapalenia trzustki: obrzękową i martwiczą. Początek objawów jest zazwyczaj nagły, pojawia się ból w jamie brzusznej i wzrasta aktywność α-amylazy. Obok metod laboratoryjnych, w ...
Ostre zapalenie trzustki – opieka nad pacjentem i postępowanie dietetyczne po opuszczeniu szpitala – cz. 1

Ostre zapalenie trzustki – opieka nad pacjentem i postępowanie dietetyczne po opuszczeniu szpitala – cz. 1

prof. dr hab. med. Jan Dzieniszewski
Po przebyciu ostrego zapalenia trzustki większość chorych z postacią obrzękową powraca po kilku tygodniach zupełnie do zdrowia pod warunkiem usunięcia czynnika wywołującego chorobę (alkohol, kamica żółciowa). U ok. 15% ...
Ostre zapalenie trzustki – opieka nad pacjentem i postępowanie dietetyczne po opuszczeniu szpitala – cz. 2

Ostre zapalenie trzustki – opieka nad pacjentem i postępowanie dietetyczne po opuszczeniu szpitala – cz. 2

prof. dr hab. med. Jan Dzieniszewski
Po przebyciu ostrego zapalenia trzustki u 15% chorych z postacią martwiczą występują zaburzenia gospodarki węglowodanowej (cukrzyca) oraz objawy niewydolności zewnątrzwydzielniczej trzustki. Pacjent może wymagać wielomiesięcznego ...
Biegunka – zalecenia i przeciwwskazania dietetyczne

Biegunka – zalecenia i przeciwwskazania dietetyczne

mgr inż. Iwona Sajór
Dieta w przypadku biegunki w dużej mierze jest uzależniona od jej rodzaju (ostra czy przewlekła) oraz od przyczyny (zakażenie wirusowe, bakteryjne, biegunka podróżnych, alergia pokarmowa, nietolerancja laktozy, zażywanie leków, ...
Stomia – na co zwracać uwagę w diecie

Stomia – na co zwracać uwagę w diecie

dr n. roln. Ewa Rychlik
W wyniku urazu, choroby jelita cienkiego lub grubego konieczne jest czasem wyłonienie stomii, czyli sztucznego odbytu. Fakt ten prowadzi do zmian w życiu chorego, chociaż większość problemów wynika z przyczyn psychologicznych. Osoba ...