Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | choroby ukladu krazenia
Wyszukiwarka

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | choroby ukladu krazenia

Dział

Choroby układu krążenia

W tej sekcji znajdziesz wskazówki dotyczące żywienia osób chorych na choroby układu krążenia.

Niedokrwistość – zalecenia i jadłospis

Niedokrwistość – zalecenia i jadłospis

Niedokrwistość (anemia) to zmniejszenie stężenia hemoglobiny, hematokrytu i liczby erytrocytów we krwi. Może wynikać z niedoborów żelaza, witaminy B12, kwasu foliowego. Osobami narażonymi na niedobry żelaza i witaminy B12 są osoby stosujące nieodpowiednio zbilansowane diety, w tym wegańskie i wegetariańskie oraz osoby z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego. Do głównych objawów niedokrwistości należą osłabienie, problemy z koncentracją, szybka męczliwość, zawroty głowy, duszność, tachykardia, bladość skóry i błon śluzowych, łamliwość paznokci.

czytaj dalej
Zaburzenia lipidowe – zalecenia i jadłospis

Zaburzenia lipidowe – zalecenia i jadłospis

Data aktualizacji: 3.12.2023 r.



Zaburzenia lipidowe (dyslipidemie) określa się jako stan, w którym stężenie lipidów i lipoprotein w osoczu nie odpowiada wartościom uznanym za prawidłowe. W celu rozpoznania oraz monitorowania leczenia dyslipidemii określa się profil lipidowy, czyli zestaw badań wykonywanych w osoczu/surowicy krwi. Profil lipidowy stanowi również ogólny obraz ryzyka sercowo-naczyniowego.

czytaj dalej
Nadciśnienie tętnicze i aktywność fizyczna

Nadciśnienie tętnicze i aktywność fizyczna

Aktywność fizyczna jest jedną ze skutecznych i potwierdzonych naukowo interwencji w zakresie stylu życia, która zmniejsza przedwczesną zachorowalność i śmiertelność z przyczyn sercowo-naczyniowych. Regularna aerobowa aktywność fizyczna może korzystnie wpływać zarówno zmniejszając ryzyko nadciśnienia tętniczego, jak i ułatwiając jego leczenie.

czytaj dalej
Cholesterol a dieta

Cholesterol a dieta

Wysoki poziom cholesterolu we krwi jest poważnym problemem ponieważ zwiększa ryzyko zawału serca lub udaru mózgu. Przy zbyt dużym poziomie cholesterolu we krwi warto zadbać o odpowiednią dietę. Spożywanie mniej tłustego mięsa i jego przetworów, tłustych serów a więcej warzyw, owoców, nasion roślin strączkowych i pełnoziarnistych produktów zbożowych oraz zamiana tłuszczów zwierzęcych na roślinne może obniżyć całkowity cholesterol nawet o 25% lub więcej.

czytaj dalej
Spożycie orzechów włoskich a zdrowie serca – nowe badania

Spożycie orzechów włoskich a zdrowie serca – nowe badania

Wyniki badań wykazują, że wszystkie odmiany orzechów są pełne ważnych składników odżywczych i mogą stanowić doskonały dodatek do dań lub zdrową przekąskę, o ile nie zawierają dodatku soli czy cukru. Zaobserwowano, że spożywanie orzechów włoskich może być szczególnie korzystne dla ochrony zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Wyniki badań potwierdzających tę tezę opublikowano ostatnio w czasopiśmie Circulation. Potwierdzają one wcześniejsze wnioski z innych badań w tej dziedzinie.

czytaj dalej