Owoce i warzywa każdego dnia

W dniach 19-20 września w warszawskim Hotelu Intercontinetal odbył się XIII Międzynarodowy Kongres Promocji Warzyw i Owoców. Partnerem i uczestnikiem wydarzenia był Instytut Żywności i Żywienia.

Eksperci najbardziej renomowanych instytucji z całego świata, interesujące i unikalne tematy, ożywione dyskusje, a przede wszystkich mnóstwo praktycznych informacji dotyczących doświadczeń z promowania warzyw i owoców z całego świata, nawet z tak odległych rejonów jak Urugwaj czy Chile. To wszystko w ciągu dwóch dni Kongresu organizowanego przez Krajową Unię Producentów Soków i Globalny Sojusz na rzecz promocji konsumpcji owoców i warzyw „5 a day”.

Głównym celem Kongresu było zapoznanie uczestników z aktualnymi tematami związanymi z żywieniem człowieka, polityką prozdrowotną, produkcją, handlem międzynarodowym oraz programami promocji idei "5 a day". Kongres stanowił platformę wymiany wiedzy, doświadczenia i pomysłów pomiędzy specjalistami z zakresu żywienia, przetwórstwa, handlu, promocji.

 Ze strony Instytut Żywności i Żywienia zalecenia żywieniowe na rok 2017 w Polsce oraz praktyczne doświadczenia w promocji owoców i warzyw przedstawili prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz – Dyrektor IŻŻ w Warszawie oraz dr Katarzyna Stoś, prof. IŻŻ – Z-ca dyrektora ds. Bezpieczeństwa Żywności i Suplementów Diety.

W trakcie owocowo-warzywnych spotkań z ekspertami z całego świata nie zabrakło też bardziej osobistych wynurzeń. Podczas jednego z paneli dyskusyjnych profesor Mirosław Jarosz, dyrektor IŻŻ zapytany o podanie trzech jego ulubionych warzyw i owoców, odpowiedział bez wahania: pomidor, sałata i jabłka. W tym temacie, każda odpowiedź jest dobra, a eksperci z całego świata zalecają codzienne spożywanie minimum pięciu porcji owoców i warzyw. 

 

Prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, Dyrektor IŻŻ i Kierownik NCEŻ zabiera głos w panelu eksperckim

 

Dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. IŻŻ, Zastępca Dyrektora IŻŻ ds. Bepieczeństwa Żywnosci i Suplementów Diety w wystąpieniu na XIII Międzynarodowym Kongresie Promocji Warzyw i Owoców