Aktualności Powrót

Udało się przekonać Polaków do czytania etykiet produktów spożywczych
19.04.2017

Udało się przekonać Polaków do czytania etykiet produktów spożywczych

Po zrealizowanej przez Instytut Żywności i Żywienia ogólnopolskiej kampanii edukacyjnej pod hasłem „Mniej cukru, soli i tłuszczu? Kupuję to!” aż o 11 proc. wzrósł odsetek dorosłych Polaków, którzy deklarują ...
Jajka na Wielkanoc i na co dzień
11.04.2017

Jajka na Wielkanoc i na co dzień

Badania naukowe omówione w czasopiśmie „Canadian Journal of Diabetes” dowodzą, że możemy zjadać nawet 12 jaj tygodniowo i nie wpłynie to niekorzystnie na nasze zdrowie.
Gorzka czekolada - nie taka gorzka
13.04.2017

Gorzka czekolada - nie taka gorzka

Ze względu na właściwości jakie posiada oraz walory smakowe, czekolada doczekała się swojego święta.
Świętowaliśmy Dzień Zdrowia w Bibliotece Narodowej
11.04.2017

Świętowaliśmy Dzień Zdrowia w Bibliotece Narodowej

Przedstawiciele Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEŻ) wzięli udział w konferencji popularnonaukowej zatytułowanej „Dzień zdrowia dla kreatywnych”, która odbyła się 7 kwietnia w Bibliotece Narodowej w Warszawie ...
Coraz więcej ludzi cierpi na alergie i nietolerancje pokarmowe
03.04.2017

Coraz więcej ludzi cierpi na alergie i nietolerancje pokarmowe

Naukowcy prognozują, że w najbliższych dekadach czeka nas szybki wzrost częstości występowania alergii i nietolerancji pokarmowych. Okazuje się, że najbardziej narażoną na te dolegliwości grupą populacyjną, poza małymi ...
Edukacja żywieniowa dla administracji publicznej
30.03.2017

Edukacja żywieniowa dla administracji publicznej

Instytut Żywności i Żywienia przeszkolił ponad 100 przedstawicieli administracji rządowej, centralnej i wojewódzkiej na temat korzyści zdrowotnych i gospodarczych związanych ze zmniejszeniem zawartości soli, cukru oraz niezdrowych ...
Uważajmy na sól – w nadmiarze może nam bardzo zaszkodzić!
23.03.2017

Uważajmy na sól – w nadmiarze może nam bardzo zaszkodzić!

Przypomina o tym międzynarodowa koalicja pod nazwą World Action on Salt and Health (WASH) z okazji obchodzonego w dniach 20-26 marca Światowego Tygodnia Walki z Nadmiernym Spożyciem Soli. Hasło tegorocznej edycji tej globalnej akcji ...
W Instytucie Żywności i Żywienia odbyły się wyjątkowe warsztaty żywieniowe
09.02.2017

W Instytucie Żywności i Żywienia odbyły się wyjątkowe warsztaty żywieniowe

W dniu 26 stycznia 2017 roku Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) miał zaszczyt gościć wychowanków Ośrodka Szkolno-Wychowawczego dla Głuchych im. Jana Siestrzyńskiego z Warszawy.
Prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz i dr n. med. Agnieszka Jarosz, eksperci NCEŻ, gośćmi programu Pytanie na Śniadanie
16.03.2017

Prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz i dr n. med. Agnieszka Jarosz, eksperci NCEŻ, gośćmi programu Pytanie na Śniadanie

Dnia 31.01 w TVP2, w programie Pytanie na Śniadanie zostało zaprezentowane nowopowstałe Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Celem NCEŻ jest stworzenie jednego źródła wiarygodnej wiedzy na temat żywienia. Obejrzyj wywiad.
II Narodowy Kongres Żywieniowy już za nami
30.01.2017

II Narodowy Kongres Żywieniowy już za nami

Blisko 450 osób różnych profesji z całej Polski wzięło udział w II Narodowym Kongresie Żywieniowym, który odbył się w piątek, 27 stycznia 2017 r. na PGE Narodowym w Warszawie. O dużym znaczeniu i wysokiej randze tego ...