Konferencja prasowa „Zdrowie kobiet w ciąży – jak pomaga Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej”

Jakie ryzyko wiążę się z stosowaniem diety wegańskiej lub wegetariańskiej w czasie ciąży? Czy kobiety w ciąży powinny stosować suplementy diety? Co jeść i jak dużo, by zbytnio nie przytyć i nie zaszkodzić dziecku? Na te i inne pytania odpowiedzą eksperci na konferencji prasowej zorganizowanej 27 września 2017 r. w Instytucie Żywności i Żywienia.

Żyjemy w czasach informacyjnego chaosu. Z jednej strony Internet daje nam łatwy i szybki dostęp do wiedzy, rodzi jednak niebezpieczeństwo dotarcia do informacji niesprawdzonych, co z punktu widzenia dietetyki i zdrowego odżywiania może być groźne dla zdrowia. Szczególnie dotyczy to kobiet w ciąży, które, jak wynika z badań konsumenckich przeprowadzonych przez IŻŻ, są szczególnie zainteresowane informacjami na temat odżywiania się i zdrowego stylu życia.

Powołane na początku tego roku przez Instytut Żywności i Żywienia Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej wychodzi naprzeciw tym potrzebom, jest rzetelnym źródłem wiedzy eksperckiej. Codziennie aktualizowane artykuły, wywiady z ekspertami, rzetelnie, ale i w sposób przystępny przygotowane materiały naukowe, stanowią bogate i wiarygodne źródło wiedzy.

Podczas konferencji przedstawione zostaną informacje na temat najnowszych działań NCEŻ. Głos zabiorą eksperci Instytutu Żywności i Żywienia oraz zaproszeni goście, blogerka Maria Pasek, współautorka bloga oczekując.pl, oraz kucharz Jerzy Nogal.