Aktualności Powrót

III Narodowy Kongres Żywieniowy - 26-27 stycznia 2018 r.
10.07.2017

III Narodowy Kongres Żywieniowy - 26-27 stycznia 2018 r.

Instytut Żywności i Żywienia już po raz trzeci organizuje Narodowy Kongres Żywieniowy. 26 i 27 stycznia 2018 r. wybitni polscy eksperci w dziedzinie dietetyki, medycyny i geriatrii będą debatować nad problemami żywienia ...
Groźne tłuszcze trans
07.07.2017

Groźne tłuszcze trans

Instytut Żywności i Żywienia rozpoczął edukację społeczeństwa na temat zagrożeń dla zdrowia wynikających ze spożycia tłuszczów trans. Przebadano dostępne na rynku produkty do smarowania pieczywa, a także margaryny i kostki ...
Zdrowa w każdym wieku
30.06.2017

Zdrowa w każdym wieku

26 czerwca wraz z ukazaniem się z dziennikiem Rzeczpospolita publikacji realizowanej przez grupę mediową Mediaplanet „Zdrowie Kobiety” ruszyła strona internetowa projektu poruszająca   tematy związane zarówno z ...
Przed wakacjami – co warto wiedzieć?
23.06.2017

Przed wakacjami – co warto wiedzieć?

Lato to czas urlopów, odpoczynku, ale i wakacyjnych szaleństw. Zanim jednak damy się im ponieść, przeczytajmy odpowiedzi na 4 ważne pytania dotyczące spożywanych posiłków i płynów oraz aktywności fizycznej w czasie wakacji.
Kobietom na zdrowie
30.06.2017

Kobietom na zdrowie

26 czerwca wraz z dziennikiem Rzeczpospolita ukazał się już po raz 11. projekt realizowany przez grupę mediową Mediaplanet „Zdrowie Kobiety”. Swoją fachową wiedzą podzieliły się w nim ekspertki Instytutu Żywności i ...
Szkolenie dla pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej
14.06.2017

Szkolenie dla pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej

8 czerwca 2017 roku odbyło się w Instytucie Żywności i Żywienia szkolenie dotyczące kwasów tłuszczowych ze szczególnym uwzględnieniem izomerów trans kwasów tłuszczowych oraz kwasu erukowego w świetle badań monitoringowych ...
Jak zwiększyć spożycie owoców i warzyw?
12.06.2017

Jak zwiększyć spożycie owoców i warzyw?

Ponad 80 przedstawicieli branży przetwórstwa owocowo-warzywnego, koncentratów spożywczych oraz napojów wzięło udział w specjalnej konferencji szkoleniowej Instytutu Żywności i Żywienia zorganizowanej w ramach Narodowego Programu ...
Zdążyć przed rakiem
08.06.2017

Zdążyć przed rakiem

Zdrowe odżywianie, zmniejszenie otyłości, aktywność fizyczna, eliminacja szkodliwych czynników wpływających na nasze zdrowie, profilaktyka i edukacja – połączenie tych wyzwań jest szansą na wygraną walkę z rakiem. 30 ...
IŻŻ dla branży mięsnej, rybnej i mleczarskiej
07.06.2017

IŻŻ dla branży mięsnej, rybnej i mleczarskiej

Blisko 80 przedstawicieli branży mięsnej, rybnej i mleczarskiej wzięło udział w specjalnej konferencji szkoleniowej Instytutu Żywności i Żywienia zorganizowanej w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020. Konferencja ...
Nadmiar cukru niebezpieczny dla zdrowia
06.06.2017

Nadmiar cukru niebezpieczny dla zdrowia

Nadmierne spożycie cukrów prostych dodanych, które w ostatnich latach bardzo wzrosło może być zagrożeniem dla naszego zdrowia. Największym ich źródłem są napoje gazowane i energetyzujące.